7 zdravstvenih koristi od upotrebe etarskih ulja

7 zdravstvenih koristi od upotrebe etarskih ulja:

1. Poboljšavaju raspoloženje i podstiču pozitivnu atmosferu

Mirisi su snažni stimulusi koji direktno ulaze u mozak, izazivajući intenzivne emocionalne reakcije.

Osim toga što obavljaju važnu funkciju u životu biljke, etarska ulja izuzetno su lekovita i korisna i za ljude i treba da ih koristimo što više i što češće.

Udisanjem etarskih ulja vaš mozak će signalizirati određene emocije zbog kojih ćete se osećati energično, optimistično i pozitivno.

Ova ulja se mogu dodati u vruću kupku ili koristiti u difuzoru za ulje kako bi se stvorila pozitivna atmosfera u vašem domu.

Etarska ulja za poboljšanje raspoloženja:

Etarsko ulje eukaliptusa je prirodni stimulans koji vam može pomoći da se lakše probudite ujutru. Takođe može u velikoj meri poboljšati vaše celokupno raspoloženje.

Studije su pokazale da etarsko ulje jasmina ne samo da može značajno smanjiti stres, već i poboljšati vaše celokupno raspoloženje. Takođe vam može pomoći da budete bolje fokusirani i oštroumniji.

Pokazalo se da etarska ulja pomorandže, jasmina, sandalovine i vanile u velikoj meri poboljšavaju raspoloženje i promovišu osećaj optimizma.

Etarsko ulje grejpa može vam pružiti energiju za pokretanje dana.

Etarsko ulje ruzmarina ne samo da smanjuje stres i pojačava pozitivna osećanja, već poboljšava i kognitivne funkcije mozga. Ovo ulje je visoko efikasno ako trebate da učite za ispit ili ostavite dobar utisak na razgovoru za posao.

2. Prednosti etarskih ulja za opuštanje i spavanje

Studije su pokazale da je aromaterapija veoma korisna u lečenju psiholoških poremećaja poput depresije i anksioznosti.

Upotrebom etarskih ulja za podsticanje pozitivnih signala u mozgu možete znatno smanjiti negativna emocionalna stanja. Ova ulja možete koristiti u difuzoru za ulje ili u vrućoj kupki.

Ova ulja takođe možete lokalno da primenite na emocionalne okidačke tačke po telu, kao što su vrat, laktovi, iza ušiju i pozadini kolena.

Etarska ulja za opuštanje i spavanje:

Pokazalo se da je upotreba etarskog ulja lavande vrlo efikasna kao sredstvo za smanjenje anksioznosti. Studije su takođe povezale upotrebu etarskog ulja lavande sa smanjenjem simptoma depresije. Etarsko ulje lavande može čak smanjiti simptome PTSP-a i postporođajne depresije. Kako etarsko ulje lavande podstiče opuštanje uma, ono može biti moćno sredstvo za spavanje.

Etarsko ulje bergamota je prirodno sredstvo protiv anksioznosti. Dokazano je da podstiče opuštanje i snižava krvni pritisak i puls. Etarsko ulje bergamota takođe može usporiti obrasce disanja koji imaju tendenciju da se povisuju u trenucima anksioznosti.

Ulje žalfije može značajno smanjiti anksioznost i depresiju. To je prirodni blagi sedativ za koji je čak dokazano da smanjuje napade. Ulje žalfije može da uravnoteži nivo hormona i neverovatno je korisno za lečenje simptoma PMS-a.

3. Ublažavanje upale

Određena etarska ulja imaju moćna antiinflamatorna svojstva koja, kada se nanose na kožu, mogu smanjiti iritaciju i upale. Ova ulja se mogu nanositi direktno na kožu ili koristiti sa razblaživačem – baznim uljima (maslinovo, ulje koštica grožđa, suncokreta…).

Etarska ulja za ublažavanje upale:

Ulje čajevca je efikasno u lečenju akni i upala kože. Takođe može smanjiti crvenilo povezano sa upalom. Uparen sa lavandom, može pomoći u lečenju herpesa.

Za zapaljenje digestivnog sistema, etarsko ulje mente može biti vrlo efikasno. Etarsko ulje mente može smanjiti zapaljenje creva koje je rezultat digestivnih poremećaja.

Etarska ulja ruzmarina i eukaliptusa mogu smanjiti upale sinusa i grla povezane sa prehladom. Ova dva ulja takođe mogu otvoriti zagušene disajne puteve i očistiti začepljene prolaze sinusa.

Ako imate perut ili svrbež vlasišta, etarsko ulje ruzmarina može da ublaži svrab i drastično smanji iritaciju.

Etarsko ulje majčine dušice poznato je po svojoj snazi kao protivupalno sredstvo. Dokazano je da smanjuje upalu disajnih puteva prilikom udisanja.

4. Prednosti etarskih ulja za ublažavanje bolova

Aromaterapija može značajno smanjiti bol, jer se ulja mogu upiti kroz kožu. Lokalna upotreba etarskih ulja u lečenju bolova je potpuno sigurna i deluje brzo.

Etarska ulja za ublažavanje bolova:

Etarska ulja đumbira, tamjana i smirne mogu brzo pružiti olakšanje mišićima, zglobovima i tetivama zbog bolova kod artritisa.

Ulje helihrizuma može zaceliti oštećeno mišićno tkivo i smanjiti bol povezan sa bolestima kao što je fibromialgija.

Ulje kamilice može brzo ublažiti bolove povezane sa digestivnim sistemom, kao i menstrualne bolove. Ulje kamilice je takođe efikasan tretman za ublažavanje bolova kod donjeg dela leđa i mišića.

Etarsko ulje peperminta može trenutno ublažiti bol povezan sa gasovima. Takođe može ublažiti mučninu i probavne smetnje.

Pokazalo se da i etarska ulja lavande i ruzmarina u velikoj meri smanjuju glavobolju i migrenu. Primenom ovih ulja direktno na slepoočnice i sa obe strane nosa, udisanje brzo ublažava bol, jer ih mozak prima za nekoliko sekundi.

5. Sprečite određene bolesti i ojačajte imuni sistem

Mnoga etarska ulja imaju anti-gljivična, antibakterijska i antiinflamatorna svojstva koja mogu sprečiti razvoj određenih bolesti.

Aromaterapija takođe može poboljšati imuni sistem, jer etarska ulja koja se udišu ulaze u pluća, a zatim se apsorbuju u krvotok.

Etarska ulja za jačanje imunološkog sistema:

Etarska ulja eukaliptusa, peperminta i čajevca mogu u velikoj meri sprečiti prehladu čuvajući disajne puteve bez zagušenja i bakterija.

Pokazalo se da etarska ulja cimeta, eukaliptusa, origana, žalfije i tamjana pojačavaju funkciju imunog sistema prilikom udisanja.

Ulje čajevca je moćno antibakterijsko i antigljivično sredstvo koje može sprečiti da se posekotine i gljivice razviju u teške infekcije.

Eterično ulje karanfilića uspešno je pojačalo funkciju imunog sistema kod pacijenata sa Lajmskom bolešću.

Moćno antibakterijsko ulje origana može se uneti da bi zacelilo infekcije po celom telu, sprečavajući ih da pređu u ozbiljnija stanja.

Etarsko ulje belog luka je moćno lekovito ulje koje se može koristiti u borbi protiv različitih gljivičnih, virusnih i bakterijskih infekcija.

6. Leči iritacije kože

Određena etarska ulja imaju moćna antiinflamatorna i antibakterijska svojstva. To ih čini izuzetno efikasnom prirodnom metodom za lečenje iritacija kože svih vrsta.

Kada se lokalno nanesu na kožu, ova etarska ulja se brzo upijaju u dublje nivoe kožnog tkiva i pospešuju zarastanje.

Etarska ulja za lečenje iritacija kože:

Etarsko ulje čajevca može efikasno smanjiti bubuljice i mrlje ubijanjem bakterija na licu koje uzrokuju akne. Takođe može smanjiti ekcem i pružiti brzo olakšanje kod uboda insekata i opekotina od sunca.

Da biste brzo zacelili posekotine, direktno nanesite etarsko ulje lavande na kožu. Antibakterijska svojstva etarskog ulja lavande ubrzaće proces zarastanja.

Etarsko ulje limunske trave efikasno je adstringentno sredstvo za uklanjanje akni i značajno smanjuje pojavu velikih pora.

Etarsko ulje bosiljka može smanjiti svrab i iritaciju povezanu sa ujedima insekata i ekcemom.

Etarsko ulje ruzmarina može smanjiti iritaciju kože na glavi i licu delujući kao nežno protivupalno sredstvo.

Za lečenje oštećenja od sunca nanesite na kožu etarsko ulje šargarepe. Ovo će efikasno smanjiti opekotine od sunca.

7. Sigurnija alternativa mirisnim svećama i štapićima

Aromaterapija je efikasan način da vaš dom na potpuno siguran način divno miriše.

Mirisne sveće dovode vaš dom u opasnost od požara. Posebno su opasni ako imate kućne ljubimce ili malu decu.

Međutim, koristeći uljni difuzor, možete drastično promeniti miris svog doma bez da rizikujete svoje dragocene stvari.

Difuzor ulja je mali uređaj koji se može postaviti na bilo koju površinu vašeg doma. Deluje kao minijaturni ovlaživač vazduha, puneći sobu parom.

Jednostavno napunite rezervoar vodom i dodajte 10-15 kapi omiljene kombinacije etarskih ulja. Kako se vodena para „difundira“, mirisi će zavladati vašim domom, omogućavajući vam uživanje u blagodatima aromaterapije dok nastavljate sa svakodnevnom rutinom.

Završne misli o aromaterapiji i blagodatima etarskog ulja

Razumevanjem mnogih blagodati etarskih ulja možete izlečiti svoj um i telo na potpuno siguran i prirodan način. Aromaterapija postoji vekovima i efikasan je način lečenja velikog broja bolesti.

Izvor: developgoodhabits

 

Možda će vas zanimati emisije:

Žalfija, neverovatna lekovitost

Kako se osloboditi alergije?

Kako poboljšati rad mozga?

(Visited 801 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *