10 simptoma da niste baš zdravi koliko mislite

 „Gotovo svaki aspekt ljudske psihologije poseduje regulacione elemente, sisteme za reakciju na poremećaje i razvojne činioce koji zahtevaju međusobno usklađeno dejstvo na hiljade gena… Ljudsko telo predstavlja nesvodljivo složen sistem i na ćelijskom i na organskom nivou.“ – Dr Jozef Kun (Joseph Kuhn).

Ponekad je zdravlje čudna stvar. Mi možemo učiniti krajnje napore da se hranimo zdravo, da vežbamo i dovoljno spavamo, ali nas, ipak, naše telo – taj veoma složen  sistem – ponekad izneveri.

Govorićemo o 10 simptoma koji mogu da ukažu na to da niste zdravi, čak i kada sve drugo izgleda u redu. Takođe ćemo navesti i neka od mogućih rešenja za vaše zdravstvene probleme.

10 simptoma na koje često ne obraćamo pažnju, a mogu ukazivati da nešto nije u redu sa našim zdravljem:

  1. Nadimanje

Svima nam se desilo da osetimo nadimanje posle obroka. Možda nas je to i zabrinulo, ali treba da znamo da do nadimanja dolazi zbog nakupljanja gasova u sistemu organa za varenje, što je najčešće samo bezazlena posledica prebrzog gutanja hrane. Međutim, ako ovi problemi postanu hronični, to može ukazivati na neki ozbiljniji zdravstveni problem.

Rešenje: Uzmite malo đumbira da bi ubrzali proces varenja ili gucnite malo čaja od kamilice, kako bi izbegli nakupljanje ili se oslobodili već nagomilanih gasova.

  1. Hronična iscrpljenost

Razni zdravstveni problemi mogu dovesti do iscrpljenosti. Kratkotrajni zamor je najčešće uzrokovan preteranim radom, nedostatkom sna ili stresom. S druge strane, hronična iscrpljenost je već ozbiljnija stvar.

Rešenje: Preispitajte svoj način života i navike u pogledu spavanja (budite iskreni pred sobom). Organizujte svoj dan tako da se najmanje pola sata pre odlaska u krevet opustite i primirite; suzdržite se od upotrebe alkohola i nikotina i primenjujte dobre navike kada se radi o spavanju. Ako vam ništa od toga ne pomogne, neophodno je da se obratite lekaru.

  1. Nesanica

Spavanje je neophodno da bismo obnovili svoje umne i telesne kapacitete. Mi jednostavno ne možemo da opstanemo bez dovoljne količine sna, a to ne treba ni da pokušavamo. Pod nesanicom se podrazumevaju „teškoće pri uspavljivanju ili održavanju sna, kao i nedovoljno okrepljujći san, pod uslovom da ti problemi traju najmanje mesec dana“.

Rešenje: S obzirom na potencijalne posledice koje nesanica može imati na zdravlje, neophodna je poseta lekaru.

  1. Loš zadah

Mnogo je mogućih uzroka lošeg zadaha: hrana, duvan, loša higijena usta, suva usta, lekovi itd. Međutim, i druge stvari mogu da dovedu do lošeg zadaha.

Rešenje: Ukoliko dobra higijena usne duplje ne pomaže (perite zube najmanje dvaput dnevno, čistitie ih koncem bar jedanput; koristite strugač jezika; redovno posećujte stomatologa), neophodna je poseta lekaru, kako bi bili sigurni da se ne radi o nekoj bolesti jetre ili bubrega.

  1. Glavobolje

Povremena glavobolja obično nije signal za paniku. Svima nam se to dešava i svi to mrzimo. Ali, ako vaše glavobolje bivaju sve jače ili učestalije, a naročito ako su praćene i drugim simptomima, vreme je da odete kod lekara.

Rešenje: Pijte dovoljnu količinu vode, obezbedite sebi dovoljno sna, održavajte zdravlje svojih očiju (da, i to je veoma bitno!). To je najbolje što možete da učinite. Uporni neurološki simptomi nisu nešto sa čim bi se trebalo igrati. Posetite doktora kako bi isključili moguće ozbiljnije uzroke.

  1. Nokti čudnog izgleda

Pokazalo se da izgled naših noktiju može dosta reći o stanju našeg zdravlja. Nokti su produžetak kože i neophodne su im mnoge hranljive materije da bi bili zdravi. Nokti koji su promenili boju (naročito ako su požuteli) ili su postali krhki zahtevaju pažnju.

Rešenje: Noktima su potrebni mnogi hranljivi sastojci. Obezbedite sebi dobro izbalansiranu ishranu i pijte najmanje oko 2 l vode dnevno. Sa gljivicama noktiju možete se i samostalno izboriti, ali ozbiljniji poremećaji zdravlja noktiju mogu zahtevati i stručan savet dermatologa.

  1. Neredovno pražnjenje creva

Redovno pražnjenje creva je od kritične važnosti za vaše sveukupno zdravlje. Normalni ritam pražnjenja creva je između triput dnevno i triput nedeljno (u zavisnosti od načina ishrane, fizičke konstitucije, redovnosti fizičkih aktivnosti i vežbanja itd.) Tvrda stolica i otežano pražnjenje može biti znak upozorenja.

Rešenje: Obratite pažnju na svoju ishranu i koliko tečnosti unosite. Obezbedite sebi dovoljan unos vlakana – oko 30-38 grama dnevno za muškarce i oko 21-25 grama dnevno za žene. Ako vam se problemi nastave posavetujte se sa nutricionistom ili lekarom.

  1. Nagli gubitak kose

Gubitak kose je normalna pojava, koja najviše zavisi od nasleđa, a u manjoj meri i od vaših životnih navika. Međutim, gubitak kose je, u najvećem broju slučajeva, postepen. Brz i nagli gubitak kose mora se ispitati, jer je moguće da postoji neki zdravstveni problem koji ga izaziva.

Rešenje: Kao što smo istakli, gubitak kose je, najčešće, uobičajen i bezopasan. Ako vam izgleda da prebrzo gubite kosu, obratite se lekaru da bi bili sigurni da ne postoji neki zdravstveni problem koji je uzrok tome.

  1. Grčevi u mišićima

Nedostaci određenih sastojaka u ishrani i preopterećivanje mišića su, bez premca, najčešći uzroci pojave grčeva. Ostali uzroci njihove pojave su: neaktivnost, nedovoljna prokrvljenost ili istegnuća.

Rešenje: Prvo na šta treba da obratite pažnju je da unosite dovoljno tečnosti (naročito vode) u toku dana. Hranite se uravnoteženo i budite umereno fizički aktivni. Obratite se lekaru ako osetite dodatne simptome, poput učestalosti grčeva, oticanja ili crvenila na koži itd.

  1. Kolebanja u telesnoj masi

Većina nas sa godinama nabaci i nekoliko kilograma viška, da bi ih potom izgubili, a onda ponovo dobili. To je prirodna posledica usporavanja metabolizma. Međutim, preterani dobitak ili gubitak telesne mase može, vrlo verovatno, ukazivati i na ozbiljne zdravstvene probleme.

Rešenje: Kada primetite naglu promenu telesne mase, obavezno se javite lekaru, jer se iza toga mogu kriti izuzetno ozbiljni zdravstveni problemi.

(Visited 844 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *