5 pitanja za vašeg bračnog druga koja će odmah poboljšati vaš brak

U ovom postu naći ćete pet korisnih pitanja koje bi trebalo da postavite svom bračnom drugu kako biste poboljšali vaš brak.

 Samo zato što ste u svojoj bračnoj zakletvi izgovorili “i u zlu” ne znači da bi to trebalo da uzmemo kao izgovor da mi budemo izvor tog “zla” u našem braku. Ako postoji jedna stvar koju sam naučila u svom braku je da kada ste ponizni, to može da snažno utiče na poboljšanje vašeg odnosa. Ja sam ona vrsta žene koja uvek želi sve da poboljša, uključujući i svoj brak. Znam da Biblija kaže da ne možemo biti bezgrešni, ali zar to znači da ne treba da težimo savršenstvu?

Nemojte me pogrešno razumeti, moj brak je daleko od savršenog. Ipak, moj suprug i ja činimo sve što možemo da ga poboljšamo.

Počela sam svom mužu da postavljam ova pitanja i da ga ohrabrujem da i on meni postavlja ta pitanja kada smo u braku bili oko godinu dana.

Upozorenje!

Moram da vas upozorim da, pre nego što postavite pitanje, učinite sve što je u vašoj moći da budete ponizni. Radi se o veoma dubokim pitanjima koje ćete postaviti svom bračnom drugu. Neki od odgovora vam se, možda, neće svideti, a neki će vas možda iznenaditi. Ali na kraju bi to moglo da ostvari snažan uticaj na vaš brak, i to za sva vremena.

Pre nego što postavite pitanje, molim vas da zastanete na trenutak i dobro pročitate pitanja i opise. Ja nemam nameru da napravim razdor u vašem domu. Namera mi je da vam pomognem da postanete još prisniji. A ako ova pitanja postavite na pogrešan način, to može dovesti do problema, udaljavanja, pa i razdora.

Stoga, uzmite papir i olovku ili snimite ekran pa pročitajte ovo još jednom pre nego što svom bračnom drugu postavite neko od ovih pitanja.

5 korisnih pitanja za trenutno poboljšanje vašeg braka

  1. Ima li nešto što je tebi potrebno od mene kao tvog bračnog druga a da ti ja to ne dajem?

A onda sedite i saslušajte svog bračnog druga bez prekidanja. Ako ste uvređeni onim što ste čuli, molim vas, zastanite i razmislite dobro pre nego što odgovorite.

Postavili ste pitanje ostavljajući na svog bračnog druga utisak da vam može dovoljno verovati da bude iskren s vama. Način na koji je odgovorio može vas zaboleti, ali nadam se da on to nije rekao ako zaista ne oseća duboku potrebu za tim.

Ali šta ako se ja uopšte ne slažem s onim što mi je rekao?

Onda je pravi trenutak da uključite još nekoga. Ali sačekajte pre nego što krenete da pozovete svog druga/drugaricu. Ja ovde govorim o Bogu.

On zna sve odgovore i On vam može reći šta da učinite – u svakoj situaciji. Molite se i tražite od Boga da vam pomogne da budete ponizni. Upitajte ga da li je to što vaš bračni drug od vas traži nešto što biste mogli i trebali da učinite.

Naravno, ako vaš bračni drug traži nešto što je greh, automatski bi trebalo da ga odbijete. Ali ako on/ona traži od vas nešto što možete da učinite, zašto se ne biste potrudili?

Mislim da vredi uložiti trud da poboljšate vaš brak. Ljubav je žrtvovanje, zar ne? Žrtvujmo se malo za svog bračnog druga.

  1. Ima li išta što ja radim a da to tebe vređa?

Ovo može i malo da zaboli. Ali šta ako je odgovor nešto što uopšte niste očekivali? Nešto malo što radite, a što vašeg bračnog druga godinama tiho muči. Mogao bi to biti način na koji o njemu govorite ili neki mali komentari kojim ga unižavate. Može to biti neki nadimak kojim nazivate svog bračnog druga, a koji njega čini nesigurnim. Šta god to bilo, saslušajte i potrudite se da to promenite. Mi smo venčali baš tu osobu zato što je volimo i što želimo s njom da ostarimo. Ne želimo da je povredimo ili da je odbijemo od sebe. To su neke stvari koje su u početku sitnice, ali stvaraju ogromne prepreke u bračnom životu ili u bilo kom drugom važnom odnosu. Nadajmo se da na ovo pitanje naš bračni drug neće naći ništa da odgovori, ali ako nađe, molim vas, učinite sve što možete da prestanete da činite ono što ga vređa.

  1. Postoji li nešto što sam prestao/prestala da radim, a ti bi voleo/volela da ja to još uvek radim?

Ima mnogo stvari koje su uticale na odluku našeg bračnog druga da poželi da čitav život provede s nama. Međutim, kako postajemo stariji, svi se mi menjamo. Prestajemo da radimo neke stvari da bismo radili neke nove, zar ne? Ali, možda postoji nešto što našem bračnom drugu nedostaje i što mu je još uvek potrebno. Nije neuobičajeno da on/ona želi nešto što zna da vi već posedujete ili što ste joj/mu pokazali da možete da uradite.

Možda je to malo više romantike? Možda malo više izlazaka? Rukom pisanih poruka? U svakom slučaju, ako je to nešto što vi još uvek možete da uradite, zašto ne biste pokušali? Zapamtite, krajnji cilj je da poboljšate vaš brak.

  1. Osećaš li da postoji neki deo našeg braka u kome nedostaje prisustvo Boga?

Ne znam kako je kod vas, ali ja želim da Bog bude u središtu svega što radimo. Neki bračni parovi se čak i mole pre vođenja ljubavi. Bog je osmislio brak i svaki njegov aspekt. Zar ne bi trebalo da uključimo svog Tvorca u sve što radimo?

Možda se On izgubio iz vaših razgovora, sa vaše trpeze ili iz vašeg procesa donošenja odluka. Ovo je pitanje za koje znam da je bilo koji odgovor koji vam bračni drug da vredan primenjivanja. Jer, kada uključite Boga u sve što radite, kako biste mogli pogrešiti?!

  1. Šta bi voleo/volela da promenimo u našem intimnom životu?

Da, da, znali ste da će i ovo doći na dnevni red, zar ne? Prisetite se da je Bog stvorio i seks. Pa kako biste onda mogli pogrešiti ako se trudite da poboljšate i taj bitni deo vašeg bračnog života?

Volela bih da dobijem neki kreativan odgovor na ovo pitanje.

To je, svakako, jedan od najintimnijih, ako ne i najintimniji deo vašeg braka. Zato sam sigurna da bi to mogla biti osetljiva tema.

Imajte na umu da su žene i muškarci izgrađeni na različit način. Ženin odgovor bi mogao biti da ne želi baš toliko mnogo seksa, a muževljev da nema dovoljno seksa.

Možda smo mi potpuno drugačije “programirani”, ali dobra stvar u pogledu braka je mogućnost pravljenja ustupaka. Potrudite se da se sa svojim bračnim drugom nađete negde “na sredini“ da bi oboma bile u dobroj meri zadovoljene potrebe.

Naredni koraci:

Sada kada ste dobili sve ove informacije, šta vam je činiti? Krenite od najsitnijeg (ili ako ste hrabri, od najkrupnijeg) i počnite da to menjate.

Odmah. Vaš brak je vredan žrtve.

Možete li da zamislite koliko ćete ojačati vaš brak kada praktično primenite ono što ste čuli jedno od drugog?

Zaključak

Nije neophodno da vaš brak bude pun tajni. Postavljajte pitanja s namerom da zajedno napredujete. Pokažite želju i nameru da se još više zbližite sa vašim bračnim drugom.

Napustite nakratko svoju zonu komfora i žrtvujte se malo da biste postavili ova pitanja i pokazali spremnost da prihvatite i u delo sprovedete ono što vam vaš bračni drug na njih odgovori, a onda posmatrajte kako vaš bračni život cveta!

Izvor: what moms make

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Otkrij šta je ljubav

Priprema za brak

 

(Visited 871 times, 2 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *