10 prirodnih načina da brzo zaspite (naučno dokazano)

Ukoliko se borite s nesanicom i besanim noćima, navešćemo deset naučno dokazanih načina da brzo i na prirodan način zaspite.

Spavanje predstavlja jedan od osnovnih delova našeg svakodnevnog života. Bez toga, mi jednostavno nismo sposobni da ispravno funkcionišemo.

Ako se svake večeri satima meškoljite i prevrćete po krevetu dok pokušavate da zaspite i obezbedite sebi dovoljno sna, niste jedini.

Nažalost, više od polovine populacije ima problema sa snom

Ne brinite! Ja sam tu da vam pomognem da steknete zdravije navike po pitanju spavanja da biste mogli da brže i prirodnije utonete u san.

Ako se trenutno osećate zabrinutim na samu pomisao na odlazak u krevet, jer znate da dugo nećete moći da zaspite, čitajte dalje!…

10 načina da zaspite brzo i prirodno

Sledeći jednostavni predlozi pomoći će vam da prirodnije i brže zaspite.

  1. Posavetujte se sa lekarom

Možda postoji neki zdravstveni razlog zbog koga ne spavate dovoljno. Opstruktivna noćna apnea, hronična upala sinusa, pa čak i hrkanje mogu vama ili vašem partneru uskratiti dovoljno odmora tokom noći.

Posetite svog izabranog lekara i možda ćete dobiti odgovore koje tražite. On će možda moći da vam obezbedi efikasno rešenje nakon što se dublje pozabavi ispitivanjem vašeg stanja.

Ne samo da će vam to omogućiti da poboljšate kvalitet života, već će vam pomoći i da dobijete dovoljno kvalitetnog noćnog sna za kojim tragate.

  1. Hranite se zdravo

Nekvalitetna ishrana može dovesti do poremećaja sna, i to je činjenica! Ukoliko unosite dosta šećera i procesuirane hrane, vreme je da porazmislite o promenama u načinu ishrane.

Vama je potrebno da svoje telo nahranite hranom bogatom hranljivim sastojcima, koja će vas učiniti da se osećate jakim i zadovoljnim.

Potrudite se da is svoje ishrane eliminišete hranu koja vas čini tromim, poput slatkiša, kolača, prženih krompirića i druge brze hrane.

Kada poboljšate svoju ishranu, poboljšaćete i stanje svog uma i dovesti sebe korak bliže kvalitetnom noćnom snu.

  1. Više vežbajte

Verovali ili ne, povećana fizička aktivnost može vam uistnu pomoći da lakše zaspite i bolje spavate.

Ne morate da radite teške vežbe satima. Dovoljno je 20 do 30 minuta vežbi višeg intenziteta.

Što se češće budete pokretali u toku dana to ćete bolje spavati noću. Stoga, isprobajte to odmah.

  1. Opustite se i odmorite svoj um

Ljudi ponekad imaju problem da zaspe usled preterane moždane aktivnosti. Ukoliko ste imali stresan dan na poslu ili prolazite kroz problematičan period u vašem braku, moguće je da je vaš um preopterećen i da o tome počnete da razmišljate čim položite glavu na jastuk.

Stoga mnogi koje muči nesanica tvrde da je relaksacija najbitnija stvar u pokušaju da se oslobodite stresa i napetosti pre nego što utonete u san. Jedan od načina da se opustite i relaksirate pred spavanje mogao bi biti i upućivanje molitve Bogu.

  1. Pijte dovoljno vode

Ukoliko ne pijete dovoljno vode, mučićete se da sklopite oči uveče.

Vaše telo noću izvršava mnoge popravke i oporavlja se, pa morate da mu obezbedite dovoljnu hidrataciju.

Ukoliko brinete da ćete morati često da posećujete toalet noću, popijte najveću količinu vode pre podne ili tokom ranih popodnevnih časova.

  1. Isključite tehnologiju

Jedan od najvećih ubica dobrog sna u današnjem društvu je mobilni telefon.

Kada vaš mobilni telefon emituje plavu svetlost tokom noći, to vas može probuditi i pokvariti vam inače savršeno miran noćni san.

Pokušajte da vaš telefon prebacite u mod za avionski let. Ili, još bolje, ostavite ga van spavaće sobe!

Učinite isto sa vašim računarom!

  1. Izbegavajte alkohol i kofein

Da li ste se ikada probudili jako rano nakon što ste uveče popili dosta alkohola?

Alkohol se ozbiljno poigrava sa nivoom šećera u vašoj krvi, što vas može ostaviti slabim, dehidriranim i nesposobnim da se dobro naspavate.

Pokušajte da ostavite alkohol i pratite kakav će to uticaj imati na vaš san.

Slično tome, pokušajte da ne pijete kofeinske napitke nakon 14 časova.

  1. Otkrijte šta vas smiruje

Postoje mnogobrojne umirujuće aktivnosti koje možete primeniti pre odlaska na spavanje. Utonite u toplu kupku, popijte topao napitak ili čitajte neku opuštajuću knjigu.

Čim vaše telo shvati da se smirujete, na zdrav i prijatan način ćete zadremati.

  1. Budite se u isto vreme

Iako može predstavljati veliko iskušenje da pritisnete “snooze” dugme preko vikenda, trebalo bi da se trudite da, koliko god je to moguće, očuvate ritam svog biološkog časovnika.

Buđenje u isto vreme svakoga jutra pokrenuće pozitivne stvari u vašem organizmu.

To znači da ćete automatski početi da bivate pospani u isto vreme svake večeri, što će vam pomoći da lakše i brže utonete u san.

  1. Nemojte dozvoliti da budete frustrirani

Pokušajte da se ne preopteretite i ne postanete ljuti na sebe dok pokušavate da zaspite. Ostanite smireni i koristite tehnike disanja da biste se opustili. Ne preračunavajte u sebi koliko vam je sati preostalo za spavanje do oglašavanja vašeg budilnika, jer to vaš um može učiniti još napetijim i uznemirenijim.

Imajte na umu da je probleme sa snom moguće vremenom rešiti. Nećete naći neko lako i brzo rešenje za vaše noćne probleme. Budite strpljivi i na kraju ćete stići do srži problema.

Mnogi počnu da prihvataju kao neminovnu činjenicu da je nemanje dovoljno sna normalan deo njihovog života. Ali vi ne morate da živite tako!

Pokušajte da primenite neke od ovih deset saveta za poboljšanje sna i uskoro ćete primetiti postepeno poboljšanje na tom polju.

Izvor: nots

(Visited 3.425 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *