Besplatna hrana iz prirode

Kada dođe vreme za pripremu obroka, većina nas otvori frižider i ostavu i krene sa spremanjem, ili idemo u prodavnicu da kupimo ono što nam je potrebno. Da li ste razmišljali o ishrani izvan svojih uobičajenih navika? Divlje samonikle biljke rastu širom sveta u svom prirodnom sjaju, a možda ćete imati sreće da ih sretnete blizu mesta gde živite.

Možda ste šetali pored ukusne i posebne samonikle jestive biljke, a da toga niste ni svesni!

Nema sumnje da je moderna poljoprivreda učinila sveže sastojke dostupnijim (a u nekim slučajevima i sigurnijim), a traženje samoniklog divljeg jestivog bilja nije uvek praktično za sve zajednice. Ipak, samoniklo jestivo bilje, ako mu možete pristupiti na etički i održiv način, je divan dodatak ishrani.

Šta je jestivo divlje bilje?

Divlje jestive biljke su stvari koje rastu spontano i instinktivno u prirodi, bez intervencije ili kontrole ljudi. Može uključivati:

  • voće
  • povrće
  • orahe i semenke
  • bilje
  • korov
  • morske alge

Zdravstvene prednosti

S obzirom da rastu nepozvane i moraju da izdrže teške uslove kao što su loše vreme, životinje, štetočine i insekti i drugi izazovi u svom prirodnom staništu (uključujući ljude!), ove biljke su obično izdržljive i jake.

Jestive samonikle biljke su obično:

  • Bogate antioksidansima i fitohemikalijama, koje služe kao zaštitne mere za biljku i za nas kada ih konzumiramo
  • Bogate ukupnim hranljivim materijama
  • Odlične za biodiverzitet i životnu sredinu, jer igraju prirodnu ulogu u svom okolnom ekosistemu
  • Ne sadrže pesticide, herbicide i druge hemikalije koje se koriste u konvencionalno uzgajanim proizvodima ili mesu
  • Ako ih možete pronaći u svom komšiluku ili obližnjim parkovima, još jedna ogromna prednost je da ova hrana može biti besplatna!
  • Mnoštvo zdravstvenih prednosti

Sigurno i odgovorno traženje jestivog samoniklog bilja

Samo zato što bobica izvire pored puta, to ne znači da je bezbedno jesti!

Ako ste tek počeli da se bavite traženjem i ishranom na ovaj način, najbolje je da potražite pisani vodič ili da odete na izlet sa vodičem koji vam može pomoći da naučite kako da prepoznate šta je bezbedno za jelo. Mnoge vrste mogu biti otrovne, a bezbedna i nebezbedna biljka mogu izgledati slično. Toplo preporučujemo oslanjanje na stručnost iskusnog vodiča.

Pošto je ovo bilje deo jedinstvenog ekosistema, uzimanje previše, uzimanje u pogrešno doba godine ili uzimanje iz pogrešnog dela biljke može imati razorne posledice. Uvek sakupljajte biljke odgovorno i održivo; u suprotnom, neće ostati nikog da uživa.

Omiljene samonikle jestive biljke

Superhrana – lekovite pečurke

Sadrže svojstva protiv raka i polisaharide koji podržavaju imunitet zvane beta glukani. Takođe su bogate mineralima poput gvožđa i bakra, kao i vitaminima B i vitaminom D.

Divlji praziluk

Kao član porodice crnog luka, divlji praziluk je bogat sumpornim jedinjenjima koja nam pomažu u detoksikaciji i pružaju nam antiinflamatorna svojstva. Takođe sadrže visok nivo kvercetina, antioksidansa koji deluje kao antihistaminik, štiteći nas od alergija, polenske groznice i astme.

Razne divlje bobice

Uobičajene šumske bobice su borovnice, maline i kupine. Divlje bobice su posebno bogate antioksidansima. Sve bobice su bogate vlaknima i vitaminom C i imaju antiinflamatorna svojstva i svojstva protiv raka.

Koprive

Kopriva je prepuna hlorofila, gvožđa, magnezijuma, hranljivih masti, niza vitamina (A, C, D, E i K) i ima anti -bakterijska i antiinflamatorna svojstva. Obavezno koristite hvataljke i cediljku/cedilo kada ih perete i rukujete njima u svojoj kuhinji!

Mlečni čičak

Iznenađujuće je kako ova bodljikava biljka može da obezbedi i hranu i lek. Jestivom korenu se može pristupiti nakon sečenja biljke, ali sakupljanje ostalih jestivih delova može biti veliki problem. Skrobni koren možete jesti sirov ili kuvan kao gomolj. Ako imate strpljenja da uklonite bodlje sa stabljika i listova, i oni se mogu kuvati kao povrće.

Biljka je cenjena zbog svog detoksikacionog dejstva na telo, posebno na jetru. Deo je mnogih kineskih biljnih preparata.

Crvena detelina

Detelina je u porodici graška i ima malo ukusa nalik na grašak. Potražite bledo zelene listove sa izrazitim uzorkom ševrona.

Cvetovi imaju svež, travnati ukus. Ostalo je hranljivo, ali ne tako ukusno.

Oprez: Sorta crvene deteline je jestiva, ali sadrži velike količine alkaloida u jesen. Ne tolerišu svi detelinu kao jestivu. Trudnice ne bi trebalo da ga jedu.

Žir

Da li ste znali da je žir jestiv? Žir se oljušti i zatim skuva, menja mu se voda i tako sve dok ne izgubi gorčinu. U novije vreme se mleveni prženi žir, koji je kao takav u prahu, koristi kao kafa.

Kafu od žira, kao i druge proizvode, preporučuju u ishrani posebno kod anemije, za jačanje krvne slike. Žir je bogat mineralima, a posebno gvožđem. Povoljno deluje na probavu, rad creva i u slučaju hemoroida. Reguliše rad štitnjače i menstrualne cikluse. Stabilizuje pritisak i masnoću u krvi. Pomaže kod depresije.

Paprat

Mladi izdanci paprati su neotrovni i mogu se koristiti u ishrani, ali ih treba oprezno konzumirati. Pored mladih izdanaka koristi se i koren. Mladi izdanci se beru tokom marta i aprila, a koren se vadi tokom oktobra i novembra. Mladi izdanci se beru dok su savijeni, čim se odmotaju ne smeju se koristiti u ishrani. Odmotani izdanci postaju žilavi i otrovni. Jedu se skuvani. Od mladih izdanaka pripremaju se čorbe i variva.

Koren paprati sadrži mnogo skroba, a zbog te osobine se vadio, sušio i mleo u brašno od kojeg se pripremao hleb. Prilikom branja mladih izdanaka bere se manje od pola izdanaka što omogućava dalji razvoj paprati.

Suvi listovi paprati mogu poslužiti i za punjenje jastuka. Suvi listovi se sakupljaju tokom jeseni i njima se pune jastuci. Mogu poslužiti za izradu kreveta. Smatra se da takvi kreveti leče reumu, giht, bolove od grčeva u udovima, reumatsku zubobolju i glavobolju. Trudnice ne bi trebale da koriste paprat.

Jestivo cveće

Maslačak

Maslačak koji se često smatra dosadnom travom, bogat je hranljivim materijama i trebalo bi da bude više cenjen!

Listove dinstajte ili kuvajte kao spanać, dodajte sveže u salate i sendviče. Cveće možete pržiti u testo ili napraviti žele ili čaj od njih.

Bogat beta-karotenom, vitaminom C, kalcijumom i kalijumom, maslačak je dobar antioksidans i izvor minerala. Kao odličan diuretik i blagi laksativ, pomaže u čišćenju jetre, bubrega i mokraćne bešike.

Ljubičice

Listove i cvetove ljubičice možete dodati u salate. Divlje ljubičice možda ne nose karakterističan miris baštenskih ljubičica, ali su jednako jestive i ukusne. Kristalizovane ljubičice su odlične dekoracije za torte i deserte. Ljubičasti med i čaj mogu da umire bol u grlu i glavobolju i smanje upalu – što nije iznenađujuće jer cvetovi sadrže salicilnu kiselinu.

Jorgovan

Jorgovan ima bogat cvetni citrusni ukus. Cvetiće jorgovana zajedno sa voćem poslužiti u vidu frapea, voćne salate, smutija, može se kandirani, napraviti slatko.

Liljani

Žuti ljiljan se često vidi kako raste u vlažnom tlu duž kanala, puteva i železničkih pruga, pa je zbog toga dobio nekoliko imena kao što su ljiljan i železnički ljiljan. Veliki, upadljivi cvetovi i njihovi pupoljci mogu se kuvati i jesti kao svako povrće. Osušeni cvetni pupoljci koji se koriste u kineskoj kuhinji nazivaju se zlatne igle. Debeli, mesnati koreni mogu se kuvati i jesti, ali imaju veoma blag, vodenast ukus.

Lavanda

Cvetovi lavande imaju divan, intenzivno sladak ukus. Koristite ih pečene u kolačićima, dodate u čajeve, ušećerene za kolače ili za ukrašavanje salata. Lavanda je višegodišnja biljka, pa izaberite vrstu koja će rasti u vašoj zoni otpornosti i uživajte u njoj iz godine u godinu.

Na kraju još jednom podsećamo da ako ste tek počeli da se bavite traženjem i ishranom na ovaj način, najbolje je da potražite pisani vodič ili da odete na izlet sa vodičem koji vam može pomoći da naučite kako da prepoznate šta je bezbedno za jelo. Mnoge vrste mogu biti otrovne, a bezbedna i nebezbedna biljka mogu izgledati slično. Toplo preporučujemo oslanjanje na stručnost iskusnog vodiča.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Zdravi obroci

Vegetarijanska ishrana

(Visited 511 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Justice 20/06/2022at2:13 pm

    Poštovani, hvala Vam puno za ovaj koristan članak.

    Radovat ćemo se, ako još bude priloga na sličnu temu, ISHRANA U PRIRODI 🙂

    Reply
    1. Više od života 21/06/2022at9:24 am

      Hvala na podršci, potrudićemo se da objavimo još članaka iz ove oblasti.

      Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *