9 iznenađujućih razloga za stalan osećaj iscrpljenosti, osim nedovoljnog spavanja

Nema sumnje da je ovo doba “rada” i, kao posledica toga, ljudi su danas izuzetno prezaposleni. Bilo da se radi o odlasku na ili povratku sa društvenih skupova, balansiranju između poslovnih i porodičnih obaveza, brizi o deci, ili kombinaciji svega toga, sva je prilika da vam takav haotičan i prenatrpan dnevni raspored obaveza i poslova oduzima previše energije. I, iako je lako pripisati sve nedostatku sna, ima i drugih razloga zašto se osećate iscrpljeni sve vreme.

Istraživanja pokazuju da se žene, uopšteno, osećaju umornije od muškaraca, što znači da je veća šansa da će one iskusiti simptome iscrpljenosti, poput depresije, nezrdave potrebe za prekomernim jedenjem i glavobolje. A ima mnogo razloga zašto su žene iscrpljene, poput nedostatka sna, stresa i prenatrpanog rasporeda obaveza. Nažalost, mnoge žene se muče da utvrde razloge svoje iscrpljenosti, pa nastavljaju sa starim navikama. Ali, češće nego što misle, rešenje za njihov problem nalazi se u nekim relativno lakim i malim promenama životnog stila.

Ovo su neki od iznenađujućih razloga osećanja umora, kao i predlozi za rešenja koja će učiniti da vaša iscrpljenost postane stvar prošlosti:

1 Previše spavanja

Ovo deluje kontraintuitivno, zar ne? logično bi bilo da ako više spavate, budete odmorniji. Ali to nije uvek slučaj. Prema jednom istraživanju, obavljenom na Harvardu, previše sna može uticati da se osećate letargično i nemotivisano preko dana. Stručnjaci preporučuju između sedam i devet sati spavanja svakodnevno.

2 Nedovoljan unos vode

Čak i minimalna dehidriranost smanjuje nivo energije i čini vas pospanim, čak i pre nego što ste otpočeli dan. Nova istraživanja pokazuju da bi prosečna odrasla žena trebalo da popije 11 čaša vode dnevno. Ako vam to deluju previše, ne brinite. Ne mora sva voda da dođe iz česme ili flaše, jer većina voća i povrća sadrži u sebi ogroman procenat vode. Ako kombinujete voće i povrće sa vodom, sigurno ćete postići zacrtani dnevni cilj unosa tečnosti.

3 Masna hrana

Slično unosu vode, važno je i biti svestan onoga što jedemo ako želimo da budemo puni energije čitavog dana. Istraživanje sprovedeno od strane Centra za spavanje i neurobilogiju, pri Univerzitetu Pensilvanija, pokazalo je da se kratko spavanje tokom noći može povezati sa gojenjem, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima. Konzumiranje više voća i povrća, a manje masne hrane i šećera moglo bi vam pomoći da “uhvatite” koji sat spavanja duže u toku noći.

4 Nedovoljna fizička aktivnost

“Preskakanje” vežbanja da biste sačuvali snagu može vam delovati kao dobra ideja, ali jedno istraživanje Nacionalne fondacije za spavanje pokazuje da to nije tako. Naime, otkriveno je da, uz zamaranje, vežbanje pomaže ljudima da bolje spavaju. Umesto gledanja televizije pre spavanja, istrčite jedan krug po kraju i možda ćete se osećati mnogo bolje i spremnije sutradan.

5 Preskakanje doručka

Da biste uštedeli na vremenu ujutru, vi žrtvujete ono što će vas održati čilim i svežim – doručak, najvažniji obrok u toku dana. Preskakanje doručka vas čini umornim i navodi vas da se okrenete drugim stvarima koje će vas održati budnim (naravno, govorim o zavisnicima od kafe). Kada rano ujutru doručkujete, vi činite uslugu vašem mozgu i vašim mišićima, naročito ako se radi o zdravom doručku.

6  Korišćenje elektronskih uređaja pred spavanje

Prema jednom istraživanju, oko 90% Amerikanaca koristi tehnologiju neposredno pre spavanja. Iako vam deluje bezopasno, korišćenje mobilnih telefona i drugih uređaja pre spavanja zavara vaš mozak da ostane duže u budnom stanju, odmažući vam da lako zaspite. Jednostavno isključivanje TV-a ili mobilnog sat-dva pre odlaska na spavanje pomoći će vašem mozgu da se opusti, a zauzvrat ćete i vi lakše zaspati i biti odmorniji sutradan.

7 Konzumiranje alkohola pre spavanja

Konzumiranje alkohola umanjiće REM (brzo pokretanje očiju u dubokom snu), a REM faza sna je ono što će učiniti da se sutradan osećate čilo i odmorno. Nedovoljno dubokog sna dovešće do češćeg buđenja u toku noći i do osećaja tromosti sledećeg dana. Zato najbolje nikada nemojte piti alkohol, a naorčito ne pre spavanja.

8 Previše kafe

Kofein blokira hemikalije koje podstiču spavanje, dajući vam osećaj budnosti nakon što ste ga konzumirali. Preteran unos kofeina može poremetiti ritam spavanja, čineći gotovo nemogućim da se naspavate i odmorite preko noći.

9 Stres

Imati listu obaveza dugačku nekoliko strana možda će vam pomoći da ostanete organizovani, ali vašem telu neće biti ni od kakve koristi. Američko društvo psihologa  izveštava da skoro trećina mlađih osoba može da zahvali svom razmišljanju o onome što treba da urade ili o onome što nisu uspeli da obave za nedostatak sna i osećaj fizičke i mentalne iscrpljenosti. A to je poput začaranog kruga, jer onda nedostatak sna doprinosi većoj napetosti i stresu. Stoga, učinite sebi uslugu i dobrano skratite spisak stvari koje treba da obavite u toku dana i dajte sebi priliku da noćas odspavate par sati duže.

Izvor: romper

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Aktivno stajanje, novo sedenje

Hrana za veselo raspoloženje

(Visited 1.016 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *