Nema pulsa? Bez brige!

 “Kazujte po narodima slavu njegovu, po svijem plemenima čudesa njegova.” (1.Dnevnika 16:24)

Sigurno ste čuli ili možda i sami nekada rekli: „Srce mi se zaledilo od straha!“ Međutim, postoje stvorenja kod kojih ta rečenica dobija sasvim novu dimenziju. Kod velike većine živih bića prekid rada srca znači sigurnu smrt, ali i ovde postoje izuzeci od pravila!

Slika 1. Mužjak iguane sa Galapagosa

Takav je slučaj sa primorskim iguanama sa Galapagosa. Ove iguane su odlični plivači i većinu svoje hrane nalaze u morskoj vodi. Međutim, kada su u vodi, one postaju deo okeanskog lanca ishrane. Ajkulama predstavljaju pravu poslasticu. Svojim izuzetnim sluhom, ovi morski grabljivci mogu da čuju otkucaje srca sakrivene iguane na udaljenosti od skoro 4 metra. Stoga, jedan vid odbrane iguana od ajkula predstavlja i njihova sposobnost da voljno zaustave otkucaje svog srca. Zapanjujuće je da iguana može preživeti, bez ikakvih posledica, držeći srce zaustavljenim i do 45 minuta.

Evolucionisti objašnjavaju da se ova sposobnost razvila sama od sebe, jer iguanama pruža više šansi za opstanak u priobalnim vodama, punim ajkula. Očigledno je da su za ovako dugačko i voljno zaustavljanje rada srca neophodne ogromne promene u unutrašnjoj građi same iguane. Potrebna je izuzetno jaka vera da bi se poverovalo u tako fantastičnu teoriju – da je srce iguane postepeno sticalo sposobnost voljnog zaustavljanja, kao i da su se svi ostali organi i sistemi unutar organizma iguane postepeno prilagođavali ovim promenama. Zaključak se nameće sam – ili je sve to nastalo odjednom, veoma pažljivo i inteligentno osmišljenim i koordiniranim stvaralačkim aktom, ili bi iguane u toku samog evolutivnog procesa izumrle, jer bi svako zaustavljanje rada srca dovelo do uginuća, mnogo pre nego što bi organizam stigao da se prilagodi. U suprotnom bi imali punu planetu živih bića, koja bi mogla da prežive i sa dugačkim prekidima u radu srca. A kako bi tek odgovorili na pitanje: Kako svaka iguana zna kako i kada treba da zaustavi otkucaje svog srca?

Slika 2. Komodski varan (Varanus komodoensis) – najveći gušter na svetu

Opravdano se postavlja još jedno pitanje: Ako je kod iguana ta sposobnost zaustavljanja rada srca evoluirala radi odbrane od predatora i opstanka vrste, odakle onda ista ta sposobnost kod komodskih varana, iako njima to ne pruža nikakvu prednost u borbi za opstanak, pošto ovi najveći gušteri na svetu nemaju prirodnih neprijatelja? Teško je pronaći logičan i zadovoljavajuć odgovor na sva ova pitanja, ako iz celokupne slike isključimo inteligentnog Tvorca. Stoga, evolucionističko objašnjanje ove pojave jednostvano „ne pije vodu“ i zahteva izuzetno jaku, „slepu“ veru.

Ovi gušteri svoju neobičnu sposobnost duguju svom mudrom Stvoritelju. Njihove jedinstvene sposobnosti proslavljaju Njega, a ne neku bezličnu i nerazumnu evoluciju.

Izvor:

Granice nauke, 3-4/00, „Ko sme da zaustavi srce?

(Visited 536 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *