Kako da se oporavite od iscrpljenosti: 8 saveta za vraćanje u normalu

Iscrpljenost je veoma realna i može uzeti ogroman danak na vašu produktivnost, motivisanost i sveukupnu sreću.

Kada se odreknemo tog vremena za opuštanje i posvećivanje sopstvenim potrebama, obično tada počinje da se javlja iscrpljenost.

Svi smo mi prošli kroz to. Imate toliko toga što treba da uradite i ne znate odakle da počnete, pa ni ne počnete. Umesto toga, ostavljate to za kasnije jer se osećate preopterećeno, pa je lakše pustiti i odgledati neku seriju, umesto da uradite nešto produktivno.

Ne sekirajte se! Vi svakako niste jedini koji se tako osećaju!

Svi smo preopterećeni obavezama! Teško je uplesti se u tu mrežu, a onda uvek biti spreman samo da ideš napred. Kako ikome uspeva da uskladi posao, vezu, prijatelje, vežbanje, zdravu ishranu, brigu o sebi, decu, itd, itd? Svako od nas je preopterećen sopstvenim obavezama koje smatra značajnim. A ponekad se čaša jednostavno prelije. Kada se to desi, mi počnemo da stavljamo po strani neke aspekte svog života, poput brige o sebi ili vremena posvećenog isključivo sebi. Izgleda da se uvek prvo odreknemo toga, zar ne?

Pa, kada se odreknemo tog vremena za opuštanje i posvećivanje sopstvenim potrebama, obično tada počinje da se javlja iscrpljenost.

Ja sam potpuno kriva za ovo, a to se naročito pogoršalo otkad sam postala mama. Svaki trenutak slobode od poslova oko bebe, ja ili provodim na svom blogu, ili čistim kuću, ili spremam večeru. Ali, ponekad provedem čitav sat ne završivši ništa, jer pokušavam da uradim milion stvari odjednom. Osećam kao da nemam dovoljno sati u danu da budem i dobra mama, i dobra supruga, i dobar radnik, a kamoli još i da se zdravo hranim, da spremim kuću, da se istuširam i odvojim vreme samo za sebe! Kako samo ljudi uspevaju da obave sve ovo, a da se pri tome na kraju dana ne osećaju potpuno iscrpljeno?!

Dakle, šta je obično prvo čega se odričemo? Vežbanje, zdrava ishrana, odmor, briga o sebi. Ne mogu prestati da budem mama, ne mogu zapostaviti svog supruga, ali, iz nekog čudnog razloga, mislim da je u redu da zapostavim sebe. To ne zvuči ispravno, zar ne? A upravo takvo stanje uma je ono što vas dovodi do toga da potpuno sagorite!

Stoga, danas želim da govorim o koracima koje ja preduzimam da bih izbegla ili nadvladala iscrpljenost i da bih se okanila ideje da moram sve da postignem!

Kako da se oporavite od iscrpljenosti:

1. Planirajte, osmislite strategiju i napravite raspored

Ovo je tako važno za ostajanje na pravom putu i izbegavanje preopterećenja. Planiranje unapred vašeg meseca ili sedmice je sjajan način da ostanete na dobrom putu, a to uključuje i donošenje odluke šta želite da postignete i šta vam predstavlja prioritet.

Osmišljavanje dugoročnih rasporeda kako biste uvideli širu sliku i dopustili sebi da podelite zadatke i ciljeve zaista će vam pomoći da se osećate manje opterećenim.

Konačno, planiranje obavljanja zadataka će vam pomoći da ispratite koliko ste uradili i koliko ste dosledni. Napravite raspored za svaki dan u sedmici (recimo, nedelja: planiranje porodičnog ručka, sreda: jedan sat isključivo za sebe, petak: izlazak sa suprugom, itd).

2. Odvojite vremenske blokove za određene zadatke

Slično pravljenju dnevnog i sedmičnog rasporeda, odvajanje blokova vremena za određene zadatke je sjajna strategija. Ono što sam ja počela da radim da bi sebi pomogla da ostanem usredsređena na samo jedan zadatak u datom trenutku jeste odvajanje strogo određenog vremena za obavljanje svakog od zadataka. Na primer, ponedeljkom od 9 do 10:30 pre podne usredsređena sam na pisanje sadržaja na mom blogu. Nedeljom od 9 do 11 pre podne fokusiram se na spremanje jednog dela kuće.

3. Izbegavajte tehnološke crne rupe

Znate vi o čemu govorim – Pinterest, Fejsbuk, Netfliks, kupovina preko interneta. Stvari koje vas prosto toliko zaokupe da i ne osetite kako su prošli sati.

Nemojte me pogrešno shvatiti, ponekad je upravo to ono “vreme samo za mene” koje mi je potrebno. Ali, ako ovo radimo više puta na dan, a onda se nerviramo što nemamo dovoljno vremena da postignemo sve što želimo, potrebno je da zastanemo i razmislimo o svojim prioritetima.

Probajte da jedan ceo dan strogo pratite koliko vremena provodite koristeći svoj mobilni telefon ili gledajući TV. Bićete zaprepašćeni!

A onda, kada ste toga svesni, vidite da li biste mogli da to vreme malo ograničite i ostatak vremena iskoristite na druge, vrednije stvari.

4. Predahnite i uzmite vreme samo za sebe

Ponekad, kada se osećate preopterećeno ili iscrpljeno, najbolje je da jednostavno stanete, predahnete i opustite se. Pa čak i ako vam vaš spisak stvari koje treba da odradite deluje beskrajan. Ako uzmete vreme da “dopunite baterije”, možete se vratiti poslovima osveženi i motivisani, umesto da se nemotivisani i premoreni hvatate u koštac sa spiskom stvari koje treba da obavite.

5. Samo počnite

Jedan od najvećih sporednih efekata iscrpljenosti u mom slučaju je odlaganje. Kada se osećam iscrpljeno, prvo što uradim je da počnem da nalazim izgovore da bih izbegla da se pozabavim svojom listom stvari za rad. Ipak, obično, ako uspem da samo započnem da obavljam neki lakši zadatak sa svoje liste, stvari počnu da se odvijaju i postanem bar malo produktivnija. Ponekad je sve što treba da učinite samo da počnete.

Mada, ako sam stvarno totalno iscrpljena, dopustim sebi da malo odlažem. Ako započenete svoj zadatak, a još uvek niste sposobni da mu se posvetite i potpuno koncentrišete, možda bi, ipak, trebalo da se opustite i odmorite, pa onda da mu se kasnije vratite.

6. Napravite spisak svojih postignuća

Ponekad se iz moje iscrpljenosti izrodi osećaj poraženosti ili neuspeha. Takvog negativnog stanja uma može biti teško osloboditi se. Možete upasti u taj vir koji vas vuče ka dnu ukoliko dozvolite sebi da vas savlada negativnost i sumnja u sebe. Kada osetim da mi se to događa, trik koji koristim je da napravim spisak svih dostignuća ili pobeda koje sam postigla do sada.

Na primer, ako se osećam negativno u pogledu sveukupne uspešnosti mog bloga, ja ispišem osvrt na sve uspešne tekstove koje sam do tada objavila.

Nedavno sam se osećala poraženom, jer moj drugi blog KendraBLOGS nije pokazivao onoliku posećenost koju sam ja u tom trenutku želela i očekivala. Radila sam sve što treba, sledila sve potrebne korake kao i na ovom blogu koji ima preko 20,000 pregleda mesečno, ali nisam postigla iste rezultate. To je baš frustrirajuće. Ali, onda sam ponovo pregledala svoju statistiku i shvatila da taj KendraBLOGS nije star ni čitavih pet meseci, a već je stekao 500 imejl pretplatnika i doneo mi zaradu od 700 dolara, uprkos tome što nema na hiljade pregleda. Plus, osmislila sam i besplatan kurs za one koji žele da postanu blogeri i dobijam imejlove od polaznika kursa koji mi pohvalno pišu o svemu čemu ih podučavam, a to me podseća na pravi razlog zbog koga sam i otpočela taj blog. Osvrćući se na svoja postignuća, bila sam u mogućnosti da osvežim svoje stanje uma i podsetim sebe da se ovde ne radi o uspehu preko noći, već da mi svakako dobro ide i da sam definitivno na pravom putu.

7. Imajte na umu širu sliku i zašto ste se prihvatili toga

E ovo je stvarno važno. Nikada nemojte zaboraviti ZAŠTO ste započeli s tim niti izgubiti iz vida ŠIRU SLIKU. Kada se osećam bezvoljno i iscrpljeno, jedna stvar koja u meni potpali plamen je podsećanje na to ZAŠTO ja to želim. Ja volim da budem blogerka, to je jedna od mojih najvećih strasti, ali i više od toga. Započela sam svoj blog još pre nego što mi se rodila ćerka i uvek je razlog za to bio u uživanju u tome više nego bilo šta drugo. Ali, kada je ona došla u moj život, počela sam da to mnogo ozbiljnije shvatam sa željom da svoju strast pretvorim u profitabilan posao. Shvatila sam da bih mogla ostati kod kuće s njom, a ipak doprinositi našoj porodici finansijski ako bih uspela da postignem taj cilj. Uspela sam da svoju strast pretvorim u dodatni prihod, ali moja ŠIRA SLIKA je da mi to postane osnovni izvor prihoda. Moje ZAŠTO se sada koncentrisalo oko ideje da ostanem kod kuće sa svojom ćerkom, da imam tu fleksibilnost da budem mama i da uživam u svojoj porodici, ali da istovremeno imam i karijeru koja će me ispunjavati i koju ću voleti. Kada se osećam poraženo i iscrpljeno, podsećanje na moje ZAŠTO me obično vrati u „radni mod“.

Ovo se može primeniti na sve ciljeve! Na ciljeve u pogledu fizičke spreme, obrazovanja, karijere itd.

Uvek imajte na umu ZAŠTO se toliko jako trudite kako biste postigli vaš cilj, o čemu god da se radilo.

8. Potražite pomoć

Ponekad nam je teško da zatražimo pomoć, makar je tako u mom slučaju. Ipak, iskreno, ponekad je to i lako. Ja znam da će me moj muž rado odmeniti u nečemu samo ako sam spremna da ga zamolim. Ali, ja mrzim da molim za pomoć i osećam se krivom ako ne uspevam sve sama da postignem. To je glupo i neracionalno, ali tako je. Stoga, zamolite za pomoć ili podršku tamo gde možete. Oni koji vas vole će biti srećni što mogu da vam pomognu. Vi im nećete predstavljati teret jer ih molite, a nećete ni biti manje divni jer vam je potrebna pomoć.

Dakle, to je to! Nadam se da će vam ovi saveti pomoći da prevladate iscrpljenost i vratite se u normalu. Najvažnije od svega je da se postarate za sebe i odvojite jedno određeno vreme za to. Zatražite pomoć kada vam je potrebna, redovno uzimajte odmore i radite na razvijanju veštine upravljanja vremenom. Uključivanje ovih jednostavnih stvari u vaš svakodnevni život trebalo bi da vam pomogne da se rešite iscrpljenosti!

Izvor: adjustingtoadulthood.com

 

Možda će vas zanimati emisije:

Nauči da živiš srećnije

Vreme, rutina i organizacija

(Visited 1.444 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *