18 namirnica koje vas čine podložnim kanceru

Postoji izreka da smo mi ono što jedemo. Ovih dana, oko 1.5 miliona ljudi oboli od kancera svake godine. Stoga moramo biti svesni hrane koja izaziva rak. Ovde navodimo 18 namirnica koje su glavni izazivači raka:

  1. Kokice za mikrotalasnu rernu

Pakovanja kokica za prženje u mikrotalasnoj rerni sadrže perfluorooktansku kiselinu – otrov koji se povezuje s neplodnošću kod žena i koji uvećava rizik od raka bubrega, jetre, pankreasa i testisa. Takođe, većina tako pakovanih kokica sadrži sojino ulje koje može dovesti do stomačnih problema i osipa.

  1. Gajene ribe 

Gajene ribe hrane se veštačkom hranom i mogu biti pune hemikalija, antibiotika, pesticida i drugih poznatih kancerogena.

  1. Gazirana pića

Gazirani sokovi, prepuni šećera, glavni su uzročnici široko rasprostranjene gojaznosti i mogu dovesti do upala, insulinske rezistencije i refluksa želudačne kiseline.

  1. Mesne preradjevine

Mesne prerađevine, uključujući kobasice, viršle i slaninu, škode vašem zdravlju jer u sebi sadrže mnogobrojne hemikalije i konzervanse.

  1. Hrana iz konzerve

Većina konzervirane hrane sadrži hemikaliju poznatu kao bisfenol-A – BPA – koja utiče na rad gena. Zato takva hrana čini ljude podložnim kanceru.

  1. Beli šećer

Još je 1931. godine Nemac Oto Varburg, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, otkrio da se tumori i kanceri hrane šećerom da bi opstali i napredovali.

  1. Čips 

Čips sadrži mnoge sastojke koji utiču na pojavu gojaznosti, a prekomerna količina zasićenih masti i natrijuma koje čips sadrži mogu dovesti do povišenog krvnog pritiska i visokog nivoa lošeg holesterola u krvi.

  1. Rafinisana jestiva ulja 

Rafinisana jestiva ulja se često dezodorišu i boje kako bi izgledala privlačnije. Ona sadrže visok nivo omega-6 masnih kiselina, koje mogu dovesti do bolesti srca i raznih kancera, a naročito do raka kože.

  1. Turšija sa sirćetom i dimljena hrana sa roštilja

Dimljene namirnice sadrže veliku količinu katrana koji je poznati kancerogen. S druge strane, turšija sa sirćetom i vinobranom, sa nitratima i veštačkim bojama, povezuje se sa višom stopom oboljevanja od raka želuca i debelog creva.

  1. Belo brašno

Rafinisanje žitarica uništava njihove hranljive sastojke i daje im veoma visok glikemijski indeks, što može jako brzo enormno uvećati nivo šećera i insulina u krvi. 

  1. Genetski modifikovane namirnice (GMO)

Jedna studija na Rowett institutu otkrila je da je kod SVIH pacova koji su hranjeni genetski modifikovanim namirnicama (GMO) došlo do poremećaja imunog sistema, povećanja broja prekancerogenih ćelija i smanjenja veličine mozga i jetre.

  1. Veštački zaslađivači

Sve je više dokaza koji potvrđuju da se hemikalije koje čine veštačke zaslađivače u ljudskom organizmu razlažu do smrtonostnog otrova, tzv. DKP, koji može da dovede do razvoja kancera, a naročito do raka mozga.

  1. Alkohol

 Konzumacija alkohola, naročito u većim količinama, jedan je od glavnih uzroka srčanog zastoja, moždanog udara, naprasne smrti, pojave raka dojke kod žena itd.

  1. Dijetalni proizvodi i nezdrave dijete

Dijetalni proizvodi (npr Diet-Coke; proizvodi bez šećera, tj. sa veštačkim zaslađivačima) su hemijski prerađeni i uglavnom u sebi sadrže aspartane, koji izazivaju mnoge bolesti, poput kancera, srčanih oboljenja i rađanja dece sa raznim oštećenjima. Tu se mogu ubrojati i raznorazne nezdrave dijete koje uključuju konzumiranje proizvoda poput veštačkog mesa, praškova za mršavljenje i sl.

  1. Crveno meso

Istraživanja su dokazala da svakodnevna konzumacija crvenog mesa, makar i u malim količinama, za 22% uvećava rizik od smrti od raka kod muškaraca, a za 20% kod žena.

  1. Prskano voće

Prskano voće je kontaminirano nekim veoma opasnim pesticidima, poput organofosfata i atrazina, koji dovode do ozbiljnih problema kod ljudi, a naročito kada je reč o neplodnosti.

  1. Masna hrana (tzv. brza hrana)

Mast je samo delimično povezana sa kancerom, ali konzumiranje hrane bogate mastima može dovesti do drugih zdravstvenih problema, recimo do gojaznosti, koja onda uvećava rizik od pojave raka debelog creva, pankreasa, bubrega i dojki.

  1. Krofne

Ovi slatkiši sadrže trans-masti, beli šećer i belo brašno, a to su već spomenute namirnice koje izazivaju kancer. Stoga, držite se podalje od njih i budite zdravi.

Izvor: buzzfond

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Kancer

Kako lečiti i sprečiti rak

(Visited 129 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *