Prvi glas šume – pevački dueli ptica

U cvrkutu ptica krije se mnogo više pouka nego što nam to deluje na prvi pogled. Digitalno snimanje i kompujterska tehnologija omogućile su istraživačima da detaljno prouče različite reakcije ptica na zvuk pesme njihovih komšija.

Kod većine ptičijih vrsta, pevanje je zadatak mužjaka. Mnogo više se toga događa kada mužjak zapeva osim pukog uspostavljanja teritorijalne prevlasti ili privlačenja pažnje ženke. Istraživači naročito ističu jednu vrstu ptičje pesme koju nazivaju “natpevavanje.” Iako se mužjaku ptice ni u kom slučaju ne sviđa prisustvo drugog mužjaka na njegovoj teritoriji, on je tolerantniji prema svom rođaku sa susedne teritorije nego prema potpunom neznancu. Mužjak će odgovoriti na strančev izazov tako što će se natpevavati sa njim, tj. imitirati njegovo pevanje. Istraživači su utvrdili da takvo imitiranje predstavlja ljutiti odgovor mužjaka na neznančev izazov i pokazuje spremnost da se pojača agresivnost u nastupu ukoliko se uljez ne povuče. Baš kao što je to slučaj i kod ljudi koji se svađaju, i ptice podižu nivo svoje agresivnosti time što počnu da pevaju svoju pesmu i pre nego što je izazivač završio svoju.

Ipak, sve dok drugi mužjak ne pokaže znake agresivnosti, ni prvi najčešće neće imitirati njegovo pevanje, već će pevati “neku svoju pesmu”. On time što peva svoju pesmu, a ne imitira pevanje svog komšije, daje do znanja da je teritorija (ili ženka) njegova, ali istovremeno i da mu nije “do kavge”.

Istraživači su takođe utvrdili da izazivač često svojom pesmom pokušava da zaplaši i otera konkurentnog mužjaka od potencijalne ženke za parenje.

Dok, s jedne strane, uživamo u pesmi ptica, s druge strane treba da budemo svesni da ta pesma predstavlja veoma komplikovan i zahtevan vid komunikacije, koji nije mogao nastati sam od sebe. Tako složena komunikacija ukazuje nam na Tvorca koji se stara o svojim stvorenjima.

Pa čak i ti pevački “dueli”, koji ponekad pticama služe da “poravnaju račune”, našem uhu uglavnom gode i popravljaju nam raspoloženje. Trudimo se da prepoznajemo Božje pouke u svetu oko nas i zahvalimo mu se na raznovrsnosti i lepoti ptičijeg sveta, kao i na njihovom cvrtkutanju.

„Cveće se vidi po zemlji, dođe vreme pevanju, i glas grličin čuje se u našoj zemlji.“ (Pesma nad pesmama 2,12)

Preuzeto iz: Science News, 12/18 & 25, pp. 397-399, Susan Milius, “Song Fights.”

 

Možda će vas zanimati emisije:

Azil za pse

Are (papagaji)

(Visited 272 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *