3 najvažnije stvari koje su vam potrebne da biste bili smirena mama

Sedela sam za svojim laptopom, pokušavajući da radim na projektu, ali buka iz dnevne sobe ometala mi je koncentraciju.

Moj sin i moj muž jurili su jedan drugoga sa njihovim laserskim mačevima iz “Ratova zvezda” i delovalo mi je da se odlično zabavljaju. Mogla sam da čujem kako moj sin skače po kauču, a i kako se moj suprug grohotom smeje, uz odglumljene krike i glasni haos koji je pratio njihovo igranje!

Moj prvi nagon bio je da se razbesnim. Moj muž je znao da ja radim i da mi sva ta buka nimalo nije olakšavala posao. Pomislila sam da odem u dnevnu sobu i da im kažem da prestanu.

Ali znala sam da bi to samo razočaralo mog sina. Oni su se zabavljali i verovatno nisu ni primetili koliko buke stvaraju i koliko bi to moglo da mi smeta.

Stoga sam se zaustavila da ne odem besno u dnevnu sobu. Sedela sam i donela odluku da odradim nešto drugo dok oni ne završe s igrom.

Otovorila sam svoj planer i u njemu sam pronašla neke beleške koje sam hvatala dok sam slušala onlajn kurs. To su bile beleške koje sam napravila za vreme prve lekcije onlajn kursa o roditeljstvu, koji je držala dr Laura Markam, stručnjak za roditeljstvo.

Nasred stranice, istaknuto žutim markerom, bila su ispisana tri glavna stuba smirenog roditeljstva:

  • Samoregulacija
  • Povezivanje
  • Poučavanje

Videvši ove beleške, bila sam podstaknuta da se pozabavim time te večeri.

Da sam odreagovala besno odmah, ja bih verovatno otišla u dnevnu sobu i grubo prekinula njihovu igru. Rekla bih im koliko mi sva ta buka smeta i kako je neuviđavno od njih što prave toliku buku znajući da ja radim. Možda bih čak i povikala ili rekla nešto što nisam stvarno mislila.

To bi verovarno mog sina jako razbesnelo. To bi mu uništilo taj sjajni trenutak koji je provodio u igri sa svojim tatom. I taj bes i razočaranje bi se verovatno pokazali u njegovom ponašanju u ostatku večeri.

Moja ljutita reakcija samo bi učinila stvari još gorim.

Stoga sam odlučila da ne dozvolim da se to dogodi. Još jednom sam pogledala u te tri reči zapisane u mojoj svesci i one su mi dale inspiraciju koja mi je bila potrebna u tom trenutku.

Duboko sam udahnula i dala sve od sebe da se smirim. I shvatila sam da sam bila odgovorna samo za svoje reakcije. Buka iz dnevne sobe me je tako razdražila zato što sam se ja već osećala isfrustrirano nakon iscrpljujućeg dana i preopterećeno svim poslom koji me je još uvek čekao.

Priznajući ovo pomogla sam sebi da se rešim tog gneva. Otišla sam u dnevnu sobu i zastala na trenutak da bih posmatrala svog sina i muža kako se igraju. Tako su uživali u igri!

“O, izgleda da se sjajno zabavljate!”, rekla sam.

Moj sin je skočio sa kauča i potrčao mi u zagrljaj. Počeo je da mi oduševljeno priča o igri. U očima mu se videlo koliko je uživao!

“Hoćeš li i ti da se igraš s nama, mama?”, upitao me je.

A ja sam mu se nasmešila i pridružila im se u igri. A onda sam i ja pravila mnogo buke, jer je igra stvarno bila jako zabavna.

Nakon dva kruga jurnjave i “borbe” sa dečijim mačevima, sela sam na kauč i pitala sina da mi se pridruži. Rekla sam mu da je igra bila stvarno zabavna i da sam uživala u igri s njim. A onda sam ga podsetila da moram da nastavim da radim te večeri i da me buka ometa u tome.

Upitala sam ga da li bi mogao da smisli nešto što bi svima odgovaralo. A on se odmah setio druge igre koja je bila znatno manje bučna.

Zahvalila sam mu se i vratila se za svoj radni sto. Nekoliko trenutaka kasnije, moj sin je otvorio vrata i ušao kod mene.

“Izvini zbog buke, mama! Odsad ćemo igrati tu igru samo kad si i ti s nama. Ionako mi se još više svidelo kada smo se svi zajedno igrali!”, rekao mi je.

Iznenadila sam se kada mi je to rekao. Nasmešila sam mu se i čvrsto ga zagrlila.

Te večeri više se nije čula buka i ja sam mogla mirno da završim projekat na vreme. A i bio je jako lep osećaj da sam uspela da sve to postignem ne dopustivši da trenutak gneva upropasti veče celoj porodici.

3 najvažnije stvari za smireno roditeljstvo

  1. Biti sposobni da obuzdate sopstvene emocije kada se suočavate sa teškim trenucima u roditeljstvu

Ono što me je najviše iznenadilo na mom putu da postanem smirena mama bila je težina kontrolisanja sopstvenih emocija kada bih bila iznervirana.

Ali istina je da mi ne možemo biti nežni i saosećajni prema našoj deci ako nismo sposobni da ostanemo smireni i izborimo se sa svojim negativnim osećanjima.

Nijedan roditelj nije smiren sve vreme. Svaki roditelj se u nekom trenutku naljuti. Ono što pravi ogromnu raziku kod naše dece je načn na koji mi odlučimo da reagujemo u tim trenucima gneva.

Samoregulacija počinje sa prepoznavanjem činjenice da ste vi gospodar sopstvenih osećanja. Vaša je odgovornost kako ćete se ponašati kada se naljutite.

Znam da to uopšte nije lako! Potrebno je vreme i trud da bi se nadvladao gnev i pronašao nežniji način za suočavanje sa teškim situacijama. Ali takva promena će vam transformisati čitav život! Neće vam samo roditeljstvo postati lakše, već ćete se i vi sveukupno osećati mnogo bolje.

  1. Stavljanje povezanosti sa vašim detetom na prvo mesto i građenje snažnog odnosa s njim

Suština pozitvnog disciplinovanja je u fokusiranju na povezivanje, a ne na popravljanje. A za to postoji veoma jednostavan razlog – deca neće u potpunosti prihvatiti naše savete ako se ne osećaju emotivno čvrsto povezanim s nama.

Kada deca primete da im mi nismo na raspolaganju u emotivnom smislu, ona počnu da se osećaju nesigurno, što je okidač mnogih negativnih ponašanja.

Povezanost vam omogućava da učinite da se vaša deca osećaju sigurno i voljeno. To olakšava i disciplinovanje vaše dece, jer će vas ona pre poslušati ako se osećaju povezano i shvaćeno.

Povezivanje može istinski transformisati vaše roditeljstvo, jer je to jedna od najmoćnijih “alatki” koje mi kao roditelji imamo.

  1. Zamenjivanje kontrolisanja poučavanjem prilikom disciplinovanja vaše dece

Tradicionalno disciplinovanje umnogome se usredsređuje na to kako bi roditelji mogli da kontrolišu ponašanje svoje dece. Ali istina je da kada roditelji kontrolišu svoju decu, oni im u stvari ne dopuštaju da koriste sopstveni mozak. Oni time ne dopuštaju svojoj deci da se uče na sopstvenim greškama i da nauče da samostalno donose bolje odluke.

S druge strane, poučavanje dece dozvoljava im da budu najbolji što mogu biti i da izgrade poverenje u sopstvene sposobnosti. Zamenjvanje kontrolisanja poučavanjem i nežnim savetovanjem pomoći će vam da odgajite otpornu i odgovornu decu.

Pozitivno disciplinovanje nije uvek lako primeniti u praksi. Ono se suočava sa mnogobrojnim izazovima i zahteva mnogo strpljenja. Ipak, ono može dovesti do ogormne razlike u životu vašeg deteta!

Ja znam koliko izazovno i zahtevno materinstvo može biti. Ali na tom čudesnom putovanju odgajanja dece, mi možemo napraviti ogromnu razliku u životu naše dece ako donesemo prave odluke.

Kod materinstva se ne radi o savršenstvu. Ne radi se ni o pravljenju grešaka, već o učenju kako da budemo bolji svakoga dana.

Smireno roditeljstvo je upravo to – učenje da budemo dobri roditelji svojoj deci.

Stoga, kada god vam se vaše roditeljstvo učini teškim, zbunjujućim ili frustrirajućim, setite se ova tri sastojka smirenog roditeljstva: samoregulacija, povezivanje i poučavanje.

To je važnije od svega drugog!

Izvor: playfull notes

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Atmosfera

Dovoljno dobra porodica

 

(Visited 550 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *