6 najboljih sobnih biljaka koje će poboljšati vaše zdravlje i blagostanje

 Da li tražite najbolje sobne biljke kako biste osvežili svoj prostor? Nema sumnje da će prisustvo zelenila u sobi učiniti čuda za vašu energiju. Međutim, jeste li znali da postoje različite sobne biljke koje mogu značajno poboljšati vaše opšte zdravlje?

Ako niste čuli za ove najbolje sobne biljke, vreme je da posetite lokalnu prodavnicu baštenske opreme i nabavite ove neophodne i najbolje sobne biljke, jer vam one mogu pomoći da budete zdraviji!

Od poboljšanja kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru do umirivanja suve i iritirane kože, prosto ne možete bez nekih od ovih osvežavajućih biljaka u svojoj sobi.

Evo 6 najboljih sobnih biljaka koje će učiniti čuda za vaše zdravlje i blagostanje!

6 najboljih sobnih biljaka koje će poboljšati vaše zdravlje i blagostanje

1. Zeleni ljiljan (Spider Plant – biljka pauk): Najbolja biljka za uklanjanje zagađivača iz vazduha.

Prva na listi je zeleni ljiljan, jedna od najčešćih i najkorisnijih sobnih biljaka dostupnih na tržištu. Zeleni ljiljan je lako prepoznatljiv po svojim dugim tankim listovima koji dolaze iz centralne krune. Listovi su uglavnom jednobojno zeleni s belim obrisima.

Ako primetite da kvalitet vazduha u vašem domu nije sjajan, možda biste želeli da razmotrite sađenje nekoliko zelenih ljiljana kako biste ga poboljšali. Ova biljka je jedna od najlakših za uzgajanje i održavanje!

Zdravstvene prednosti: Zeleni ljiljan je biljka za prečišćavanje vazduha koja je dokazano sposobna da uklanja zagađivače iz vazduha u bilo kojoj prostoriji u koju je postavljena. Radi na uklanjanju formaldehida i ugljen-monoksida iz vazduha u vašoj sobi. Formaldehid je toksični gas koji može izazvati iritaciju grla, nosa i očiju. Ovaj bezbojni gas može se naći u raznim kućnim proizvodima, uključujući tkanine, papirne proizvode i ivericu.

Šta voli a šta ne voli: Zeleni ljiljan može imati dva problema: previše vode i direktna sunčeva svetlost. Pokušajte da ih ne ostavljate direktno izložene svetlu, jer listovi mogu sagoreti i uvenuti. Ovo je veoma prilagodljiva biljka koja srećno raste bilo gde pod uslovima slabije ili bolje osvetljenosti.

Ovo znači da ovu biljku možete lako gajiti na manje osunčanim mestima u svojoj sobi. Takođe, ona ne zahteva nikakav poseban tip zemlje i možete se izvući sa povremenim zalivanjem ako ste zaboravni.

Život sa decom i kućnim ljubimcima: Osim što je lako uzgajiva biljka, zeleni ljiljan se smatra bezbednim za pse, mačke i decu! Međutim, zeleni ljiljan sadrži jedinjenje koje je povezano sa opijatima. Iako se zeleni ljiljan smatra netoksičnom biljkom, ova jedinjenja mogu izazvati bol u stomaku, povraćanje i proliv ako se progutaju.

2. Lavanda (Lavender Plant): Najbolja biljka za dublji san i pročišćavanje vazduha.

Sa veoma popularanim cvetom lepog izgleda, ali i s funkcionalnošću esencijalnog ulja, lavanda je neophodna za vašu spavaću sobu. Lavanda ima prijatan miris koji jednostavno ne možete dobiti nigde drugde.

Lavanda je biljka vrlo karakterističnog izgleda, s malim ljubičastim cvetovima koji rastu u obliku vrtloga. Listovi su zelenkasto-sivkaste boje. Lavanda obično raste do visine od dva do tri metra ako ima dovoljno prostora za to.

Dok je ljubičasta najpopularnija boja ove biljke, mediteranska lavanda dolazi i u svetlo roza boji s belim cvetovima.

Zdravstvene prednosti: Nema boljeg mesta za gajenje ove biljke nego u vašoj spavaćoj sobi zbog njenih umirujućih efekata na telo. Dovoljan je jedan mirisni udisaj lavande da pomogne u smirivanju nervoze, depresije, nesanice ili anksioznosti.

Prirodno je pokazano da smanjuje stres i pomaže vam da lakše dišete i bolje spavate. Studija Miemi medicinske škole čak je pokazala da je miris lavande u kupki sa uljem umirivao bebe i uvodio ih u dublji san. Zbog toga ćete je pronaći u mnogim proizvodima kao što su sapuni, kreme za negu kože, sveće i kupke.

Šta voli a šta ne voli: Za razliku od zelenog ljiljana, lavanda zahteva direktnu sunčevu svetlost tokom dana. Međutim, često je treba zalivati. Najveći nedostatak uzgajanja u zatvorenom prostoru je nedostatak svetlosti. Postavite je blizu prozora koji gleda prema jugu. Posadite svoju lavandu na suncu i pobrinite se da je zemlja dobro navodnjena.

Život sa decom i kućnim ljubimcima: Lavanda sadrži malu količinu jedinjenja zvanog linalool, koji je toksičan za pse i mačke ako se unese u organizam. Ovo je odlična biljka za pročišćavanje vazduha, ali je važno proveriti da li ste alergični na nju pre nego što počnete da je koristite.

3. Aloja Vera (Aloe Vera): Najbolja biljka za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Ova sočna biljka ima veoma karakterističan izgled sa sočnim listovima bez stabla. Ovi listovi su zeleni sa belim tačkama. Duž ivice svakog lista videćete bele bodlje koje pomažu da aloja vera bude veoma prepoznatljiva među drugim sobnim biljkama.

Većina ljudi misli na aloja veru kao na prozirnu želatinoznu supstancu. Zaboravljaju sve drugo o ovoj biljci osim da taj želatin dolazi iz unutrašnjeg dela lista aloja vere.

Ovo je savršena vrsta sobne biljke ako volite da prirodno lečite kožne probleme. Možete je direktno nanositi na kožu kako biste rešili brojne probleme, uključujući opekotine od sunca i druge opekotine, promrzline, herpes i psorijazu.

Zdravstvene prednosti: Proizvodi dodatni kiseonik tokom noći, pa poput drugih biljaka na listi, pročišćava vazduh u vašoj spavaćoj sobi dok spavate.

Šta voli a šta ne voli: Vašu aloju treba dobro zalivati tako da voda prodre do korena. Takođe, prirodna svetlost, ali ne previše, ono je što ova biljka najviše voli. Održavanje aloje vere može zahtevati neki trud da bi se pravilno gajila. Trebalo bi izbegavati izlaganje vaše aloje direktnom suncu jer može uzrokovati da listovi postanu braonkasti.

Život sa decom i kućnim ljubimcima: Iako se smatra lekovitom biljkom potpuno bezbednom za ljude, nivo toksičnosti aloje vere je umeren do umereno visok za mačke i pse. Povraćanje, proliv, letargija, depresija, anoreksija, tremori mogu se dogoditi vašim malim ljubimcima ako pojedu aloja veru.

4. Engleski bršljan (English Ivy): Najbolja biljka za respiratorni sistem.

Ovaj zimzeleni višegodišnji venac bio je omiljen još od vremena starih Rimljana i Grka iz mnogo razloga. Engleski bršljan najbolje se opisuje kao biljka sa debelim, sjajnim listovima. Naći ćete ih u tamnijim ili izrazito zelenim tonovima sa belim ili žutim venama koje prolaze kroz njih. Listovi odraslih biljaka engleskog bršljana biće ovalnog oblika. Oni su vrlo lako prepoznatljivi među drugim bršljanima jer listovi imaju veliki broj debelih vena koje prolaze kroz njih.

Zdravstvene prednosti: Najpopularnija stvar kod ove biljke je to što pomaže ljudima sa respiratornim problemima poput astme, hronične opstrtuktivne bolesti pluća i bronhitisa. Prirodno opušta disajne puteve i smanjuje kašljanje. Zato je savršena za postavljanje u spavaću sobu kako biste lakše spavali noću. Još jedna sjajna prednost posedovanja engleskog bršljana u spavaćoj sobi je ta što razgrađuje 94% čestica plesni u vazduhu. To znači da ne samo da eliminišete mogućnost rasta plesni u svom domu, već i značajno smanjujete alergene koji mogu prouzrokovati probleme sa respiratornim sistemom.

Šta voli a šta ne voli: Za razliku od drugih biljaka koje zahtevaju direktnu sunčevu svetlost, engleski bršljan bolje uspeva pod veštačkim svetlom, pa pokušajte izbegavati direktno sunčevo svetlo tokom leta. Često ga zalivajte.

Život sa decom i kućnim ljubimcima: Ovaj bršljan je još jedna uobičajena unutrašnja dekorativna biljka koja može biti toksična za pse i mačke ako se pojede. Simptomi trovanja engleskim bršljanom mogu uključivati bol u stomaku, povraćanje i proliv.

5. Biljka mačji jezik (Snake Plant): Najbolja biljka za pročišćavanje vazduha.

Ako je poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru vaš cilj, tada biljka mačji jezik može biti savršeno rešenje. Možda ćete čuti da se ovaj tip biljke naziva i “svekrvin jezik”. Bez obzira kako je nazvali, jedno je sigurno – pomaže pretvaranju iskorišćenog ugljen-dioksida nazad u kiseonik dok vi noću spavate. Biljka mačji jezik lako je prepoznatljiva po svojim debelim, kožnatim listovima. Pošto ove biljke rastu od dva do četiri metra visine, lako ćete ih primetiti u baštenskom centru. Listovi su tamnozelene boje i mogu imati svetlozelenu spoljašnjost ili jednostavno svetlozelene talase koji idu horizontalno kroz svaki centimetar listova.

Zdravstvene prednosti: Osim što uklanja ugljen-dioksid, ova biljka takođe eliminiše štetne toksine poput toluena, ksilena, benzena, trihloretilena i formaldehida. Biljka mačji jezik zaista je najbolja biljka za pročišćavanje vazduha kako biste bolje disali u zatvorenom prostoru.

Šta voli a šta ne voli: Ove biljke su obično visine do struka kada potpuno izrastu. To je jedna od sobnih biljaka najlakših za uzgoj. Ne moraju se stavljati na direktno sunčevo svetlo, i ne morate ih često zalivati. Zapravo, ove biljke obično bolje rastu ako dozvolite da se zemlja malo osuši pre zalivanja.

Život sa decom i kućnim ljubimcima: Ova biljka je blago toksična za kućne ljubimce jer sadrži saponine; prirodne hemikalije koje biljka proizvodi radi zaštite od insekata, mikroba i gljivica. Nivo toksina, međutim, relativno je nizak.

6. Bostonska paparat (Boston Fern): Najbolja biljka za obnavljanje vlage.

Poslednja od korisnih sobnih biljaka o kojima ćemo govoriti je bostonska paprat. Ove biljke se često uzgajaju u domovima jer su veoma jednostavne za održavanje. Poznate su kao prirodni ovlaživači i pročišćivači vazduha. Bostonska paprat opisuje se kao skupina dugih zelenih listova koji imaju izgled paprati. Videćete tanku stabljiku koji prolazi kroz listove s mnogobrojnim sitnim listovima koji idu horizontalno duž stabljike. Ova vrsta paprati će nastaviti da raste do dva do tri metra dok ne dostigne svoju punu veličinu.

Zdravstvene prednosti: Ova vrsta paprati odlična je za uklanjanje toksina iz vazduha, uključujući ksilen i formaldehid. Budući da je prirodni ovlaživač, odlična je za ublažavanje problema sa suvom kožom, a naročito kod onih koji neprestano koriste klima-uređaj. Ukoliko imate nekoliko ovih paprati u prostoriji možete obezbediti da i prostorija i vaša koža ostanu vlažne.

Šta voli a šta ne voli: Bostonska paprat uspeva u hladnom okruženju, a zemlja mora ostati vrlo vlažna. Ovu paprat možete uzgajati i na indirektnom svetlu.

Život sa decom i kućnim ljubimcima: Bostonska paprat nije toksična ni za mačke ni za pse.

Izvor: everything a body

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Hajdučka trava

Žalfija

(Visited 1.047 times, 1 visits today)

1 Comments

  1. vera 16/04/2024at5:27 pm

    Članak o šest najboljih sobnih biljaka nije potpun bez fotografije svake navedene biljke.

    Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *