Pet saveta mladim mamama prilikom vraćanja na posao posle porođaja

Pisac teksta:Irimias Aliz

Mnoge od nas, dok smo još bile devojčice, maštale smo da ćemo se udati i roditi bebu. Tada nismo razmišljale o tome šta će biti ako tada budemo volele svoj posao, kako će izgledati povratak. Međutim, sa ovim izazovom se suočava svaka mlada majka.
Vaš položaj uopšte nije jednostavan, naročito ako imate više dece. Posle godinu-dve porodiljskog odsustva, možda ćete osećati da više niste u dobroj poslovnoj formi, da ste izgubili rutinu i da više ne pripadate onoj elitnoj kategoriji na svom radnom mestu.
Nije nimalo olakšavajuća okolnost činjenica da vaše dete još uvek zahteva vašu maksimalnu pažnju. Ako vam i uspe da upišete dete u jaslice,  da pronađete dadilju ili vam u pomoć priskoče bake, vi ćete ipak i dalje neprestano misliti o deci – da li su obučena i sita, da li su dovoljno spavala preko dana i sl.

Dodatni posao 

Ako stvarno imate nameru da godinu-dve nakon porođaja nastavite svoju karijeru, bitno je da u međuvremenu održavate kontakt sa svojim radnim mestom. Dobro je i prihvatiti se nekog posla na nekoliko sati – makar to bilo i u drugoj firmi – i raditi nešto što volite i što vas ispunjava.
Ako zaradte makar toliko novca koliko je dovoljno da platite dadilju, to će vam se na duže staze isplatiti, jer ćete ostati u formi. To uopšte nije zanemarljivo pošto ćete, bez obzira na to koliko novca zaradite, dobiti na vrednosti u sopstvenim očima i osećati se spremnijom i odlučnijom.
 
Organizujte čuvanje deteta

Kao što vam je neposredno posle porođaja potrebna pomoć, tako je i prilikom vraćanja na posao bitno zatražiti podršku za čuvanje deteta. Za ovim postoji potreba da biste se navikli na odvojenost od deteta (a to je veoma važno i za vaše dete). Nekoliko sati provedenih sa bakom, komšinicom, tatom ili u nekom privatnom vrtiću je važno radi pripreme i lakšeg prilagođavanja na dužu odvojenost od majke u kasnijem periodu.

Radite na sebi!

Nekoliko sati rada na sebi – obrazovanja, pretraživanja interneta ili podučavanjaje veoma bitno za lični razvoj.
Neki kursevi ne zahtevaju mnogo vremena, najviše dan-dva. Za to vreme dete možete poveriti nekom na čuvanje, što će biti na obostranu korist.

Prihvatite izazov!

Ako odavno imate neku želju, a sada vam se ukazala prilika za njenu realizaciju, prihvatite je! Period posle porođaja je idealno vreme da se malo primirite, razmislite o svemu, a neke stvari i da korenito promenite. Ako želite, započnite sopstveni biznis! Rizik nije velik, jer vam novac za porodiljsko odsustvo svakako sleduje.

Tražite pozitivne primere!

Mladoj majci nije lako da ponovo izgradi karijeru, ali nije nemoguće. Vrlo često problem predstavlja to što pred vama nema dovoljno pozitivnih primera, pa možda mislite da treba da živite isto kao što su živele naše majke, bake, sestre, prijateljice, koleginice.
Stare navike je moguće promenti, a postoji i bezbroj nadahnjujućih primera. Samo ih je potrebno primetiti!

(Visited 1.319 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *