Molitva – Psalam 91

U kriznim vremenima, kada nevolja udari, kada opasnost vreba na svakom koraku, kada su vlasti u svetu nemoćne – postoji jedno mesto kome se uvek možemo okrenuti – naručje našeg nebeskog Oca! Tamo gde je On, zlu nema mesta. U Njegovoj senci, propast nas ne može doseći.

Biti zaronjen u Božje prisustvo

Psalam 91 opisuje iskustvo života u senci Svemogućega. Po jevrejskim mudracima, ovaj psalam je napisao Mojsije kada je ušao u Božju svetinju – Šator od sastanka u pustinji – na dan kada je njeno pravljenje završeno. On je upečatljivo iskazao kako se osećao, zaroniviši u oblak slave – u prisustvo Boga Svemogućeg, najmoćnijeg bića u svemiru, punog ljubavi.

Molitva za zaštitu i izbavljenje

Talmud Psalam 91 naziva “Pesma u nevolji” i tvrdi da će, kada se izgovara u veri, pokrenuti Boga da dejstvuje kao izbavitelj. Stoga, nije iznenađenje da se danas Psalam 91 smatra “Vojničkim psalmom” ili “Vojničkom molitvom”.

Uslovna obećanja

Ipak, Psalam 91 postavlja uslov za ispunjenje predivnih obećanja o kojima govori. I, iako je to dobro poznat psalam, ovaj uslov se često prenebregne. “Koji živi u zaklonu višnjega…”

Psalam 91:1 jasno kaže da neće svako “počivati u senu svemogućega“. Ni svaki vernik, ni svaki hrišćanin, već samo oni koji žive u zaklonu Božjem. Dakle, da, iako je ovo predivna molitva koju treba koristiti, iako imamo milostivog Boga koji čuje molitve, moramo imati na umu ovaj jedan uslov – i doživeti ga kao poziv upućen nama!

Poveri sebe Bogu

Izgovaraj ovaj psalam kao molitvu sa poverenjem u Njegovu ljubav i vernost. Moli se za sebe, svoju porodicu, svoj grad, svoj narod. Ali molim te, ne doživljavaj to kao neku magičnu formulu. Ova molitva nije ono što će te sačuvati i zaštititi – to će Bog učiniti!

Izgovaraj ovu molitvu da bi se podsetio ko je On i kakvo mesto On želi da zauzme u tvom životu – a onda tu molitvu i praktično primeni! Pouzdaj se u Njega – ne budi maloveran, ne plaši se. Kao Božje dete, možeš reći zajedno s Davidom: “Dani su moji u Tvojim rukama.” Poveri svoj život, svoju budućnost Njemu – šta god da bude.

Navodim modifikovanu verziju Psalma 91, onako kako ga ja izgovaram u molitvi:

Dok živim u zaklonu Svevišnjega, mogu se odmoriti u senci Svemogućega. Gospode, ti si mi utočište i sila. (Ti me štitiš od sveg zla oko mene.) Bože moj, u tebe se uzdam! Izbavi me iz sotonine zamke i od ljutoga pomora. Svojim perjem oseni me, da nađem zaklon pod krilima tvojim; ogradi me svojom večnom istinom.

Neću se bojati užasa noćnih, spokojno ću počivati. Neću se plašiti nevolje po danu – ni nesreća ni terorizma. Neću strahovati od pomora koji vreba iz mraka ni od zaraze koja ubija i u podne – bilo da se radi o koronavirusu ili o nekoj drugoj bolesti!

Ako padne hiljadu s moje leve strane ili deset hiljada s desne, mene se neće dotaći. Samo ću gledati svojim očima i videti platu bezbožnicima.

I zato danas vičem: “Bog je moje utočište!” Predajem se Višnjemu, On mi je utočište! I zato, neće me zlo zadesiti niti će doseći moj dom i moju porodicu.

Jer je Svemogući zapovedio svojim anđelima da me štite na svim mojim putevima; na rukama svojim podići će me, da ne zapne za kamen noga moja. Pogaziću sve sile tame koje pokušavaju da me otruju i unište.

Gospode, volim te! Molim te, izbavi me! Priznajem tebe, Isuse, za mog Gospoda. Molim te, zaštiti me. Odgovori na moju molitvu kad god ti se obratim. Budi kraj mene u vreme nevolje, izbavi me i proslavi. Dugog života nasiti me i pokaži mi spasenje svoje.

Izvor: one thing blog

(Visited 1.953 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *