Biološki sat brže otkucava u gradovima

izvor: Medipress

Najnovija otkrića pokazuju da život u velikim gradovima vrši veći uticaj na biološki sat, kako kod ljudi, tako i kod životinja. U stručnom časopisu “Proceedings of the Royal Society B” izneti su rezultati zajedničkog istraživanja nemačkog Maks Plank instituta za ornitologiju i škotskog Glazgov univerziteta, u kome je ispitivan biološki ritam crnog kosa. Zapravo, praćen je dnevni biološki sat ovih ptica u gradovima južne Nemačke i u okolini. Rezultati pokazuju da se ptice u gradovima ranije bude i kasnije idu na spavanje nego ptice koje borave u šumama. Stručnjaci smatraju da gradski uslovi poput veštačkog osvetljenja i buke utiču na mikroevolucione promene. U ovom eksperimentu, pratili su ptice crnog kosa muškog pola u Minhenu i okolnim šumama. Na ptice su postavili radio odašiljače, pomoću kojih su narednih deset dana merili nivo njihovih aktivnosti. Zatim su iste ptice stavili u zvučno i svetlosno izolovane komore i posmatrali njihov biološki ritam.

Rezultati istraživanja su pokazali da ptice iz gradova počinju sa svojim aktivnostima otprilike 30 minuta pre svitanja, dok se ptice koje borave u šumama bude nakon izlaska sunca. Crni kos iz grada svoj radni dan završava u proseku 9 minuta kasnije, što znači da je oko 40 minuta duže aktivan od kosa koji živi u šumi.

Naučnici smatraju da ovo još jednom potvrđuje činjenicu da život u gradovima ima značajan uticaj na biološki sat i kod čoveka, i kod životinja. Predloženo je da se nastavi sa istraživanjima kako bi se utvrdilo da li i na koji način ove promene utiču na zdravlje i da li se mogu dovesti u vezu sa boljim životnim uslovima van gradova.

 

 

(Visited 1.320 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *