8 namirnica koje će vas učiniti srećnijom osobom

Mislim da ćemo se svi složiti da većina nas ima želju za nezdravom hranom kada smo pod stresom, depresijom ili smo jednostavno previše umorni ili lenji da bismo kuvali.

I najčešće nalazimo utehu u hrani kako bismo se osećali bolje.

Zato sam srećna što imam priliku da podelim s vama ovaj post o namirnicama koje će vas dokazano učiniti srećnijim.

Sve one utiču na mozak i telo na određeni način koji će dovesti do lučenja više hormona sreće.

Ovo je osam namirnica koje dokazano pomažu da se osećate makar malo zadovoljnije, povećavajući vam energiju i podižući vam raspoloženje.

8 namirnica koje će vas učiniti srećinijim

1. Crna čokolada

Čokoladu svi volimo, zar ne?

Crna čokolada poboljšava protok krvi u mozgu i obezbeđuje trenutno lučenje serotonina, koji će vam poboljšati koncentraciju i raspoloženje, a istovremeno vas učiniti živahnijim i srećnijim. Stoga, ona je stvarno dobra za vas.

Da biste dobili najbolje rezultate, odaberite što tamniju čokoladu (makar 80%), a najbolji izbor bi bila organska crna čokolada.

2. Špargla

Špargla je jedna od najboljih “namirnica sreće” koja postoji. Ceo struk špargli sadrži samo 40 kalorija i može vam podići raspoloženje i učiniti vas istinski zdravim u isto vreme!

Špargla u stvari podiže u vama nivo folata, a dokazano je da je nizak nivo folata prisutan kod većine osoba sa depresijom.  Šparglu možete dotdati svojoj ishrani u obliku užine ili kao prilog uz obrok.

3. Paradajz

Paradajz će vas održati zadovoljnim, jer je bogat likopenom. Likopen je antioksidans koji se bori protiv upala u mozgu, šta vas, zauzvrat, može učiniti srećnijim.

Zadovoljan mozak ja najbolja komponenta srećnog života. Stoga, uživajte u paradajzu, a najbolji način za to je da ga jedete svežeg uz mali dodatak maslinovog ulja.

4. Kokos

Uprkos činjenici da se kokos često smatra nezdravom hranom zbog prisustva triglicerida u njemu, ti trigliceridi su naročite masnoće koje će vam, u stvari, popraviti raspoloženje i poboljšati zdravlje mozga što će vas, zauzvrat, učiniti srećnijom osobom.

Samo imajte na umu da je prevelika količina triglicerida ono što ih čini nezdravim, ali umerene količine vam neće naškoditi.

Apsolutno je zdravo koristiti kokosovo ulje za kuvanje, za razliku od drugog biljnog ulja, jer kokosovo ulje odlično podnosi visoke temperature pri kuvanju, a kokos povećava nivo dobrog holesterola u krvi.

5. Brokoli

Ovo maleno zeleno drveće sadrži u tragovima mineral hromijum, koji ne samo da vam pomaže da ubrzate metabolizam, već i podiže nivo serotonina i melatonina u vašem mozgu, regulišući time vaše raspoloženje i čineći vas srećnijim.

Zato, uključite brokoli u svoju ishranu nekoliko puta mesečno.

6. Indijski orah

Ne samo što su indijski orasi najbolja užina… da li ste znali da nedostatak cinka može dovesti do gubitka apetita, pojave simptoma depresije i slabljenja imunog sistema?

Indijski orasi su puni cinka, koji ublažava simptome depresije, pa čak i poboljšava delovanje antidepresiva, tako da je uvek dobra ideja imati indijske orahe pri ruci kada ogladnite i poželite nešto da prezalogajite za užinu.

7. Spanać

Spanać sadrži veliku količinu magnezijuma, a magnezijum je nešto čega jedna trećina ljudi nema dovoljno.

Zato je važno dobiti magnezijum iz hrane, jer dovoljna količina magnezijuma igra važnu ulogu u lučenju serotonina, a svi znamo šta serotonin radi…  pomaže u popravljanju raspoloženja i čini nas makara malo zadovoljnijim.

8. Grčki jogurt

Za sve vas koji niste vegani, grčki jogurt bi moga da vam vrati osmeh na lice.

On je bogat proteinima i kalcijumom, što podstiče mozak da luči neurotransmitere koji uvećavaju zadovoljstvo.

Zbog bogatstva proteinima, može vam pomoći da oslabite, da ostanete zdravi, a pun je i probiotika!

Svima nam je potrebno malo više znanja kada se radi o zadovoljnijem i srećnijem životu, pa se nadam da ćete ove “namirnice sreće” uključiti u svoj jelovnik.

Izvor: everythingabode

(Visited 1.194 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *