Šta bi trebalo da radite u svojim tridesetim da bi vam pedesete bile bolje?

Čim sam napunio 30 godina cilj mi je postao da se oslobodim starih navika, jedne po jedne, i zamenim ih zdravijim da bih mogao od toga imati koristi kada budem u svojim pedesetim.

Počeo sam sa nekim promenama u ishrani zbog nekih naslednih zdravstvenih problema koji se javljaju već generacijama u mojoj porodici.

A onda sam, takođe, napravio i neke strukturalne promene u svom domu, stekao nove navike za očuvanje mentalnog zdravlja i napravio neophodne izmene u mom društvenom životu.

Ovo je ono što možete učiniti u svojim tridesetim da bi vam pedesete bile bolje:

  1. Potrudite se da spavate najmanje osam sati dnevno. Spavanje je veoma važno sa vašu doborobit – za vaše telesno i mentalno zdravlje. Ako ne spavate dobro, počnite da primenjujete neke večernje rutine za bolji noćni san.
  2. Značajno smanjite unos šećera. Šećer dovodi do gojenja, a gojenje do drugih zdravstvenih problema koje će se pojaviti kasnije u životu.
  3. Povećajte unos vode – voda je veoma korisna za vašu kožu i cirkulaciju. Ona, takođe, podstiče i olakšava izbacivanje otrova iz vašeg tela. Steknite naviku da pijete makar dva litra vode dnevno.
  4. Smanjite nivo stresa. Neke situacije su jednostavno previše stresne i teško ih je izbeći, ali steknite naviku opuštanja i oslobađanja od nakupljenog stresa na kraju dana.
  5. Steknite naviku da redovno vežbate. Neka vam mišići budu u pokretu i održavajte zdravu telesnu težinu. Ne morate ići u teretanu – jednako je korisno i moguće vežbati i u svom domu.
  6. Jedite povrće. Počnite da svakodnevno jedete povrće da biste zdravo starili i imali jako srce.
  7. Vaše tridesete mogu vam uskratiti mnoga prijateljstva – zbog zauzetosti karijerom, decom, bračnim dužnostima. Nađite vreme da popričate sa prijateljima telefonom, da izađete negde sa njima ili da odete negde zajedno na vikend ili na godišnji odmor. Ako je tako grozno biti mlad i usamljen, zamislite tek kako je to biti usamljen u pedesetim?
  8. Usredsredite se na uspostavljanje ravnoteže između poslovnih i porodičnih obaveza. Usklađenost vašeg porodičnog i poslovnog života je od kritične važnosti.
  9. Odvojite neko vreme za putovanja. Ovde mislim na odsedanje u lepom hotelu sa spa-centrom da biste malo ugodili sebi i da biste se okrepili i oporavili!
  10. Planirajte penziju. U tridesetim ste dve decenije udaljeni od pedesetih. Uštedeti novac nije uvek lako, pa počnite da štedite što je pre moguće.
  11. Naučite da volite sebe. ZAISTA, volite sebe! Usredsredite se na ono što vas usrećuje.
  12. Ne možete usrećiti svakoga. Zato prekinite to da pokušavate i živite život punim plućima.
  13. Steknite naviku čitanja. Svako bi trebalo da pročita dobru knjigu, najmanje dvaput godišnje. Čitanje pomaže vašem mozgu da ostane bistar i aktivan.
  14. Budite dobro informisani. Naučite kako ovaj svet funkcioniše. Pratite i svetske i lokalne, kao i finansijske vesti.
  15. Počnite da otplaćujete svoje dugove. Otplaćivanje duga može vas u značajnoj meri osloboditi od stresa.
  16. Pronađite neki dodatni izvor prihoda. Raznovrsni izvori prihoda daju vam dodatnu sigurnost u slučaju iznenadnog gubitka posla ili neke nepredviđene hitne situacije.
  17. Naučite da kažete “ne” kada je potrebno. Kada ste prezauzeti i kada vam je potreban odmor, ne ustručavajte se da odbijete ponude i odvojite vreme za sebe.
  18. Provodite vreme sa porodicom. Imajte na umu da vaši roditelji stare i da neće zauvek biti tu.
  19. Napravite plan životnog osiguranja. A naročito ako imate one koji zavise od vas. Što mlađi to učinite, to će vas manje koštati.
  20. Vodite računa o svojoj kreditnoj sposobnosti da biste uvek mogli da kupite ono što vam je neophodno i važno.
  21. Počnite da vodite računa o sebi – o svom telu, umu i duši. Stičite zdrave navike i postarajte se za sopstvenu doborobit.
  22. U tridesetim obično ne marimo šta drugi misle o nama, jer imamo važnije brige. Prihvatite sebe takve kakvi ste i budite sami svoji.
  23. Promenite posao. Nikada nije kasno promeniti polje rada ako niste srećni onim čime se bavite. Vratite se u školsku klupu ili uplatite neke časove koje će vam pomoći da promenite zanimanje.
  24. Izoštrite svoje veštine umrežavanja s ljudima. Vežbajte da razgovarate sa nepoznatim ljudima da biste sebi podigli samopouzdanje. Meni je to potrebno i ja radim na tome.

Izvor: Raya maari

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Zdrava priča, zdrava aktivnost

Hrana za vesele raspoloženje

(Visited 1.045 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *