11 navika parova koji imaju snažne, dugotrajne veze

Gotovo svako poznaje neki par koji izgleda nesalomivo. Par koji je zajedno čini se oduvek, čija je veza čvrsta i snažna. Kada otpočinjete novu vezu ili pokušavate da ojačate postojeću, možda počnete da se pitate kako to ovim parovima uspeva. Kako uspevaju da svoju vezu održe jakom tokom tolikih godina? Ispostaviće se da postoje neke zajedničke navike parova koji su u jakim, dugotrajnim vezama, što znači da takva vrsta odnosa i veze i nije baš tako nedostižna kako nam se to ponekad čini.

1 Oni preuzimaju odgovornost

“Prepoznajte svoj udeo u raspravama”, ističe Kristen Lozano, ovlašćeni bračni i porodični terapeut i terapeut za bolest zavisnosti od seksa. Prepoznavanje i prihvatanje činjenice da nije za sve kriv samo vaš partner, već da i vi imate svoju ulogu u neslaganjima, može učvrstiti vašu vezu time što se vaš partner neće osećati poraženim.

2 Oni očekuju i prihvataju promene

Promene, nabolje ili nagore, sastavni su deo života. “Uspešni parovi očekuju i prihvataju promene”, navodi porodični terapeut Stefani Makadan. “Sazrevanje i prilagođavanje tokom godina je zdravo, ali nekima se može činiti da to ugrožava opstanak njihove veze. Prepoznavanje da su promene sastavni deo života, kao i njihovo prihvatanje i prilagođavanje njima je ključno za jednu zdravu vezu.”

3 Oni pažljivo slušaju jedno drugoga

Slušanje je uopšteno važan deo interakcije sa drugim ljudima, ali je naročito važno za izgradnju jake, dugovečne veze, kako ističe Rori Sason, stručnjak za odnose. Pažljivo slušanje – a ne samo nehajno slušanje – može poboljšati vašu vezu, jer tada partneri imaju osećaj da su shvaćeni i da je njihovom partneru zaista stalo do njih – o tome kako se osećaju i šta imaju da kažu.

4 Oni ne dozvoljavaju svađama da se otežu unedogled

Dopuštanje raspravama da traju, umesto da ih ostavite za sobom i nastavite dalje, može dovesti do ozbiljnih problema u vašoj vezi. “Ako se partneri posvađaju, može biti neophodno jedno kraće vreme da se oboje smire i počnu da reaguju razumnije”, kaže Džonatan Benet, trener za upoznavanje i odnose. “Ali odbijanje da se pomirite, a naročito ako to predstavlja vid ‘kažnjavanja’ vašeg partnera, može biti veoma toksično za vaš odnos.” Kada se svađa završi, prihvatite svoje greške, izvinite se i nastavite dalje zajedno.

5 Oni ne prestaju da se “zabavljaju”

“Parovi koji ostaju u srećnom braku takođe nastavljaju da se zabavljaju, pa čak i kada je reč o višedecenijskoj vezi”, kaže Džim Seibold, bračni i porodični terapeut. “Oni svesno odvajaju vreme i ulažu trud u očuvanje svog odnosa. Oni pronalaze načine da pokažu ljubav, dobrotu, brigu i poštovanje na onaj način na koji to njihov partner voli i vrednuje. Oni se trude da njihov partner bez trunke sumnje zna da je voljen, pa čak i ako smatra da ga je u tom trenutku, možda, teško voleti.” To ne mora svaki put biti neki bajkoviti izlazak, već to može biti samo jednostavan, običan zajednički obrok.

Deren Vilk, ovlaščeni terapeut za parove, rekao je da parovi treba da teže da uspostave neke rutine u kojma će zajedno učestvovati. Bilo da se radi o zajedničkom odlasku u nabavku namirnica jednom sedmično ili zajedničkom gledanju televizijske serije koju oboje vole, odvajanje vremena za obavljanje nekih naizgled običnih poslova zajedno može pomoći da se njihov odnos učvrsti i ojača.

6 Oni razgovaraju o novcu

Osobe u uspešnim, čvrstim vezama ne ustručavaju se da razgovaraju o novcu. Kurt Smit, bračni i porodični savetnik, ističe da su svađe oko novca najčešći razlog koji se navodi kao uzrok kraja jedne veze. Ne čekajte da se pojave toliko ozbiljni problemi koji se neće moći rešiti razgovorom i planiranjem.

7 Oni ostaju individue

Imanje zajedničkih interesovanja i provođenje vremena zajedno očigledno su važni faktori za uspeh jedne veze. Ipak, isto tako je važno i provoditi neko vreme radeći stvari odvojeno. “Zdrava ravnoteža između zajedničih i pojedinačnih interesovanja čuva jednu vezu svežom i zanimljivom”, navodi Makadan. “Kada se previše ‘utopite’ jedno u drugo, vaša veza može početi da vas ‘guši’ i sputava.”

8 Oni nisu previše ozbiljni

Uspešne dugotrajne veze zahtevaju dublje i ozbiljnije razgovore, ali ne zaboravite da sa vašim partnerom provodite vreme u smehu i zabavljanju. Samanta Rodman, klinički psiholog, ističe da je veoma važno nastaviti da delimo zabavne trenutke sa našom “boljom polovinom”, umesto da ih čuvamo samo za svoje drugare. Zajedničko smejanje i šale pomažu da se vaš odnos održi uravnoteženim.

9 Oni komuniciraju

Komunikacija je važna za svaku vezu. Džesika Meiman je izjavila: “Dugotrajan, zdrav odnos podstiče i gaji intimnost, koja daje dobru osnovu za vođenje ponekad i neprijatnih razgovora da bi se problemi rešavali i prevazilazili uspešno.” Oni koji su u dugotrajnim i zdravim vezama trebalo bi da budu sposobni da jedno s drugim razgovaraju otvoreno i iskreno o svemu.

10 Oni pokazuju da cene jedno drugoga

Ponekad mi zaboravimo da pokažemo koliko cenimo važene osobe u našem životu (ili, zaista, svakoga u našem životu). Stvorite kod sebe naviku da pokažete voljenoj osobi koliko je cenite, a to će pomoći da vaš odnos postane još dublji i čvršći. Kada svom partneru svakodnevno govorite koliko volite i cenite određene stvari kod njega, vi time stvarate temelj da se lakše izborite i prevaziđete i neke negativne stvari koje će se povremeno pojaviti kod vašeg partnera. Negativne stvari će se svakako ispoljiti s vremena na vreme, ali davanje do znanja vašem partneru da ga cenite i da ste na njegovoj strani može vam pomoći da lakše prebrodite takve periode i da iz njih izađete još jači.

11 Oni su realistični

Na kraju krajeva, veze – čak i one najače, naizgled savršene – nisu bajka. “Vi nećete živeti ‘zauvek srećno, do kraja života’; vi ćete zapravo zauvek živeti i srećno, i ljutito, i s uživanjem, i s tugom”, ističe Makadan. “Shvatite da svaki odnos ima svoje uspone i padove i, umesto da postanete uzrujani, frustirani i manje posvećeni, prihvatajte te situacije sa radoznalošću i kao nešto iz čega se možete poučiti, nešto što će vam pomoći da vaša veza bude još čvršća i potpunija.”

Izvor: romper.com

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Održi plamen ljubavi

Nauči jezik ljubavi

(Visited 235 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *