15 navika koje su vašem detetu potrebne za zdrav i srećan život

Postavljanje temelja zdravom životu počinje još u majčinoj utrobi, a nadogradnja traje godinama i sastoji se od poučavanja dece da biraju zdrave i korisne namirnice u svojoj svakodnevnoj ishrani, da vode računa o svom telu, o ličnoj higijeni i da daju priroritet svom emotivnom zdravlju i sreći. 

Ovde ćemo navesti 15 zdravih navika koje bi svi roditelji trebalo da prenesu svojoj deci kako bi njihova deca imala koristi za ceo život.

Deca nesumnjivo najviše nauče od svojih roditelja i ostalih odraslih iz svog najbližeg okruženja. Od vas će naučiti kako da se ponašaju, šta da jedu, kako da se odnose prema drugima, kako da odreaguju u različitim situacijama i kako da komuniciraju. Taj temelj će im dati smernice pri donošenju odluka u životu.

Deca vas posmatraju i slušaju čak i onda kada to ne mislite, tako da su temeljne stvari u životu vašeg deteta određene primerom koji ste im vi dali.

Kada znate koliko je za vašu porodicu to bitno, sticanje i, što je još važnije, praktična primena zdravih navika pomoći će vašoj deci da donose zdrave odluke i prave dobre izbore kada odrastu i počnu da žive samostalno.

Pred vama je 15 temeljnih navika koje treba usaditi deci kao osnovu za zdrav i srećan život:

1) Vežbanje

Ukoliko ste vi aktivni roditelji, vaša deca će uglavnom slediti vaš primer. Ipak, to ne znači da morate da svakodnevno prelazite kilometre trčeći da biste ispunili preporučenu dnevnu dozu vežbanja.

Poruka da je vežbanje važno za telo, um i emotivnu uravnoteženost prevodi se iz vašeg svakodnevnog ponašanja.

Uključite u svoje svakodnevne navike jednostavan običaj da se penjete stepenicama, umesto da koristite lift, ili da prošetate do prodavnice, umesto da idete kolima.

Tražite prilike da budete aktivni zajedno sa svojom decom i da provodite vreme u zajedničkim aktivnostima koje će vas najlakše i najbolje povezati sa njima.

Neke od naših omiljenih zajedničkih aktivnosti su plivanje i skakanje sa daske u našem lokalnom bazenu tokom leta, porodična vožnja bicikala, pešačenje po prirodi u okolini ili večernja šetnja po našem kraju.

Ako živite u hladnijim područjima, nema razloga da svi zajedno ne izađete napolje na sankanje ili skijanje.

Kada deca dovoljno porastu i pokažu određeno interesovanje, upišite ih na fudbal ili neki drugi sport. Gimnastika i časovi plesa su sjajan način da dete usavrši koordinaciju pokreta i ispravno držanje.

2) Biranje zdravog načina ishrane

Dečiji ukusi će se menjati (ponekad i drastično) tokom godina, ali niko nije u boljem položaju od vas rodtitelja da povede računa o tome šta deca unose u svoj organizam.

Izaberite raznobojno povrće, krto meso, sveže voće, integralne žitarice i klonite se skroba, prerađenog mesa i procesuirane hrane, koliko god je to moguće.

Idite i korak dalje i pomozite svojoj deci da sama uzgajaju sopstvene začine, povrće i voće u bašti, ukoliko je imate, kao i da budu uključena u planiranje obroka i izbor zdrave hrane u prodavnici.

3) Odreknite se šećera i gaziranih napitaka

Svako ko dovoljno često jede šećer (a on se nalazi u slatkišima, sosovima, voćnim jogurtima i obrađenoj hrani i ima više različih imena u navedenim sastojcima na pakovanjima) uništava sopstvenu sposobnost da istinski uživa u ukusu svežeg voća i povrća.

Kada učinite voljni napor da izbacite dodati šećer iz svoje ishrane, prirodni šećeri, prisutni u svežim, neprocesuiranim namirnicama počeće da budu osvežavajuće slatki i ukusni vašim reprogramiranim receptorima za ukus.

Klonite se keksića, bombona, kolača i drugih slatkiša, kao i sosova (možete pronaći kečap i druge sosove bez dodatog šećera), pića prepunih šećera (poput veštačkih voćnih sokova, energetskih napitaka i naročito gaziranih sokova) da biste svom telu omogućili da počne da čezne za prirodnim i čistim ukusima.

4) Voda je neophodna za zdravlje

Kada bebe prerastu majčino mleko i formule, one mogu početi da piju vodu.

Važno je da voda bude čista i bezbedna (ako niste sigurni u gradsku vodu, koristite flaširanu), kao i da vaša deca uvek imaju flašicu vode pri ruci kako bi navikla da svoju žeđ redovno utoljuju vodom, a ne mlekom ili sokovima.

Mi uvek u svom domu imamo nekoliko takvih flašica sa vodom, kako za mlađu, tako i za stariju decu.

5) Pranje ruku

Deca mnogo lakše pokupe viruse i bakterije nego odrasli zato što je njhov imuni sistem još uvek nedovoljno razvijen. Onog momenta kada se deca nađu u zabavištu ili u školi, virusi počinju da divljaju.

Ugrađivanje navike svom detetu da redovno pere ruke nakon odlaska u toalet, povratka spolja, pre jela i posle maženja životinja je sjajan način da dete od malih nogu postane svesno i odgovorno prema sebi i svom zdravlju.

6) Redovno pranje i čišćenje zuba

Svakodnevno pranje i čišćenje zuba je jedna od najvažnijih navika koju treba usaditi detetu od najranijeg doba. Zdavlje usne duplje je direktno povezano sa našim opštim zdravljem.

Odlazak kod zubara na kontrolu dvaput godišnje, od urasta od dve godine i nadalje je veoma važno. Ali, još je važnije steći i održavati naviku pranja i čišćenja zuba dvaput dnevno, kao i izbegavanje i ograničavanje unosa zaslađene hrane i hrane koja se lako zaglavi ili zalepi u teško dostupnim delovima vilice.

Električne četkice za zube deci čini pranje zuba zanimljivim, ali i pomažu da mala deca (a možda čak i poneki odrasli) bolje i detaljnije operu sebi zube.

7) Dajte važnost spavanju

Spavanje je izuzetno važno za rast i razvoj deteta. Na umni i telesni razvoj deteta se izuzetno negativno odražava nemogućnost da se telo na pravi način regeneriše i izgrađuje samo sebe tokom tih važnih sati odmora i sna.

Preporučeno vreme noćnog i dnevnog spavanja za decu
Uzrast Ukupno sati Broj dnevnih spavanja Dužina dnevnog spavanja Dužina noćnog sna
novorođenče 16-18 3-5 45 min – 3 sata 8 – 9 sati
2-4 meseca 14-16 3-4 45 min – 3 sata 9 – 10 sati
4-6 meseci 14-15 2-4 1.5 – 2.5 sata 10 sati
6-9 meseci 14 2-3 45 min – 2 sata 10 – 11 sati
9-12 meseci 14 2 45 min – 2 sata 10 – 12 sati
12-18 meseci 13-14 1-2 1.5 – 2.5 sata 11 – 12 sati
18-24 meseca 13-14 1 1.5 – 2.5 sata 11 sati
2-3 godine 12-14 1 1 – 2 sata 10 – 11 sati
3-5 godina 11-13 0-1 1 – 1.5 sat 10 – 11 sati
5-12 godina 10-11 0 0 10 – 11 sati

 

Preporučeno vreme odlaska na spavanje
Uzrast Vreme odlaska na spavanje
1 18:30
2 18:45 – 19:00
3 19:00 – 19:15
4 19:15 – 19:30
5 19:30 – 19:45
6 19:45 – 20:00
7 20:00 – 20:15
8 20:15 – 20:30
9 20:30 – 20:45
10 20:45 – 21:00

 

 8) Započnite dan sa dobro izbalansiranim doručkom

Doručak je najvažniji dnevni obrok. On nam daje polaznu energiju za dan pred nama.

Iako je u jutarnjoj žurbi najlakše pred decu staviti činiju sa potopljenim žitaricama, ipak se potrudite da im pripremite obrok koji će u sebi sadržati voće, proteine, integralne žitarice i povrće, ako je ikako moguće.

Mafini sa jajima, jaja sa tostom od integralnog hleba i jedna voćka ili smuti od pomešanog voća i spanaća uz jedno tvrdo kuvano jaje odličan su izbor obroka za početak dana.

 9) Odmor je izuzetzno važan za uravnotežen život

Mi živimo u prebrzom svetu gde vlada prezauzetost i užurbanost. Stoga,  nije loše podsetiti se da postoji određena vrednost i u vremenu za “lenstvovanje”.

Vreme koje uložite u odmor i zajedničku, porodičnu relaksaciju, bez potrebe da neprekidno nešto obavljate i završavate je pametno utrošeno vreme. Vašem telu i umu neophodno je tiho vreme za odmor, obnavljanje i povezivanje sa samim sobom i sa vašom porodicom.

 10) Zaštita od sunca

Šteta od preteranog izlaganja suncu se nagomilava vremenom. Ono što po tom pitanju činite u detinjstvu imaće posledice po vašu kožu u odraslom dobu. Zato je veoma važno biti uporan u svakodnevnoj brizi o svojoj koži, uključujući i korišćenje zaštitnih krema kada ste izloženi jakom suncu.

Vaša deca bi trebala da nose kape, šešire i naočare za sunce, kao i dugačke rukave kada god je to moguće.

Ako živite u naročito toplim i sunčanim krajevima, svojoj deci ubacite u đačku torbu kremu za sunčanje i podsetite ih da je redovno nanesu na kožu pre nego što izađu napolje.

Pre nego što kupite kremu za sunčanje, dobro se raspitajte šta kupujete. Nisu sve kreme za sunčanje podjednako efikasne i bezopasne po zdravlje. Kreme za sunčanje na bazi minerala su efikasnije u zaštiti od UVA i UVB-zraka, a i zdravije su, kako po vaše dete, tako i po okolinu.

11) Higijenske navike

Higijenske navike obuhvataju redovno kupanje, pranje kose, svakodnevnu negu zuba, čistu odeću, jednom rečju urednost. U tome naravno ne treba preterivati, jer je deci (naročito onoj maloj) neophodno da se igraju napolju, što sa sobom svakako nosi flekanje i prljanje.

12) Važnost porodice

Ulaganje truda u izgradnju toplog doma i provođenje vremena sa porodicom, naročito sa onom najužom stvoriće održive odnose i veze za čitav život.

Zasnivanje određenih porodičnih običaja i nalaženje lepih povoda za česta porodična okupljanja u atmosferi međusobne ljubavi, podrške i hrabrenja uticaće na vaše dete više od bilo koje druge grupe kojoj će pripadati tokom svog života.

Ohrabrujte zdrave odnose između vas kao rodtelja i vaše dece, kao i između vaše dece međusobno. Podstičite otvorenu i iskrenu komunikaciju, kao i prihvatanje i podršku kada neko od vaše dece prolazi kroz težak period. Tada će vaše dete znati da uvek može slobodno da se najpre obrati svojim roditeljima i bratu ili sestri kada mu zatreba pomoć.

Šira familija takođe igra značajnu ulogu u životu vašeg deteta. Često bake i deke i drugi bliski rođaci mogu biti važan deo porodičnih običaja i okupljanja, koja će deci ostati zauvek u lepom sećanju i predstavljati temelj za pravilnu izgradnju uspešnih odnosa u životu.

 13) Kako imati zdrave odnose

Mlade treba naučiti da prave razliku između zdravih i nezdravih odnosa, naročito onda kada i sami počnu da izgrađuju i razvijaju sopstvena prijateljstva.

Zdravi odnosi su odnosi ispunjeni podrškom, ohrabrivanjem, iskrenošću, praštanjem, ljubavlju i poverenjem.

Nezdravi odnosi nemaju takve karakteristike i mogu biti štetni i bolni, kako emotivno, tako i fizički. Treba im jasno staviti do znanja da takve, toksične odnose nije vredno održavati.

14) Svest o brizi za bezbednost

Redovnim razgovorom sa svojom decom o njihovoj bezbednosti omogućićete im da postanu svesni opasnosti koje ih vrebaju u okruženju, da ih prepoznaju i odreaguju na pravi način.

Možda vam se čini da su vaša deca previše mala da biste o tome razgovarali sa njima, ali nikada nije prerano razgovorati o bezbednosti i zaštiti.

15) Treba čitati i radi zadovoljstva i radi učenja

Pokažite primerom svojoj deci koliko je zadovoljstvo čitati – knjige, časopise, jutarnje novine, itd. Pokažite im da je potrebno koristiti svoj um da bismo učili i otkrivali nove stvari, ali i da bismo razvijali svoju maštu i sposobnost da u mislima prolazimo kroz avanture.

Zapamtite…

Želje koje imamo za svoju decu ispuniće se kroz stvari kojima ih primerom poučavamo. Osnovne navike daju deci važne životne lekcije i pružaju im čvrstu osnovu za zdravlje tela i uma, duboke i kvalitetne odnose, ličnu bezbednost i kreativnost.

Izvor: the pragmatic parent 

(Visited 930 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *