Sedenje na paku

Mrzeo sam “Toronto Javorove Listove” (Toronto Maple Leafs – kanadski hokejaški tim, prim.prev.). Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka oni su bili najveći rival “Montrealskim Kanađanima” (Montreal Canadiens – takođe kanadski hokejaški tim, prim. prev.), u vreme kada je u Kanadi postojalo samo šest profesionalnih hokejaških ekipa. Moja “mržnja” prema njima nije se toliko zasnivala na lokalpatriotizmu, već više na njihovom nepodnošljivom stilu igre. Znate, Toronto je bio poznat po “sedenju na paku (pak – hokejaška pločica, slično lopti u fudbalu, prim. prev.)”. U to vreme, taj izraz “sedeti na paku” je opisivao tim koji bi imao običaj da čim postigne gol pređe u strogu defanzivu.

Za razliku od mojih omiljenih “Kanađana”, koji su igrali ofanzivno od početka do kraja bez obzrira na trenutni rezultat, nesrećni “Listovi” bi obavezno pokušali da igraju na sigurno čim bi se desilo da dođu u vođstvo. Ne moram da ističem koliko su njihove utakmice bile dosadne, a često bi im se takva taktika i obila o glavu kada bi izgubili vođstvo pred sam kraj utakmice.

Više ne gledam hokej, ali sam do današnjeg dana zadržao svoje

“gađenje” prema tom mentalitetu “sedenja na paku”. Ništa veliko nikada nije ni ostvareno ni očuvano takvom strategijom. “Toronto” je tu lekciju naučio na teži način – “gledajući u leđa” “Kanađanima”, koji su osvojili pet nacionalnih titula zaredom, što je rekord koji je na snazi i dan-danas.

Ove uspomene na dane kada sam zagriženo pratio hokej podelio sam sa vama iz jednog razloga – hrišćani, bilo kao pojedinci ili kao zajednica, ne postižu velike stvari “sedenjem na paku”. Oni iskoračuju u veri, usuđujući se da pokušaju i ostvare više od očekivanog, pa i ono naizgled nemoguće. Stoga, imajmo uvek na umu da je hrišćanski život sličan hokejaškoj utakmici – nećete redovno pobeđivati ako stalno igrate na sigurno!

Izvor: Bible talk

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Čisto srce

Ko je tvoj uzor

 

(Visited 104 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *