Kako da uskladite sve: posao, usputne obaveze, zdravu ishranu, fizičku kondiciju, odnose itd?

Mislim da se mnogi muče sa upravljanjem vremenom. Toliko je toga potrebno da se uradi, a nema se dovoljno vremena… ili makar tako deluje.

Vidite, vreme je, u suštini, iluzija.

Ali opet i nije, jer mnogi od nas rade poslove ili imaju rasporede koji čine da sve deluje drugačije.

I naravno naše vreme ovde je ograničeno i mi nikada ne možemo vratiti izgubljeno vreme, i baš zato je tako važno dobro upravljati vremenom.

Moram priznati da nisam baš najproduktivnija osoba, ali tokom godina sam uspela da upravljam vremenom i obavljam mnoge stvari.

Evo šta sam radila ranije:

  • Radila sam puno radno vreme od 6:30 do 15 h
  • Putovala sam na posao i s posla (oko dva sata ukupno – nekad manje, ali obično više)
  • Vežbala sam šest puta sedmično, oko jedan i po sat dnevno
  • Jela sam zdrave obroke tako što bih ih pripremala svake nedelje
  • Blogerka sam (pišem jedan blog sedmično + obavljam razne zadatke u vezi s održavanjem bloga)
  • Jutjuberka sam (postavljam po jedan video na YouTube sedmično)
  • Imam dečka
  • Redovno meditiram i čitam (gotovo svakodnevno)
  • Moji svakodnevni poslovi obuhvataju: pranje sudova, spremanje veša, hranjenje i šetanje naših pasa, spremanje sobe, nabavku namirnica, plaćanje računa, pisanje imejlova, pokušavanje da objavljujem više postova na Instagramu, osmišljavanje sadržaja itd.

A evo šta radim sada:

  • Radim puno radno vreme od 7 do 15 h, nekad više, nekad manje.
  • Vežbam šest puta sedmično, oko 45 minuta do sat vremena
  • Jedem zdrave obroke tako što ih pripremam svake nedelje
  • Blogerka sam (jedan post sedmično, jedan imejl sedmično, višestruki zadaci u vezi sa blogom)
  • YouTube (dva videa sedmično)
  • Trener sam za disciplinu/produktivnost (kako koje sedmice)
  • Imam dečka
  • Meditiram, vodim dnevnik i čitam redovno
  • Moji svakodnevni poslovi obuhvataju: pranje sudova, spremanje veša, nabavku namirnica, plaćanje računa, odgovaranje na komentare, promovisanje sadržaja itd.

Znam da moj životni stil nije za svakoga. Ja radim, vežbam, a onda obavljam sporedne poslove kada sam kod kuće. Znam da moj život može delovati dosadno, ali to je ono što ja želim. Ja sve ovo radim imajući na umu svoje ciljeve.

Neki žele da žive tako što će raditi od 9 do 5, a onda doći kući i odmarati se i gledati tv.

I to je sasvim u redu ako vas to čini srećnim!

Ali to nije ono što ja želim. A ako to nije ni ono što vi želite, preuzimanje kontrole nad vašim vremenom je 100% neophodno.

A evo kako ja u tome uspevam:

Dve muve jednim udarcem

Optimizujte vaše vreme kombinovanjem određenih zadataka. Ovo ne mora da znači obavljanje više poslova istovremeno, što može biti kontraproduktivno.

Ako ima nekoliko stvari koje se mogu bez problema istovremeno obaviti, onda ih tako i odradite.

Ovo su moja iskustva iz stvarnog života:

– Imala sam običaj da posećujem sedmične časove meditacije (društvene i duhovne) zajedno sa mojom mamom (odnosi)

– Tokom putovanja na posao i s posla (obaveze) slušam podkaste ili motivacione govore (lični razvoj) ili razgovaram sa svojim dečkom telefonom (odnosi).

– Dok radim vežbe u teretani (ostajanje u formi) gledam YouTube video (rekreacija/zabava) ili razgovaram telefonom (odnosi)

– Dok peglam veš (svakodnevni poslovi) gledam YouTube video (rekreacija/zabava) ili razgovaram telefonom (odnosi)

– Dok pripremam obrok (zdrava ishrana) slušam ili posmatram neki edukacioni ili motivacioni video (lični razvoj)

– Svoju pauzu za ručak koristim i da ponekad radim na svom onlajn biznisu.

Tokom godina, kako mi se život menjao, uspela sam da još više optimizujem svoje vreme. A kombinovanje ovih stvari obično čini život lepšim i ispunjenijim u svakom slučaju.

Postanite samodisciplinovani

Samodisciplina zahteva vreme i trud.

To nije uvek lako, ali je neophodno ako želite da svoj život uzdignete na viši nivo.

Mislim da mnogi mešaju motivaciju, moć volje i disciplinu. Sve je to posebno, ali kada se malo udubite u sve to, motivacija i snaga volje ne znače ništa.

Motivacija i snaga volje ne traju i ne deluju. Koliko puta ste se osećali izuzetno motivisano da vežbate ili da ustanete rano, ali kada je došlo vreme za to, vi se jednostavno ne biste pojavili u teretani ili biste samo isključili budilnik?

Sa samodisciplinom vi ispravljate i regulišete svoje ponašanje da biste odradili sve ono što je potrebno, pa čak i kada vam se to nimalo ne radi.

Trenuci u kojima vam se nešto ne radi, ali vi ipak naterate sebe da to uradite, to su trenuci u kojima uzrastate i napredujete.

Tako ćete postati predaniji, posvećeniji, steći ćete bolje navike i više samopouzdanja.

Posvetite se

Ako se mučite sa samodisciplinom, dobar način da to poboljšate je da se posvetite nečemu i/ili učinite nešto što će vam pomoći da odradite nešto što je zaista potrebno da odradite.

Ako zakažete čas sa trenerom, vi morate otići na trening, inače ćete pokazati nepoštovanje prema njemu, a verovatno će vam i stići račun.

Ako se pridružite klubu ljubitelja knjige, to neće od vas zahtevati potpunu posvećenost sve vreme, ali vi ćete verovatno uživati u tome i nećete želeti da propustite okupljanje. Redovno ćete se družiti i sa knjigom i sa drugim ljubiteljima knjige.

Ako ste bloger/frilanser možete postaviti rokove, pa čak ih i javno objaviti onima za koje radite.

Bićete mnogo motivisaniji da završite nešto ako drugi to od vas očekuju. Tako ćete steći disciplinu za vrlo kratko vreme.

Steknite navike/Napravite raspored poslova

Kao neko sa ličnošću “tipa A”, ja žudim za rutinom, planiranjem, listama, rasporedima i predvidljivošću. Upravo zato ja živim život pun navika.

Ovo ne pali kod svakoga, jer svi smo mi različiti, ali to je ono što me je osposobilo da obavim više posla svakodnevno.

Budite se u isto vreme, neka vam je odeća unapred pripremljena, kao i vaš obrok za posao, krenite od kuće u određeno vreme, isplanirajte vaš dan, napravite spisak poslova itd.

Ti sitni svakodnevni detalji dovode do velikih promena u načinu života.

Nešto što sam počela da radim nedavno i što kod mene odlično funkcioniše je pravljenje određenog rasporeda rada za različite dane u sedmici.

Svakoga dana imam 2-3 sata da poradim na nekim sporednim stvarima, pa sam odlučila da ponedeljkom i utorkom editujem i postavljam YouTube video.

Sreda je dan za rad na kursevima, tj. za učenje i usavršavanje.

Od četvrtka do nedelje uglavnom pišem članke za blog, ali kada završim s člankom pređem na osmišljavanje više Pinterest slika, razmišljam i razrađujem ideje koje su mi usput pale na pamet, pripremam nacrt za sledeći post na blogu itd.

Lako me je odvojiti od nečega i ona sam osoba koja radi više stvari istovremeno.

Pre nego što sam počela da pravim raspored rada, ja bih malo editovala video, pa započela novi članak, a onda bih radila na Pinterestu i već bi došlo vreme za spavanje a ja, u stvari, nisam ništa završila.

Sada više ne dozvoljavam sebi da započnem da radim nešto osim ako je to predviđeno mojim rasporedom za taj dan i na taj način sam postala značajno produktivnija. Ovakav način pravljenja rasporeda može se primeniti na sve u vašem životu: na čišćenje, domaće zadatke za školu, na zakazivanje klijenata itd.

Kada završim s poslovima, moja subotna popodneva i večeri su obično rezervisana za mog dečka, a moje nedelje za pripremanje obroka, čišćenje i spremanje svega za radnu sedmicu.

Navike vas spremaju za uspeh.

Na primer, buđenje ranije i na vreme omogućiće vam da odradite ponešto u čemu uživate u prvim satima novog dana (meditacija ili molitva, čitanje, spremanje bez žurbe, lagano ispijanje kafe).

Ili odlazak u teretanu odmah nakon posla ukloniće iskušenje da se izležavate kod kuće.

Te rutine izgrađuju navike koje će vas samo učiniti boljim i ispunjenijim!

Troškovi/žrtve

Život nikada neće biti 100% uravnotežen. To je bolna realnost života. Ako želite da se usredsredite na nešto posebno u vašem životu, neke druge oblasti će neminovno biti zanemarene.

Kao što je Geri Keler napisao u “Jedna stvar”: “Nesvakidašnji rezultati zahtevaju nepodeljenu pažnju i vreme. Vreme utrošeno na jednu stvar znači vreme oduzeto nekoj drugoj. To čini ravnotežu nemogućom.”

Što se mene tiče, ja ne provodim mnogo vremena obavljajući “rekreativne/zabavne” aktivnosti. Zašto? Ja radije radim na blogu ili editovanju, radeći time na svojoj budućnosti. To je nešto zbog čega se ja svesno i dobrovoljno odričem zabave, nešto što sam prihvatila kao takvo i što, u stvari, više i volim.

Ako želite da smršate, moraćete provesti više vremena vežbajući, a manje jedući i pijući s prijateljima.

Ako želite da budete preduzetnik, moraćete se odreći gleanja tv-a i boravka na društvenim mrežama sve vreme.

Ako želite da putujete svetom, verovatno ćete žrtvovati mnogo vremena koje biste inače proveli s porodicom i prijateljima.

Na koje ste žrtve spremni da biste postigli ono što želite? To je veoma važno pitanje.

Ako vam to neće oduzeti više od pet minuta, uradite to!

Ovo jednostavno pravilo mi je promenilo život. Ako primetim da nešto odlažem, pomislim: “Ne, pa to će ti uzeti samo nekoliko minuta, odmah to uradi!” I onda to i uradim.

Neki primeri:

  • pranje sudova čim ih upotrebim
  • iznošenje smeća napolje
  • pražnjenje torbe za teretanu
  • pakovanje torbe za teretanu
  • nameštanje kreveta
  • priprema odeće za sledeće jutro
  • odgovaranje na imejl
  • spremanje sobe

Ovi poslovi vam mogu delovati tako mali i nevažni, ali kada živite ovako to će vam učiniti nekoliko stvari:

1) steći ćete više samopouzdanja i poverenja u sebe, jer ćete obaviti ove poslove, a nećete ih ostaviti za kasnije

2) olakšaćete sebi život uklanjajući sve ono što vas sputava.

Jeste li ikada ujutru kasnili i poželeli da sipate kafu u svoju omiljenu šoljicu, samo da biste shvatili da se ona nalazi negde na dnu, ispod sveg tog prljavog posuđa od juče? A da ste to samo juče oprali!…

Vreme je izuzetno vredno. Ono se nikada ne može vratiti, a i vreme koje nam je preostalo je ograničeno.

Upravljajte svojim vremenom na način koji će vam pomoći da živite svoj život onako kako želite.

Ako stremite određenom cilju, biće vam potrebno sve što sam spomenula. Usklađivanje i planiranje svih oblasti života je izazovno, ali će vam se ispaltiti na duže staze.

Izvor: living like laila

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Tajna organizacija vremena

Kako ostati u trci sa životom?

(Visited 479 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *