Ove 4 stvari neprimetno štete plućima u vašem stanu

Tečnosti za izbeljivanje

Deterdženti kao što su izbeljivači, hlor ili čak amonijak mogu biti veoma štetni za vaša pluća ako imate astmu ili hroničnu respiratornu bolest.

Štaviše, već se pokazalo da izaziva astmu ako se često koristi kod osoba koji ranije nisu imali takve probleme.

Mnogi misle da sve bakterije u stanu moraju biti uništene i da se to može efikasno uraditi samo jakim sredstvima za čišćenje, međutim, u većini slučajeva, čak i obična sapunica uspešno može da obavi posao.

Ako ste i dalje primorani da koristite jake hemikalije, uvek se pobrinite da ih rastvorite u dosta vode!

Tepih

Tepisi u stanu upijaju mnogo više prašine od laminata.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je u porodičnim kućama u kojima je bilo puno prašine mnogo više osoba imalo astmu ili otežano disanje.

Hodanjem po tepihu u vazduh se podižu razne čestice prašine, a vi ih neprimetno udišete.

Naravno, sa tim još nećete imati problema, jer je i na ulici velika prašina, ali stručnjaci kažu da je vredno obratiti posebnu pažnju na tepihe ako u porodici postoji malo dete koje se često igra sedeći na podu. To je zato što prašina može iritirati njegova pluća više nego vaša.

Umivaonik u kupatilu

Možda ni ne slutite, ali čak i ako temeljno očistite umivaonik u kupatilu, buđ može početi neprimećeno da se širi u cevima.

Ovo je, pak, posebno opasno za one koji imaju astmu ili alergije, a čak mogu pokazati simptome kod onih koji inače nemaju nijednu od navedenih bolesti.

Osim toga, buđ se može pojaviti ne samo u cevi, već i u vlažnim delovima, tako da možete uočiti crne tačke bilo na zidu ili ispod slavine.

Nikada ne shvatajte ovo olako; uvek pokušajte da otklonite uzroke koji isključuju vlagu, a ako se buđ jednostavno pojavi na zidu zbog problema sa ventilacijom, kupite sredstvo za čišćenje u prodavnicama kako biste je uklonili.

Peć na drva

Nema ničeg lepšeg nego kada zapalite kamin ili šporet, sedite sa svojom porodicom i pogledate neki dobar film. Međutim, uprkos dobrom izgledu u prostoriji, nažalost, peći na drva nisu baš zdrave za vaša pluća.

To je zato što se azotni oksidi i formaldehid oslobađaju u vazduh tokom sagorevanja, što može izazvati probleme, posebno na duži rok.

Srećom, sada ima dostupnih šporeta u prodavnicama koje imaju ugrađen sistem za čišćenje, tako da ne morate da izbegavate ovaj način grejanja, ali pažljivo pratite kada se opredelite za kupovinu.

Takođe, pazite da ne zapalite drvo koje je tretirano, odnosno premazano hemikalijama protiv truleži ili insekata, jer ćete i to udisati kada počne proces sagorevanja.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Kiseonik i negativni joni

Kako se osloboditi alergije

(Visited 93 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *