S kim si, takav si – Čemu nas uči naše društvo?

“Ne dajte se prevariti – loše društvo kvari dobre navike!” (1. Korinćanima 15:33).

Ova mudrost je oduvek bila najbolji odgovor roditelja suočenog s detetom koje je potpalo pod loš uticaj svojih drugova – jer to je biblijska mudrost, laka je za pamćenje i “gađa” pravo u centar!

Naravno, ima dana kada su naša deca spremna da obave s nama još jednu ili dve “runde” razgovora na ovu temu, pa evo pitanja koje im u tom slučaju možete postaviti, kao dodatak gore navedenom biblijskom citatu:

“Šta si ti naučio/naučila od te osobe?”

Ne mislim ovde da bi to pitanje trebalo da bude postavljeno u nekom hipotetičkom smislu. Doslovno im postavite to pitanje i jasno im dajte do znanja da želite da čujete konkretan odgovor – listu onoga čemu su ih drugovi naučili.

Čudno je koliko su mlade osobe nesvesne uticaja koje njihovo društvo ima na njih. Stoga, iskreno navođenje onoga što su od svog društva naučili moglo bi im pomoći da sami dođu do zaključka da su se promenili zahvaljujući svojim drugovima, i to ne uvek nabolje. To ih čak može podstaći da svoje buduće veze i odnose baziraju na stvarima vrednijim od spoljašnjeg izgleda i zajedničkih interesovanja.

Prava, obogaćujuća prijateljstva su ona prijateljstva u kojima obe strane daju svoj doprinos napretku i boljitku svog prijatelja. Nemojmo samo “podizati” našu decu – podignimo i njihova očekivanja o onome što bi trebalo da pruže drugima i da prime od drugih, i neka im to bude pravi putokaz u potrazi za dobrim društvom.

Izvor: Bible talk

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Sa kim hodaš?

Ko je tvoj uzor?

(Visited 376 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *