15 namirnica za detoksikaciju vašeg organizma

Uprkos onome što ste možda videli u časopisima, detoksikacija ne mora da znači uskraćivanje sebi prave hrane. Čišćenje sokovima ili postom može delovati kod nekih, ali za većinu nas, detoksikacija je prijatnija kada joj se pristupi na prihvatljiv način.

Zdravstveni stručnjaci i nutricionisti ističu koristi od umerenih promena u ishrani i korišćenja zdravih namirnica, umesto drastičnih dijeta i zaokreta u načinu ishrane koji nisu održivi. Svakako, moraćete da izbegavate hamburgere, ali i dalje ćete jesti dovoljno hrane da budete siti i praviti obroke koji će biti ukusni i zdravi.

Ako želite da pokušate detoksikaciju pomoću zdrave hrane, prvi korak je da prepoznate koje su to namirnice koje čiste organizam. Ovde ćemo navesti 15 takvih namirnica koje bi trebalo da uključite u vaš plan detoksikacije ako želite da se osećate osveženo i zdravo.

​1. Beli luk

Ovo je jedan od sastojaka koje ne biste smeli isključiti iz svoje ishrane tokom vaše detoksikacije. Beli luk sadrži iznenađujuću kolićinu antibakterijskih sastojaka, koji mogu da vam ojačaju imuni sistem i pomognu vam da izbegnete oboljevanje od gripa. Uz to, dok vaše telo vari beli luk, vaši organi za varenja okoristiće se sastojcima belog luka koji uništavaju toksine.

  1. Orasi

Neke dijete će vam zabraniti upotrebu orašastih plodova zbog njihove visoke kaloričnosti, ali ako želite da svom telu priuštite čišćenje koje ono zaslužujue, orašasti polodovi su odličan izbor za užinu. Orasi su poznati da pomažu cirkulaciji krvi u telu i uvećavaju snagu vašeg mozga, čineći vas da se osećate srećnije i zdravije nego pre.

​3. Grejpfrut

Ne samo da je grejpfrut niskokaloričan, već ubrzava metabolizam i sagoreva neke od masnih ćelija. Jedite pola grejpfruta pre svakog obroka i vaše telo će brzo pokazati znakove napretka.

  1. Gvakamola sos

Gvakamola sos je meksičko jelo koje u osnovi sadrži avokado i korijander. Nedavna istraživanja su pokazala da ova kombinacija sastojaka može pomoći ljudima koji pate od sindroma nervoznih creva. U toku detoksikacije, namažite deblji sloj gvakamola na krišku integralnog hleba bez ikakvog osećaja krivice.

​5. Špargla

Kada sledeći put budete tražili neko zeleno povrće koje biste uparili s vašom večerom, opredelite se za šparglu. Ona je prirodni diuretik, što znači da pomaže ispiranju toksina iz vašeg organizma, pa čak i štiti vašu jetru. A i puna je dobrih aminokiselina i minerala.

  1. Divlji losos

Verovatno ste čuli zdravstvene stručnjake kako ističu mnogobrojne koristi od lososa. Stoga nije iznenađenje čuti da on pomaže vašem krvotoku i čisti vaše atrerije i vitalne organe. Samo budite sigurni da ste kupili autentičnog divljeg lososa, a ne gajenog koji se može naći u mnogim prodavnicama.

  1. Batat

Želite li da nakon vaše detoksikacije imate sjajnu i zdravu kožu? Ne idite u solarijum gde ćete rizikovati da dobijete rak kože ili dobiti neprirodnu boju kože poput bundeve. Umesto toga, jedite što više batata (slatkog krompira). Karotin iz batata sadrži narandžaste pigmente koji će vašoj koži dati blago tamni ten, prirodnog izgleda.

  1. Spanać

Izazovno je osećati se potpuno zadovoljnim nakon što ste jeli salatu za ručak, ali ako umesto zelene salate prepune vode koristite spanać, ostaćete siti mnogo duže. Spanać je još uvek niskokaloričan, ali je poznat i po svojim sastojcima koji utoljuju glad, tzv. tilakoidima. Oni će vam biti najbolji prijatelji ako želite da se pročistite, a da izbegnete prejedanje.

  1. Banane

Kada se osećate naduto, ne raskopčavajte odmah svoje uske pantalone, već pojedite bananu. Banane su poznate po tome da imaju kombinovano diuretičko dejstvo i efekat uklanjanja gasova, a to je ono što će učiniti da se osećate mršavije. Dalje, visok nivo kalijuma pomoći će regulisanju vašeg krvnog pritiska i čuvati zdravlje vašeg srčanog mišića.

  1. Ovsene pahuljice

Ako pokušavate da oslabite i iščistite vaša creva, vlakna su svakako jedan od najboljih sastojaka koje možete pojesti. Činija ovsenih pahuljica može nahraniti zdrave bakterije u vašim crevima, dati vam osećaj sitosti i sprečiti pojavu srčanih bolesti i dijabetesa. Međutim, proverite da li su u ovsene pahuljice koje kupujete dodati veštački zaslađivači ili šećer. Umesto toga, kupite organski, flokovani ovas i zasladite ga medom i svežim voćem.

  1. Kakao

Verovatno ste iznenađeni da se ova namirnica našla na ovom spisku, ali, da, čokolada može biti značajan učesnik vašeg programa detoksikacije. Kakao prah je pun vlakana i može pomoći u borbi protiv konstipacije, sve dok nije pomešan s drugim sastojcima koji goje. Napravite zdravu verziju tople čokolade sa supenom kašikom kakao praha i šoljom vrele vode.

  1. Cvekla

Često predlagana za detoksikaciju zbog svojih kvaliteta u čišćenju krvnih sudova, cvekla je, takođe, poznata i po tome što poboljšava cirkulaciju. Bilo da pijete sok od cvekle ili da dodajete rendanu cveklu vašim salatama, to će veoma prijati vašoj jetri i pomoći njenoj regeneraciji.

​13. Jabuke

Ovo voće će vas možda čuvati od potrebe za lekarom, ali će vam isto tako pomoći da se rešite osećaja gladi i ostanete siti duže vreme. Kada dođe vreme za užinu, posegnite za jabukom, umesto za nekim slatkišem punim šećera ili za visokokaloričnim i kancerogenim čipsom.

  1. Ananas

Već dugo poznat po sposobnosti da vam očisti pore i pomogne vam u borbi protiv stomačnog sala, ananas je slatkiš koji bez brige možete koristiti dok ste u procesu detoksikacije. Moćni enzimi će vam ispuniti želudac, a i drugi delovi tela će požnjeti nutritivne blagoslove.

  1. Celer

Celer vam može delovati kao bezukusno, neprivlačno povrće, ali on je u stvari pun vlakana koja mogu pomoći vašem digestivnom traktu i rešiti vas potrebe za nezdravim grickalicama. Ako zaista ne možete sebe zamisliti kako jedete svež celer bez ičega, umočite ga u malo kikiriki putera ili neki lagani preliv za salatu.

Kao što vidite, detoksikacija ne mora biti čudno, turobno iskustvo kakvim ga neki predstavljaju. Sledeći put kada vašem organizmu bude potreban predah od uobičajene rutine, pokušajte da uključite u svoju ishranu neke od ovih namirnica, umesto da se podvrgavate strogim, a često i opasnim dijetama.

Izvor: popculture

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Izaberite zdravo

Zdravi obroci

(Visited 519 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *