12 najtoksičnijih stvari u vašem domu i kako da to promenite

Odlučila sam da konačno napišem post koji sam odavno želela da napišem o toksičnim stvarima u našim domovima. Dve žene koje sam upoznala u različitim okolnostima i počela s njima da razgovaram uticale su na ovaj post i na mene. Od njih sam mnogo toga naučila. Jedna je naučnica, a druga je osoba koja se izborila sa rakom dojke. Pitala sam ih koje su to najtoksičnije stvari u našim domovima i šta je to što bi prvo promenile. Podeliću to s vama u ovom postu.

Prvo želim da istaknem da ja nisam ni u kom slučaju savršena po pitanju ovih stvari, ali se trudim da budem obaveštena. Ne osuđujem nikoga ko koristi bilo koju od stvari koje ću navesti, jer i ja sam imala u svom domu sve to. Hajde da zajedno učimo. I da, možda, odaberemo jednu stvar koju ćemo zameniti nekom manje otrovnom. Takođe, ovo su moja lična otkrića i ono što sam ja uradia. Mnogi imaju svoja mišljenja po ovom pitanju. Zato, obavite sopstvenu istragu. To je ono što sam ja uradila. I ja ne kažem da će to sprečiti ili izlečiti rak. To su samo moja otkrića za koje lično mislim da “ne može da šteti ako to promenimo”.

  1. Plastične kutije za hranu, plastične flaše i plastični omoti

Ovo je bila najvažnija stvar koju mi je moja prijateljica rekla da je zamenila – plastične kutije za hranu! Mnoge plastične kutije su napravljene od hemikalija koje mogu da negativno utiču na endokrini sistem u našem organizmu, imajući negativne razvojne, reproduktivne i neurološke efekte. A kako se plastika vremenom razlaže, to može dovesti do ispuštanja ovih otrovnih hemikalija u vašu hranu. To je za mene bio dovoljno jak razlog da pređem na staklenu ambalažu.

  1. Teflonski tiganji

Druga prijateljica, koja je preživela rak dojke (koji je, srećom, u fazi remisije) rekla mi je da je prvo što je ona promenila u svom domu bilo da je prestala da koristi teflonske tiganje pri pripremanju hrane. Prema Radnoj grupi za zaštitu životnog okruženja, teflonska “presvlaka” može da “dostigne temperaturu od 370OC za svega 3-5 minuta, otpuštajući pri tome 15 toksičnih gasova i hemikalija, uključujući i dve kancerogene.” Postoje i obični tiganji, koji nisu toksični – potrebno je samo malo istražiti.

  1. Osveživači vazduha

Kao i proizvodi za čišćenje, osveživači vazduha pomažu da naši domovi budu sveži, ali istraživanje sa Berkli univeriziteta dokazalo je da preterano korišćenje ovih osveživača bez provetravanja prostorija dovodi do nagomilavanja toksičnih zagađivača. Ako ih već koristite, potrudite se da vam prostorija bude dobro provetrena. Mi pravimo svoje, prirodne osveživače vazduha.

  1. Parfemi i sveće

Agencija za zaštitu životne sredine utvrdila ja da se u parfemima mogu pronaći rizičine materije, koje mogu dovesti do nekih sporednih, neželjenih efekata. Većina sveća pravi se od parafinskog voska, koji sagorevanjem oslobađa veoma toksični benzen i toluen. U stvari, toksini koji se oslobađaju iz parafinskih sveća isti su kao i oni koji se oslobađaju sagorevanjem dizel goriva. Bljak! Stoga, potražite sveće napravljene od biljnog (sojinog) voska, i to bez mirisa.

  1. Omekšivači rublja

Omekšivači rade na principu pokrivanja vaše odeće tankim slojem potencijalno toksičnih hemiklaija, koje mogu dovesti do osipa na koži, respiratornih problema i glavobolja. Ove informacije su meni bile potpuno nepoznate! Jedna čitateljka mi je preporučila upotrebu belog sirćeta umesto omekšivača. Ako dodate pola šolje belog sirćeta pri ispiranju veša omekšaćete tkaninu a neće biti nikakvih tragova na njoj.

  1. Sredstva za čišćenje

Ovo zvuči očigledno. Ja u svom domu koristim za čišćenje samo sirće i vodu ili, eventualno, neko sredstvo za čišćenje za koje sam sigurna da ne sadrži toksične hemikalije.

  1. Nezapaljivi materijali

Na igralištu sam srela jednu ženu s kojom sam zapodenula razgovor. Ona mi je rekla čime se bavi i šta je interesuje. Ona je nedavno napisala jedan članak o toksičnim stvarima u našim domovima. Upitala sam je koju bi stvar stavila pod broj jedan kada se radi o toksičnim stvarima i ona je navela da su, po njoj, to nezapaljivi materijali u našim dušecima i prostirkama. Hemikalije koje čine neki materijal vatrostalnim su tzv. polibromirani difenil etri ili PBDE. Dva tipa PBDE hemikalija zabranjeni su za upotrebu u proizvodnim procesima u Sjedinjenim Državama od 2004. godine zbog zdravstvenih razloga, ali proizvodi koji ih imaju u svom sastavu i dalje su u upotrebi. Istraživanja su povezala PBDE hemikalije sa pojavom problema sa učenjem i pamćenjem, kao i nekih drugih zdravstvenih problema. Dobro je proveriti etiketu na vašem dušeku, kao i etiketu na prostirkama za dušeke pre njihove kupovine.

  1. Zavese za tuširanje

Opasne hemikalije se ponekad koriste da omekšaju plastiku koja se koristi kod zavesa za tuširanje. One su naročitno štetne kod dece. Ja koristim platnene zavese koje su netoksične i perem ih na svake dve sedmice.

  1. Sprejevi protiv insekata

Sprejeve protiv insekata trebalo bi izbegavata unutar (a idealno bi bilo i napolju) vaše kuće, pošto su istraživači povezali insekticide koji se u njima nalaze sa neurološkim poremećajima kod dece. Zastrašujuće!

Ja pravim sopstveni, prirodni sprej protiv insekata po sledećem receptu:

SPREJ PROTIV INSEKATA:

  • Flašica za raspršivanje tečnosti od 2ml
  • 1 unza (30-ak grama) hamamelisa
  • Po 3-5 kapi citronele, limunske trave, nane i lavande
  • Ostatak flašice napuniti destilovanom vodom.
  1. Antiperspiranti

Jedan od sastojaka koji se nalazi u većini dezodoranasa je aluminijum. U Americi je zakonom propisano da se na svim antiperspirantima stavi oznaka upozorenja. Sumnja se da aluminijum u dezodoransima utiče na pojavu raka dojke (s tim da studije nisu još uvek došle do nedvosmislenih zaključaka po tom pitanju). Ali to je za mene dovoljan razlog da se okrenim prirodnim dezodoransima.

  1. Kreme za sunčanje sa oksibenzonom

Ja bih gledala da izbegnem korišćenje krema za sunčanje koje sadrže oksibenozn, avobenzon, oktisalat, oktokrilen, homosalat i oktinoksatel. Slični toksini nalaze se i u nekim parfemima.

  1. Wi-Fi ruteri

Bežični ruteri stvaraju elektoromagnetno zračenje niske frekvencije. Vi se verovatno ne možete potpuno rešiti efekata Wi-Fi (znam da ja ne mogu) zračenja. Trebalo bi bar da isključite vaš ruter preko noći, ali to meni baš i ne polazi za rukom. Razgovarala sam sa jednom ženom koja se izlečila od raka dojke, koja mi je rekla da ona koristi lampe sa himalajskom soli u prostoriji kada joj je Wi-Fi ruter uključen da bi “prečistila vazduh”. Pitanje je da li to zaista pomaže, ali ja sam pronašala i ovaj tekst: “Kombinovano sa izvorom svetlosti u lampi, komadići soli proizvode negativne jone, koji imaju pozitivan efekat na vazduh u zatvorenom prostoru. Postavljanje lampi sa himalajskom soli u svakoj sobi može imati više pozitivnih efekata na zdravlje i životnu sredinu. Između ostalog, to može da izbalansira elektromagnetno zračenje.” Ko bi znao da li to deluje, ali meni se sviđa njihov izgled, pa sam naručila jednu za dečiju sobu. Ipak, potrudite se da i sami malo istražite ovu temu. A u prodaji se mogu naći i posebno pravljeni prekrivači za ruter.

Izvor: nasting with grace

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Zaštita životne sredine

Postani prijatelj prirode

(Visited 689 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *