Čia seme – 5 najvećih zdravstvenih koristi koje pruža

Pet zdravstvenih koristi koje pruža čia seme:

1. Super bogato antioksidantima.

Antioksidanti u osnovi omogućavaju nemoguće: usporavaju znakove starenja, što rezultira mlađom kožom, zdravijom kosom, a može čak i da smanji rizik od raka. U osnovi ono je izvor molekula mladosti.

2. Ima impresivnu količinu vlakana.

Gotovo svi ugljeni hidrati u čia semenu su zapravo vlakna. To znači toliko dobrih stvari: 1. Duže ćete ostati siti. 2. Pomoći će vam u održavanju zdravlja creva. 3. Bićete redovni u toaletu.

3. Redak izvor omega-3 masnih kiselina.

Omega-3 su super važne. Imaju širok spektar prednosti, od borbe protiv depresije, preko poboljšanja sna, do smanjenja rizika od srčanih bolesti. Loša stvar je što nema baš mnogo namirnica koje nude omega-3. Postoje zaista samo riba, orasi i laneno seme. Preko polovine masti čia semena čine omega-3, što ga čini izvrsnim izborom za sva omega-zdravstvena stanja.

4. Sadrži proteine!

Ljudima koji ne jedu meso pronalaženje hrane sa proteinima može biti teško. Ne brinite, čia semenke će vas spasti! Na 2 porcije supene kašike dolazi 4 grama proteina. Uparite to s kikiriki puterom i ovsom i imaćete dovoljno energije da izdržite i nakon ručka.

5. Treba vam kalcijum? Čia je tu!

Verovali ili ne, čia seme ima više kalcijuma nego većina mlečnih proizvoda. Ako ne jedete mlečne proizvode, ovo bi vam moglo promeniti život. Ako koristite mlečne proizvode, spojite čia seme sa jogurtom za zdravu dozu dobrih stvari.

Izvor: delish

 

Možda će vas zanimati emisije:

Uravnotežena ishrana

Autoimune bolesti

Gojaznost

 

(Visited 1.678 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *