Kompletna lista namirnica za borbu protiv kancera

Uz primenu odgovarajućih medicinskih mera, fizičku aktivnost, odricanje od upotrebe alkohola i duvana, pravilna ishrana je veoma bitan faktor u borbi protiv kancera.

Pravilna ishrana ima ogroman značaj u našem životu, a jedna od njenih najvažnijih uloga je sprečavanje nastanka kancera. Nudimo vam listu namirnica koje su veoma efikasne u borbi protiv ove opake bolesti i u isto vreme štite organizam od pojave kancerogenih ćelija i pomažu obnavljanje zdravih ćelija.

1. Glavičasto povrće

Povrće poput brokolija, karfiola, kelja i kupusa sadrži jake antioksidante sulforafane koji uništavaju kancerogene ćelije u našem telu. 

2. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće poput spanaća, rukole, zelja, blitve i zelene salate bogato je mineralima, vitaminima i vlaknima. Pored vitamina i minerala, ono sadrži i supstance koje sprečavaju nastanak i razvoj loših ćelija. Laboratorijskim ispitivanjima utvrđeno je da tamnozeleno povrće pomaže u borbi protiv nekih vrsta kancera, poput raka dojke, želuca i kože.

3. Grožđe

Grožđe sadrži jake antioksidante koji sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija. Ovo sitno voće sadrži i monobazne kiseline koje su neophodne za usporavanje rasta malignih ćelija. Grožđe je i bogat izvor enzima koji sprečavaju pojavu raka i pospešuju rad imunog sistema.

4. Šumsko voće

Šumsko voće je bogato mineralima, vitaminima i antioksidantima koji štite naše telo od kancera. Prema nedavnom istraživanju, borovnice, jagode i kupine smanjuju rizik od pojave tumora od 43% do 62%. Sve vrste šumskog voća su efikasne u borbi protiv maligniteta.

5. Beli luk

Beli luk sadrži neka jedinjenja koja pospešuju aktivnost ćelija koje se bore protiv kancera i time, na posredan način, pomaže u uništavanju malignih ćelija. Beli luk je efikasan i u zaustavljanju ili usporavanju rasta pojedinih tumora. Prema istraživanjima, sirovi beli luk je neuporedivo efikasniji u prevenciji nastanka malignih ćelija od suplemenata belog luka koji su u upotrebi. Veruje se da beli luk, kao prirodan antibiotik, pomaže u sprečavanju pojave raka želuca.

6. Kurkuma

Ovaj prirodan začin, koji sve češće nalazi mesto u našim kuhinjama, veoma je koristan za sprečavanje nastanka kancerogenih ćelija u našem telu. Kao prirodan antioksidant, kurkuma je veoma efikasno sredstvo u borbi protiv raka debelog creva. 

7. Cimet

Cimet je čuven po svom pozitivnom uticaju na zdravlje. Jedan od njih je i smanjenje nivoa šećera u krvi. Utvrđeno je da je cimet veoma efikasan i u sprečavanju razvoja ćelija raka, kao i u njihovom uništavanju. Ulje od cimeta pomaže u sprečavanju razvoja raka mozga, a i u zaustavljanju rasta drughih tumora u telu.

8. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su bogat izvor vitamina, minerala i belančevina, kao i antioksidanata koji sprečavaju pojavu kancera. Ukoliko svakodnevno pojedete punu šaku orašastih plodova, značajno ćete umanjiti rizik obolevanja od kancera.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Kako lečiti i sprečiti rak

Isključite ringle – Maja Volk

(Visited 1.369 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *