Naučite svoju ćerku kako da se nosi sa zlobnim devojčicama

Imam najslađu ćerku na svetu. Da, možda sam pristrasna, ali ona je toliko dobroćudna da iskreno nema pojma kada su devojčice okrutne prema njoj. Kada vidim da se to dešava, da li joj dozvoljavam da zadrži svoju nevinost? Ili joj objasnim da je zadirkuju? Zašto su devojčice tako okrutne? I kako da naučim svoju ćerku da se nosi sa zlobnim devojčicama u svom životu?

Trenutno se suočavamo sa zlobnim devojčicama. To je siguran znak da moja kćerka odrasta. Ne mislim da su one stvarno zle… samo mislim da jednostavno nisu naučile šta znači biti dobar prijatelj… ali ipak, trenutno se loše ponašaju prema mojoj ćerki.

Postoji i dodatni element u ovome – roditelji tih okrutnih devojčica su ljudi koje zaista volimo, i naše ćerke se obično druže. Znam da oni ne bi bili srećni kada bi saznali da su njihove kćerke okrutne prema mojoj, pa to komplikuje stvari.

Kao roditelj, želela bih da znam da li se moje ćerke ponašaju zlobno; međutim, takođe ne želim da budem mama koja stalno ukazuje na mane tuđe dece… jer već imamo dovoljno svojih problema!

Uf.

Slagala bih ako bih rekla da me teško suočavanje sa ovim situacijama ne podseća na igranje sa drugaricama kada sam ja bila u četvrtom razredu osnovne škole i kada su moje drugarice odjednom odlučile da nisam vredna druženja sa njima.

Drugarice moje ćerke imaju običaj da je ostavljaju kad god se pojavi neko nov ili bolji. Takođe su napravile listu stvari koje bi želele da ona “popravi” u vezi s njenim odevanjem ukoliko želi da se one igraju sa njom.

Pitala sam svoju kćerku kako se oseća, a ona je ljubazno odgovorila: “Pa, mislim da su one ljubazne što mi daju ideje kako da se oblačim.”

Iako cenim njen pozitivan pogled na život, morala sam joj reći! Ako joj dozvolim da nastavi da tako misli, neću je zaštititi ni od čega. Ostaviću je da bude žrtva i da je loše tretiraju i drugarice, a ko zna ko još!

Stoga sam joj polako saopštila da je njenim drugaricama važnije kako one žele da ona izgleda umesto da je prihvate onakvom kakva jeste.

A onda sam je morala naučiti kako da se nosi sa zlobnim devojčicama, pomažući joj da u svemu tome sačuva svoje meko srce.

Naučite svoju ćerku kako da se nosi sa zlobnim devojčicama:

  1. Saosećanje mnogo znači – Saosećanje moje ćerke mnogo pomaže! Takođe pomaže i to što u ovom slučaju poznajemo ove devojčice i njihove roditelje. Znamo da one zaista nisu zle, već ih možda treba poučiti da to što rade nije u redu. Bez obzira na sve, saosećanje prema drugima mnogo pomaže u suočavanju sa okrutnim devojčicama. Pitajte svoju kćerku zašto se ove devojčice možda ponašaju tako neljubazno. Zamolite je da se stavi u njihove cipele i zamisli kako izgleda njihov život. Objasnite svojoj ćerki da nije svako imao dobar porodični život. Pomozite joj da shvati da ne znamo kakva bremena drugi nose. Ne znamo uvek njihove priče. Ne znamo zašto su takvi kakvi jesu, ali možemo imati saosećanja za ono kroz šta prolaze. Empatija mnogo pomaže kada učite svoju kćerku kako da se nosi sa zlobnim devojčicama.
  2. Molite se sa svojom ćerkom za te devojčice – Nemojte preskočiti ovo! Molitva sa vašom ćerkom ono je što će promeniti stvari! Zašto? Jer menja vaše srce, kao i njeno. Umesto da bude žrtva, pomažete joj da promeni ono što može promeniti… sebe. Molitva za devojčice će preusmeriti pažnju vaše ćerke na Boga. Verujte mi! To pomaže! Molila sam se mnogo puta sa svojim sinovima za nasilnike u njihovim životima, i to zaista pravi veliku razliku u njihovom gledanju na situaciju. Oni prelaze iz osećaja potpune nemoći u shvatanje da mogu nešto učiniti povodom toga. Podseća ih da nisu bespomoćni, već da imaju najmoćnijeg Boga svemira na svojoj strani!
  3. Podsetite je ko je – Podsetite svoju ćerku da je ćerka nebeskog Cara. Ona može da hoda uzdignuta čela; ona je dete Božje. Njena vrednsot nije utemeljena na odobravanju bilo koga drugog. Nadam se da ste je ovome podučavali sve vreme, ali ako niste, sada je pravi trenutak da počnete! Lako je tražiti i pronalaziti sopstvenu vrednost u onome što drugi misle o nama. Čak i ja i dalje lako zapadnem u to. Zapravo, zbog komentara koje su ove devojčice lično meni uputile, verujem da je svako zlobno ponašanje prema mojoj ćerki posledica čiste ljubomore. Nije da je moja ćerka bolja od njih, ali one možda takođe zaborave ko su! Ovaj trenutak da podsetite svoju ćerku da Bog smatra da je toliko vredna da je bio spreman da umre za nju ojačaće vaš odnos, i podsetiće je da uvek ima i vas i Boga na svojoj strani.
  4. Uverite je da će ovo proći – Važno je zapamtiti da vaša ćerka nema odrastao mozak. Ono što može izgledati nevažno odrasloj osobi, tinejdžeru ili adolescentu može izgledati kao kraj sveta. Ona nema viziju da ovo neće trajati zauvek. Pokušajte joj reći da ovo neće trajati zauvek… i da će se već sutra osećati bolje. Neće to nužno samo od sebe nestati, ali drama devojčica zaista traje onoliko koliko joj dozvolite da traje. Takođe, nemojte podsticati dramu kod kuće. Nemojte upadati u emocionalnu rupu zajedno sa vašom ćerkom. Umesto toga, saosećajte na trenutak, i podstičite je da krene dalje.
  5. Ohrabrite je da reši stvar – Ako je to samo gomila zlobnih devojčica koje zadirkuju vašu ćerku, tada možda morate postupiti malo drugačije (a vaša ćerka možda će smatrati korisnim ovu seriju knjiga – Mean Girl Makeover!). Ali ako su joj, kao u ovom slučaju, drugarice trenutno loše, ohrabrite svoju ćerku da se zauzme za sebe. Ohrabrivala sam svoju ćerku da može i dalje da bude ljubazna prema devojčicama koje su neljubazne prema njoj. One čak mogu i dalje biti prijatelji! Ali takođe sam joj rekla da bi trebalo da stane u svoju odbranu i da kaže: “Dobar prijatelj bi me prihvatio onakvom kakva jesam. Ne tražim od tebe da nosiš drugačiju odeću da bismo bili prijatelji” Ili: “Prava drugarica me ne bi ignorisala kada se pojavi neko bolji. Želim da ti budem drugarica, ali ne ako ćeš da me izostavljaš.” Moja mlađa ćerka je dovoljno hrabra da se sama brani, ali moja starija, mekana devojčica teže se bori sa zaštitom sebe. Videla sam odrasle osobe koje su iste takve – žive iz dana u dan pokušavajući da zadovolje svakoga i nikada “ne uzburkavaju” vodu. To nije dobro. To nije ono što želim za svoju ćerku, iako izgleda kao divna osobina kad mi olakšava život tako što… ne uzburkava vodu! Ona mora da nauči da se bori za sebe, čak i kad su njeni prijatelji ti s kojima se mora uhvatiti ukoštac. Ohrabrujući je da reši stvari sa svojim prijateljima ako može, učim je važnoj životnoj veštini, a njeni budući odnosi će vam biti zahvalni što ste je naučili kako da se suoči sa situacijom!
  6. Ulaganje u one koji brinu – Na sreću, moja kćerka ima mnogo prijatelja. Poslednjih nekoliko sedmica, ohrabrivala sam je da bude ljubazna prema lošim prijateljima, ali i da ne ulaže sebe u potpunosti u njih. Umesto toga, ulagala je u prijatelje koji su pokazali interesovanje i uzvraćali joj prijateljstvo. Pauza od prijateljstva ne mora biti loša stvar. To joj može dati vreme koje joj je potrebno da ozdravi i proceni da li joj je prijateljstvo vredno ili ne.
  7. Držite se podalje od toga! (Koliko god je moguće!) – Ponekad bih želela da odem pravo roditeljima i kažem im da su im deca neprijatna! I imam nekoliko reči koje bih im rado rekla! Ali koliko god mama meda želela da zaštiti svoje mladunce, najčešće bi trebalo da ostane u brlogu. Dozvolite svojoj ćerki da sama rešava stvari, koliko god je to moguće. Naravno, možda će joj biti potrebno neko uputstvo u vezi s tim šta da kaže ili kako da odgovori, ali dozvolite joj da ona bude ta koja će se time baviti… čak i ako odluči da se ne suoči s tim. Ako vi taj problem rešite umesto nje, čemu je time učite? Kako se nositi s tim samostalno?

Zaključne misli o suočavanju sa zlim devojkama

Kada neko slomi srce mog deteta, moja reakcija nije dobra! Moram odgovoriti, umesto reagovati jer nas naše ćerke posmatraju. One će postupati prema ljudima onako kako mi postupamo prema ljudima. Posmatraće da li pokazujemo ljubaznost prema onima koji nas povređuju ili im se svetimo. Naša deca će tražiti Hrista u nama.

Priznaću da je moja prva reakcija (srećom, samo u mom umu) bila da uzvratim zlobu. Verujte mi! Imam nekoliko komentara koje bih želela podeliti!

Ali želim li da ja odgajam zlobnu devojčicu?

Zasad, trenutna reakcija moje ćerke je ljubaznost… NE ŽELIM da ja budem osoba koja će joj to oduzeti!

Pomozite svojoj ćerki da se nosi sa okrutnim devojčicama i da mirno plovi teškim vodama prijateljstava tako što ćete je učiti da bude ljubazna, ali ne i “otirač”. Teško je, ali vredi!

Izvor: real mom

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Građenje nesalomivosti

Odnosi

 

(Visited 512 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *