Kako da izvučete najviše iz sedmičnog plana obroka?

Šta ima za večeru? Ko će danas kuvati? Šta treba da kupim u prodavnici kada se budem vraćala s posla? Imamo li večeras ikakvih sastanaka? Da li deca večeras idu na sport?

Zvuči vam poznato?

Ako imate porodicu poput ove, onda vam je poznato koliko brzo može doći kraj dana. Od vremena za doručak i polazak u školu sve do odlaska na spavanje svaki dan vam je prenatrpan obavezama i zadacima, sastancima i sportskim treninzima. A povrh svega toga svi su svaki čas gladni.

Iako ne možemo uvek držati pod kontrolom sportske obaveze i sastanke, sigurno se možemo postarati da vreme za večeru učinimo manje napetim. Stvaranjem navike da pravite sedmični plan obroka uštedećete sebi i svojoj porodici dragoceno vreme i novac. Popodneva i dalje mogu biti pomalo haotična s vremena na vreme, ali imanje dobrog plana za večeru smanjuje i uklanja dodatni i nepotrebni stres.

Verovatno mislite kako nemate vremena za sedmično planiranje obroka. I to je u redu. I ja sam ranije tako mislila. Ipak, nakon što sam u poslednja tri meseca redovno pravila sedmični plan obroka, mogu vam reći da je to značajno smanjilo napetost u našim porodičnim popodnevima i večerima.

Otkako koristimo sedmični plan obroka, naša porodica:

  • troši manje vremena na odlaske u prodavnicu,
  • manje jede nekvalitetnu brzu hranu po restoranima,
  • provodi više vremena zajedno oko večere.

Da bih vam pomogla da lakše počnete, podelila sam taj proces na osam jednostavnih koraka. Stavljam pred vašu porodicu izazov da pokušate sa sedmičnim planom obroka narednih osam sedmica i da vidite koliko će vam to koristiti.

8 koraka da izvučete najviše što možete iz sedmičnog plana obroka

  1. Odštampajte 8-10 kopija sedmičnog plana obroka.

Biće vam potreban prostor da zapišete jednostavan meni za svaki dan u sedmici, kao i prostor za spisak potrebnih namirnica. Kada imate više kopija pri ruci, to će vas motivisati da započnete i ne odustajete od planova obroka makar nekoliko sedmica. A onda će vam to preći u naviku.

  1. Proverite vaš kalendar.

Pre nego što i pomislite na hranu, proverite vaš kalendar. Ne morate da zapišete svaki detalj vašeg dana, ali ispišite one popodnevne i večernje aktivnosti koje bi mogle da utiču na pomeranje vremena za večeru. Označite te aktivnosti na vašem sedmičnom planu obroka. To će vam pomoći da isplanirate obroke za svaki dan i olakšaće svima da upamte gde bi trebalo da se nađu u određeno vreme.

  1. Šta već imate u frižideru i špajzu?

Uštedite sebi malo vremena i novca tako što ćete najpre potrošiti ono što već imate pri ruci. Ako već imate mlevenu govedinu i pileće belo meso u frižideru, onda bi dva obroka sledeće sedmice mogli da osmislite tako da upotrebite te namirnice. Isto važi i za povrće i salate. Nekoliko minuta utrošenih na proveru šta imate u frižideru i u špajzu može vam ubrzati pravljenje sedmičnog plana obroka.

  1. Šta je na sniženju?

Potom, proverite koje su namirnice sledeće sedmice na sniženju u vašoj prodavnici. Svake sedmice prodavnice objavljuju koje su im namirnice na sniženju. Potražite namirnice sa oznakom “Kupite jednu, a drugu ćete dobiti besplatno” i isplanirajte obroke na osnovu tih namirnica.

Većina prodavnica objavljuje sniženja na njihvim internet sajtovima, što vam može umnogome olakšati i ubrzati pretragu za povoljnim cenama. Još više uštede novca i vremena možete ostvariti ako prikupljate i koristite razne kupone za snižene cene određenih namirnica ili određenih dana u toku sedmice ili meseca.

  1. Zapišite obroke i napravite spisak potrebnih namirnica.

Kada stignete do ovog koraka, verovatno već imate spremne neke ideje za vaš sedmični plan obroka. A sada je trenutak da tu listu dopunite. Šta članovi vaše porodice najviše vole da jedu? Imate li neki novi zanimljivi recept koji biste hteli da isprobate? A ako planirate da jedno veče jedete u restoranu, zapišite i to u vaš sedmični plan obroka. Ne zaboravite da uključite i neke obroke koji se jako lako i brzo spremaju, poput supe ili sendviča. Što jednostavnije, to bolje. Na taj način veća je šansa da ćete se zaista i držati zapisanog plana obroka.

Dok popunjavate sedmični spisak obroka, počnite i da pravite spisak potrebnih namirnica. Podelite taj spisak na određene sekcije, poput: sveži proizvodi, meso, zamrznuti proizvodi, osnovne namirnice itd. Na taj način ćete uštedeti vreme kada se nađete u prodavnici.

  1. Ne zaboravite sredstva za ličnu higijenu i čišćenje kuće, hranu za ljubimce, grickalice i slatkiše.

Kada isplanirate obroke, odvojite nekoliko minuta da razmislite i o drugim potrepštinama – deterdžentu za pranje veša i sudova, sapunu, sredstvima za čišćenje, a ako imate kućne ljubimce, proverite da li je potrebno nešto i za njih. Takođe, proverite i da li imate dovoljno toalet papira i ubrusa. Sve to dodajte na spisak potrebnih stvari pre nego što krenete u nabavku.

  1.  Odvojte spisak namirnica za prodavnicu od sedmičnog plana obroka.

Ovde ćete početi da se osećate super organizovano! Iscepite spisak potrebnih namirnica i spakujte ga u novčanik kako bi vam se našao pri ruci kada pođete u nabavku. A sedmični plan obroka zakačite na neko vidno mesto, gde će svi ukućani moći lako da ga vide, na primer na frižider. A kada dođe vreme da spremite večeru, jednostavno pogledajte taj spisak i počnite da kuvate. I deca će tako moći da provere spisak, umesto da vas svaki čas zapitkuju: “Šta ima za večeru?”

  1. Sačuvajte vaš sedmični plan obroka za neke buduće trenutke kada vam ponestane ideja za obroke.

Na kraju sedmice, umesto da bacite vaš stari plan obroka, sačuvajte ga. Držite ga negde na sigurnom da biste ga mogli iskoristiti za neke buduće ideje za oborke. Pokušajte da osmislite nešto novo svake sedmice, ali se uvek vraćajte i onim omiljenim namirnicama. Uskoro ćete imati podugačku listu mogućih obroka, što će vam još više uštedeti i vremena i novca u narednim sedmicama.

Izvor: finding time to fly

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Činija sa povrćem

Fit i sit

(Visited 468 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *