Sobne biljke koje upijaju zračenja i otrove iz doma

Sobne biljke olakšavaju disanje, umanjuju alergije, pozitivno utiču na san, podstiču produktivnost, koncentraciju i jačaju memoriju, utiču na mentalno blagostanje i, naravno, poboljšaće izgled vašeg prostora.

Biljke daju posebnu atmosferu svakom domu, a sobne biljke protiv zračenja i štetnih uticaja mogu znatno poboljšati kvalitet vazduha u prostoru u kojem boravite.

One su se pokazale kao najmoćnije oružje u borbi protiv raznih sveprisutnih zagađivača, koji mogu iritirati disajne puteve, prouzrokovati astmu i alergije, te izazvati glavobolju, umor i vrtoglavicu, a potencijalno su i kancerogeni.

Zagađenje vazduha u zatvorenim prostorima uglavnom je uzrokovano kombinacijom raznih štetnih činilaca. Tako se u zatvorenim prostorima može naći formaldehid koji je često prisutan u tepisima, zatim u iverici i izolacijskim penama. Otrovi prete i iz sredstava za čišćenje, adheziva i dima cigareta.

Tu je i trihloretilen koji je često prisutan u raznim lakovima i bojama, te benzen koji nalazimo u plastici i sintetici.

Zbog toga je za vaše zdravlje neprocenjivo da u zatvorenom prostoru imate sledeće sobne biljke:

  1. Spatifilum

Idealan je za uzgajanje u zatvorenom prostoru jer upija elektrostatičku energiju te je pretvara u hemijsku energiju koja je njoj potrebna za rast. Osim toga, ovo je prava sobna biljka protiv zračenja i štetnih uticaja jer  odstranjuje čestice amonijaka, benzena, formaldehida i trihloretilena.

Suprotno očekivanjima, pokazalo se da ova biljka buja kada se nađe u blizini televizora, kompjutera i drugih električnih aparata koji emituju zračenje. Naime, spatifilum ima sposobnost da apsorbuje elektrostatički naboj koji emituju televizijski i kompjuterski ekran, pa je zbog toga postao omiljena cvetna dekoracija u stanovima i kancelarijskim prostorima koji su prepuni elektronike.

Kako spatifilum neutrališe zračenje? Spatifilum koji se nalazi u blizini aparata upija elektrostatičku energiju i pretvara je u hemijsku, dok energiju iz fotosinteze koristi za svoje metaboličke procese i rast. Kao rezultat, spatifilum će početi da dobija nove bujne listove i brojne cvetove.

  1. Dracena

Dracena može da naraste do tri metara u visinu, ona je nezamenjiva biljka kada je u pitanju čišćenje vazduha, jer je u stanju da pokupi sva isparenja koja dolaze od lakova, razređivača i sredstava za čišćenje.

  1. Kaktusi

Kaktusi apsorbuju štetno elektromagnetno zračenje i smanjuju koncentraciju isparljivih organskih materija.

Ne zahtevaju posebnu negu i mogu opstati i u domu vrlo zauzetih ljudi, koji često zaboravljaju na negu cveća. Ove neobične biljke različitih oblika i veličina mogu biti i veoma lep ukras.

  1. Aloe vera

Izuzetno popularna zbog svojih prednosti za negu, ova divna biljka nikada ne prestaje da nas impresionira svojim beskrajnim kvalitetima. Aloe vera takođe smanjuje koncentraciju isparljivih organskih materija i upija elektromagnetno zračenje televizora, mikrotalasne i mobilnih telefona. Najbolje je da je u kući držite pored uređaja koji najviše zrače.

  1. Fikus

Ova izuzetno dekorativna biljka upija štetno zračenje i uspešno čisti vazduh. Fikus neutrališe duvanski dim, smanjuje koncentracije ugljen-dioksida, ugljen-monoksida i trielina, hemikalije koja se nalazi u lepkovima, bojama i lakovima.

  1. Sanseverija

Sansevierija iz vazduha pročišćava benzen, formaldehid i trikloroetilen. Inače, nije zahtevna za održavanje, dobro podnosi i sunce i hladovinu, a možete je bez straha staviti blizu radijatora, jer ne voli puno vlage.

  1. Bršljan

Bršljan je popularna puzavica koja ukrašava mnoge domove i filtrira vazduh od benzena i formaldehida koji je recimo prisutan u dimu cigarete. Takođe je dobar ako imate veće količine vlage u stanu.

  1. Paprat

Ukoliko volite paprati, držite ih u kuhinji ili kupatilu koji imaju prozore, jer zahtevaju dosta vlage, a ne vole direktne sunčeve zrake.

Ova biljka koristiće vam da u domu smanji koncentraciju formaldehida iz nameštaja, zavesa i tkanina, ali i plastičnih masa, lepkova i boja.

  1. Bambus palma

Bambus palma smatra se jednom od najboljih biljaka za pročišćavanje vazduha. Od štetnih stvari, najbolje filtrira formaldehid, benzen, trikloretilen, ksilen i toluen. Zahvaljujući lepom izgledu i delotvornoj primeni, mnogi je koriste kao dekorativnu biljku u svom domu ili kancelariji.

Pri odabiru i kombinaciji biljaka kojima želite da pročistite svoj životni prostor vodite računa da li je vaš dom manje ili više osvetljen, koliko ima vlage, da li imate kućne ljubimce koji se mogu otrovati ako pojedu neki od listova određenih biljaka, kao i o ostalim uslovima o kojima se možete posavetovati u lokalnoj cvećari u kojoj ćete nabaviti svoje nove ukrasne i korisne biljke.

(Visited 1.275 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *