Kako napraviti siguran i efikasan prolećni detoks

Fizički simptomi koji ukazuju da je vreme za čišćenje

Evo samo nekoliko od mnogih simptoma koje možda imate ako vašem telu treba pomoć u detoksikaciji:

Detoksikacija treba da bude nežan i postepen proces koji ostavlja osećaj energije.

  • Glavobolja
  • Nadimanje
  • Akne, ekcemi ili osip na koži
  • Kamenje u žuči ili otežano varenje masti
  • Zatvor ili dijareja
  • Osetljivost na mirise, poznata i kao višestruka hemijska osetljivost
  • Umor
  • Nizak seksualni nagon
  • Proređivanje ili gubitak kose
  • Loša koncentracija ili pamćenje
  • Spor metabolizam i debljanje
  • Žene: Osetljivost dojki i / ili neredovni ili obilni menstrualni ciklus

Molimo vas da ne mislite da treba da sačekate da se pojave ovi simptomi pre prvog čišćenja! Ovo je glavno vreme da započnete sa obavljanjem „godišnjeg održavanja“ kroz nežnu prolećnu detoksikaciju.

Postoji pravi i pogrešan način za detoksikaciju!

Sasvim je verovatno da kada razmišljate o programima detoksikacije dočarate slike sokova, vodenog posta i laksativnih biljnih čajeva. Ovako NE preporučujem pristup vašem čišćenju!

Detoksikacija treba da bude nežan i postepen proces koji ostavlja osećaj energije. Ako ste u prošlosti radili program detoksikacije gde ste imali dijareju, glavobolju, umor i razdražljivost, verovatno ste previše navaljivali na telo i niste mu pružali potrebnu podršku tokom celog procesa.

Moja formula za siguran i efikasan prolećni detoks:

Koji je najbolji način da bezbedno i efikasno izvršite prolećnu detoksikaciju? Proces je mnogo lakši nego što možda mislite!

Da bismo uradili sigurnu i efikasnu prolećnu detoksikaciju, jednostavno moramo da pružimo našem telu podršku u metabolizmu toksina, istovremeno smanjujući izloženost hemikalijama i  hrani koja izaziva upale.

Evo najvažnijih smernica koje treba slediti:

  • Konzumirajte ishranu bogatu vitaminima, mineralima i hranljivim sastojcima koji podržavaju detoksikaciju.

Vaša dijeta tokom prolećnog čišćenja treba da bude bogata bojom i hranjivim sastojcima koji podržavaju i dopunjuju vaše telo na ćelijskom nivou. Plan obroka treba da se sastoji od puno povrća jarkih boja, lisnatog zeleniša bogatog hranjivim sastojcima, povrća koje se bori protiv raka, sočnih bobica, hranljivih semenki, nemasnog mesa i divlje ribe.

Izaberite organske proizvode i organsko meso što je više moguće, kako biste izbegli izlaganje pesticidima i herbicidima.

  • Izbegavajte upalnu hranu, koja uključuje:
  1. Dodati šećer i veštačke zaslađivače
  2. Transmasti (margarin, pržena hrana, pakovana hrana)
  3. Genetski modifikovana hrana
  4. Hrana koja izaziva osetljivost poput glutena, mlečnih proizvoda, kukuruza i soje.
  • Izaberite hranu bogatu vlaknima koja će se vezati za toksine u digestivnom traktu i pomoći im da se efikasno izluče iz tela.
  • Pijte najmanje 2–3 litra filtrirane vode dnevno da biste se preko bubrega očistili od otrova rastvoriljivih u vodi. Biljni čajevi su takođe odlična opcija!
  • Izbegavajte alkohol i kofein tokom čišćenja, što oboje stvara dodatni stres za jetru.
  • Obavezno se znojite svakodnevnim vežbanjem, toplim kupkama ili saunama kako biste pomogli u izlučivanju toksina rastvorljivih u masti preko kože.
  • Uživajte u najmanje 8 sati sna noću kako bi vaše telo imalo dovoljno vremena za obnavljanje i popravku ćelija.
  • Smanjite izloženost okoline sintetičkim hemikalijama i pesticidima izborom organskih proizvoda i izborom prirodne kozmetike i sredstava za čišćenje.

Detoksikacija – to je postupak u 2 koraka

Detoksikacija je metabolički proces u dva koraka, koji se sastoji od reakcija faze 1 i faze 2 koje se javljaju u vašoj jetri. Reakcije faze 1 dovode do toga da hemikalije, hormoni i toksini u vašem telu postaju reaktivniji, što im omogućava da se tokom faze 2 kombinuju sa hranljivim jedinjenjima koja vašem telu olakšavaju izlučivanje. Veoma je važno uravnotežiti obe faze detoksikacije kako biste sprečili nakupljanje nezdravih metabolita faze 1, koji mogu prouzrokovati da se osećate loše i da napravite štetu po vaše celokupno zdravlje.

Ishrana je takođe siguran i moćan način za podršku detoks reakcijama faze 2 i za izbegavanje akumulacije toksičnih metabolita faze 1. Uključivanje hrane koja podržava reakcije faze 2 u vašu ishranu je od suštinskog značaja i tokom detoksikacije predlažem da ciljate na 3–5 porcija povrća na donjoj listi dnevno. Dijeta sa većom količinom hranljivih sastojaka je od suštinskog značaja i pruža okvir za svaki uspešan program detoksikacije!

Ako odlučite da svoje čišćenje nadopunite nutraceutikom ili biljnim lekovima, veoma je važno da akcenat stavite na podržavanje reakcija faze 2. Videla sam nekoliko pacijenata koji su kupili formule za detoksikaciju u prodavnicama, koje prvenstveno podržavaju reakcije faze 1, što dovodi do toga da se osećaju loše i imaju neprijatno iskustvo sa čišćenjem. Imajte na umu da prolećni detoks ne bi trebalo da čini da se osećate loše!

Spisak ispod ističe neke od namirnica koje najbolje podržavaju reakcije jetre u fazi 2 i sprečavaju akumulaciju reaktivnih srednjih toksina faze 1.

Hrana koja podržava fazu 2 detoksikacije jetre:

  • Brokoli
  • Karfiol
  • Kelj
  • Prokelj
  • Kupus
  • Zelje
  • Rotkvice
  • Repa

Sve ovo povrće pripada porodici krstašica i bogato je jedinjenjima zvanim glukozinolati, koji su neki od najvažnijih hranljivih sastojaka za podršku detoksikaciji jetre faze 2. Ako vam se pojačaju gasovi kod povećanja unosa ovog povrća ili ako imate problema sa štitnom žlezdom, najbolje je da ovo povrće konzumirate kuvano ili lagano spremljeno na pari.

Beli i crni luk su takođe odlična hrana koju treba uključiti dok se detoksikujete, jer su bogate sumporom, koji je potreban vašem telu da proizvodi glutation. Glutation se smatra glavnim jedinjenjem za detoksikaciju u vašem telu i veoma je važno podržati njegovu proizvodnju tokom čišćenja! U svojoj praksi često dajem svojim pacijentima dodatni podstrek pomažući im da pojačaju proizvodnju glutationa ciljanim dodacima i podrškom.

Šta nije u redu sa vodenim postovima i čišćenjem sokovima?

Nisam veliki ljubitelj čišćenja sokovima i vodenog posta, jer ove dijete ne sadrže vlakna. Pored toga, oni mogu predstavljati izazove zbog promene ravnoteže šećera u krvi, što se često javlja kod ljudi koji imaju iscrpljenost nadbubrežne žlezde ili hipoglikemiju.

Vlakna su važna jer upravo ona omogućavaju vezivanje i izlučivanje toksina iz digestivnog trakta nakon što ih jetra obradi. Ako nema raspoloživih vlakana koja bi se mogla vezati za metabolizovane toksine, vaše telo će ih ponovo apsorbovati u krvotok ili ćete možda doživeti neprijatnu dijareju kako bi ih eliminisali. To NIJE ono što želimo, a ovaj pristup može učiniti da se osećate bolesnije i letargičnije nego kada ste započeli čišćenje!

Moj pristup prolećnom čišćenju kod pacijenata gotovo uvek uključuje zdravu, integralnu ishranu koja je puna vlakana, antioksidanata i hranljivih sastojaka. Ako više volite da držite tečnu detoksikacionu dijetu umesto dijete zasnovane na hrani, predlažem da mešate voće i povrće kako biste zadržali vlakna u svom piću, umesto da ih uklanjate sokovima. Takođe možete razmotriti dodavanje vlakana u obliku mlevenog semena lana ili čia semena u vašu ishranu kako biste nadoknadili vlakna izgubljena u soku.

Najbolji izvori vlakana tokom vaše prolećne detoksikacije:

  1. Voće i povrće
  2. Čia semenke
  3. Mleveno seme lana
  4. Mahunarke poput leblebija, sočiva i crnog pasulja.

Vlakna pomažu u unapređivanju pravilnog rada creva, međutim važno je da količinu vode koju konzumirate povećate za 2–3 šolje dnevno, u suprotnom ćete možda imati zatvor.

Koliko traje prolećni detoks?

Nežni prolećni detoks može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. U stvari, mogli biste da živite ovako svaki dan i vaše telo bi vam bilo zahvalno! Uključivanje mnogih od ovih strategija u vaš svakodnevni život nakon čišćenja je nešto što vam toplo preporučujem kao nežnu svakodnevnu detoksikaciju.

Kod pacijenata obično strukturiram njihov prolećni detoks tako da traje 10–21 dan. Ovo je vremenski okvir koji se može kontrolisati i omogućava vam dovoljno dugo vremena da napravite obilje pozitivnih promena u svom zdravlju i da doživite značajno poboljšanje nivoa energije, bistrine kože, raspoloženja i digestivne funkcije. Prateći gornje smernice, verovatno ćete otkriti da se do 7. dana osećate tako dobro da ste željni da nastavite duže nego što ste prvobitno planirali!

Izvor: healthyliferedesign

 

Možda će vas zanimati emisije:

Izaberite zdravo

Gojaznost

(Visited 296 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *