Šta učiniti sa starim prijateljem koji želi da obnovi prijateljstvo?

Ni sarma nije dobra kad se podgreje… kaže poslovica, a da li se ovo odnosi i na prijateljstvo? Pretpostavlja se da se susreti ne događaju slučajno. Možete biti sigurni da zajedništvo funkcioniše sve dotle dok postoji interes. Šta se događa kad neko ponovo zakuca na vrata? Pre nego što donesete odluku razmislite o sledećem!

Trenuci razdvajanja

Prijateljstva se sklapaju i razilaze često tokom života. Međutim, nije svejedno kako se proživljavaju trenuci razdvajanja. Razlozi su različiti, ali najvažnije je da analizirate osećanja koja su nastala tom prilikom. Ovo je bitno, jer reči koje nisu izgovorene, mogu biti prepreka za nastavak jednog prijateljstva.

Koliko je bitno ono zašto…

Nije svejedno koji je razlog prekida jednog prijateljstva. Laži, ozbiljne svađe, ili neko zahlađivanje odnosa. Nije sigurno da li će i sad drugačije da završi vaše prijateljstvo, jer razlike koje postoje među vama su dovele i do situacije prvobitnog prekida prijateljstva.

Ako je kraj prijateljstva bila jedna velika svađa, tada morate da vidite koliki se bol još nalazi u vama. Možda ste u tim trenucima izgovorili neke reči zbog kojih ste se odmah pokajali ili je suprotna strana rakla nešto što do današnjeg dana niste oprostili?

Oslanjajte se samo na osećanja!

Potrebna je ogromna hrabrost da se zakuca na vrata bivšem prijatelju. Ovo može imponovati onom kojem ste došli, a može i da mu utiče na ego da je nezamenjiv, jer eto postoji neko ko teži da mu se vrati. Međutim, stavite ovo na stranu i koncentrišite se na osećanja!

Da li stvarno ona druga osoba nedostaje u vašem životu? Poznavajući je, da li je ponovo možete pustiti u vaš život? Da li bi vaše prijateljstvo bilo iskreno? Postavite sebi ova pitanja i ostavite dovoljno vremena kako biste sebi dali odgovor.

Odbijanje boli… ali laž još više

Ovo se odnosi i na prijateljstvo. Nije prijatno nekoga suočiti sa ponovnim NE, ali je bolje nego se sa nekim ponovo uzalud sprijateljiti. Inače biste samo prevarili tu osobu a ujedno i sami sebe.

Verujte, ljubaznošću ne pomažete drugome, sebi još manje. Možda ćete imati jako neprijatan razgovor, ali treba da budete iskreni i korektni, a možda ćete na taj način stvoriti prostor za jedno novo prijateljstvo.

Prazan list!

Šta se događa kad je kraj jednom prijateljstvu bila svađa? Ako su zbog teških nesuglastica, s jedne ili s obe strane, ostali teški tragovi. Da li se u tom slučaju može okrenuti novi list? Odgovor je NE, ali ako ipak želite oboje ćete morati da poradite na tome.

Stvari neće funkcionisati ako ćete stalno spominjati prošlost, jer u tom slučaju i kraj će biti isti. Dve osobe se tek tada mogu vratiti jedna drugoj (bez obzira da li je reč o ljubavi ili prijateljstvu), ako su se obe razvile i ojačale za vreme razdvojenosti.

Stop EGU!

Obe strane imaju potrebu da svoj ego odlože. Bez obzira da li se radi o ranjenoj strani ili onoj drugoj, nemojte uskratiti priliku za ponovnim prijateljstvom. Posebno ako je to ona druga strana inicirala.

Sretnite se, razgovarajte, i na taj način ćete osetiti da li možete izgraditi novi odnos između sebe. Ako ste spremni nemojte čekati, jer možda je  bilo protrebno samo vreme pauze u vašem prijateljstvu.

Izvor: bien.hu

 

Možda će vas zanimati emisije:

Kvalitetni odnosi

Kada prijateljstvo postane težak zadatak

 

(Visited 504 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *