Iskoristite zdravstvene prednosti bundeve

Bundeva ima niz fantastičnih prednosti, tako da je ona odlična hrana i još bolji lek. Pogledajte čime vas nagrađuje:

Velika količina beta karotena

Baš kao i njihovi narandžasti rođaci, šargarepa i slatki krompir, bundeve su bogate beta karotenom. Vaše telo menja ovaj antioksidans u vitamin A. On vam je potreban da biste bolje videli, odbranili se od raznih mikroba i da bi vaš reproduktivni sistem radio kako treba. Takođe pomaže da vaše srce, pluća, bubrezi i drugi organi ostanu zdravi.

Izoštrava vaš vid

Jedna šolja bundeve može vam obezbediti 200% preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Ako ga unesete, vaše oči će vam biti zahvalne. Vitamin A pomaže da imate zdrave oči i da vidite jasnije, posebno u uslovima slabog osvetljenja.

Smanjuje rizik od nastanka kancera

Vitamin A iz bundeve donosi još jednu veliku stvar: smanjen rizik od određenih vrsta kancera, poput raka pluća ili prostate. Studije pokazuju da ova korist dolazi samo kada jedete hranu sa vitaminom A. Ne dobijate istu zaštitu samo od suplemenata vitamina A.

Pojačava imunitet

Pored beta karotena, bundeve nude vitamin C, vitamin E, gvožđe i folat – koji jačaju vaš imuni sistem. Više bundeve u vašoj ishrani može pomoći vašim imunološkim ćelijama da bolje funkcionišu kako bi se odbranile od mikroorganizama i ubrzale zarastanje rana.

Pomaže u snižavanju pritiska

Bogata narandžasta boja bundeve je takođe znak da je puna kalijuma. Ovo je ključno za snižavanje krvnog pritiska. Nesoljene semenke bundeve su takođe prepune minerala i biljnih sterola koji podižu nivoe HDL holesterola („dobre“ vrste) i takođe pomažu u snižavanju krvnog pritiska.

Bogatstvo kalijuma

Još dobrih vesti o snazi ​​kalijuma u bundevi: Studije pokazuju da viši nivoi kalijuma mogu smanjiti rizik od moždanog udara, kamena u bubregu i dijabetesa tipa 2. Još jedan bonus: Kalijum takođe može povećati mineralnu gustinu kostiju, poboljšavajući zdravlje kostiju.

Sužava vaš struk

Bundeva je bogata vlaknima i ima malo kalorija. To znači da se osećate sitim bez dodavanja ukupnog dnevnog unosa hrane. Ako tražite zdrav način da budete siti, bundeva bogata hranljivim materijama je dobar izbor. Porast vlakana u vašoj ishrani takođe promoviše zdravlje probave.

Poboljšava san

Seme bundeve sadrži triptofan, aminokiselinu koja pomaže u stvaranju hemikalije zvane serotonin. Osim što čini da se osećate dobro, serotonin je takođe ključni igrač u promovisanju dobrog sna.

Za zdravu i lepu kožu

Antioksidativna moć beta karotena u bundevi deluje u borbi protiv efekata starenja na vašoj koži. Takođe pomaže u ublažavanju upale, što vašu kožu – i vaše telo – čini mirnijim i srećnijim.

Pomaže vašem srcu

Vaše šanse za srčane bolesti se smanjuju kako se povećava unos vlakana, a bundeva je puna toga. Ali nisu samo vlakna ta koja brinu o vašem ritmu: vitamin A i kalijum koje dobijate kada dodate bundevu u svoju ishranu takođe igraju ulogu u zdravlju srca.

Najbolji načini da jedete bundevu

Najbolji način da dobijete zdravstvene beneficije od bundeve je izbegavanje šećera i fabrički prerađenih proizvoda od bundeve. Odlučite se za domaće, zdravije izbore, poput pečene bundeve, pirea i humusa od bundeve ili supe od bundeve.

Izvor: webmd.com

 

Možda će vas zanimati emisije:

Gojaznost

Uzroci starenja

(Visited 429 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *