Znaci da vam je dete razmaženo

Naravno, deca će uvek biti deca. Za decu je normalno da misle da se čitav svet okreće oko njih.

Ipak, kada naša deca postanu sposobna da razgovaraju s nama, naš posao kao roditelja jeste da ih sprečimo da se tako ponašaju. Ako ih na vreme ne sprečimo u tome, naći ćemo se na veoma trnovitom i neizvesnom putu u godinama roditeljstva koje slede.

Nema ništa gore nego da se vaša deca ponašaju nekontrolisano u javnosti, a da vi nemate pojma kako biste se u toj situaciji ispravno postavili i rešili problem na najbezbolniji način.

Ja imam šestoro dece i mi smo imali neke veoma nezgodne odlaske u prodavnicu. Sećam se da sam zavidela majkama koje same idu u prodavnicu.

Ipak, ima nade. Vi morate nešto preduzeti i prepoznati znake da vam je dete razmaženo.

Znaci da vam je dete razmaženo

  • Ima napade besa.  Ako vaše dete ima napade besa kod kuće i u javnosti kada mu se ne ispune želje, ono mora da nauči da je takvo ponašanje apsloutno neprihvatljivo. Povremeno će kod svakog deteta doći do izliva besa, ali ako se to događa redovno, svake sedmice ili još češće, morate sprečiti njegovo takvo ponašanje. Otkrila sam da kada mojoj deci mirno objasnim da uopšte neću reagovati na njihov bes i da ću ih ostaviti da vrište i bacakaju se po podu (kod kuće, naravno), uzeće im samo nekoliko besnih pokušaja da i sama utvrde da takvim ponašanjem neće postići apsolutno nikakvu korist za sebe. A ako odustanete i popustite pred takvim ponašanjem, možete biti sigurni da će se to stalno iznova ponavljati.
  • Nema želju da pomaže drugima. Dete koje ne voli da pomaže drugima je sebično. Ako se žale da ne žele da pokupe svoje igračke i ako vi to stalno radite umesto njih, vaša deca će poverovati da će i drugi sve raditi umesto njih. Naravno, u redu je pomoći detetu da pokupi igračke kada je još uvek jako malo, ali dete bi trebalo da bude sposobno da to samo uradi najkasnije do napunjene tri godine. (Možda to neće biti sređeno kako ste vi zamilsili, ali makar da se potrudi da uradi onoliko koliko može.)
  • Odbija da deli.  Svako dete koje odbija da deli treba da bude opomenuto i naučeno da je deljenje sastavni deo života. Svi mi moramo naučiti da poštujemo ono što pripada drugima dok delimo stvari. Na kraju krajeva, ništa ne pripada nama – sve je to nama samo pozajmio naš nebeski Otac.
  • Ignoriše vas.  Ignorisanje kada mu se obraćate je krajnji vid nepoštovanja i znači da mu je stalo samo do sebe. To, takođe, znači i da on ne misli da će snositi posledice za svoju neposlušnost.
  • Ne želi da se igra sam.  Ukoliko vi morate da vašu decu sve vreme zabavljate, u velikoj ste nevolji. Deca treba da nauče da se ponekad igraju i sama. Nema ništa loše u igranju sa decom ili zajedničkom odlasku u park, ali ako vaše dete ne može da bude srećno ako ga vi sve vreme ne zabavljate, vrlo brzo ćete sagoreti i odlaziti na spavanje totalno iscrpljeni.
  • Drsko je prema odraslima.  Vi kao roditelj ne biste smeli da tolerišete drsko ponašanje vašeg deteta prema bilo kojoj odrasloj osobi – bilo da je reč o članu porodice, prijatelju ili poznaniku. Mi treba da poštujemo starije. A ako dete ne poštuje vas, sasvim sigurno neće poštovati ni druge odrasle osobe.
  • Kontroliše vaš život.  Kada život vašeg deteta drži pod kontrolom vaš život, vi ugrožavate vaš brak kao i druge stvari na koje ste pozvani u životu. Bog na prvom mesu. Brak na drugom. Dete na trećem. Dete treba da posmatra zdrave bračne odnose i zdrava prijateljstva. U većini slučajeva dete treba da se uklopi u porodični raspored, a ne suprotno.

Kao što sam već spomenula, ja i dalje radim na vaspitavanju svoje dece da vole i Boga i ljude. Potrebno mi je da ulažem svestan napor da bih prepoznala neki od ovih sedam znakova da je dete razmaženo i da odreagujem na pravi način. Potpuno sam svesna da je ponekad jednostavno lakše ignorisati situaciju. Roditeljstvo je istinski blagoslov, ali je i izuzetno teško. Međutim, mi nećemo dobiti drugu priliku da vaspitavamo naše bebe. I pre nego što to shvatite, oni su već tinejdžeri.

Hvala Bogu što nam je milostiv, iz dana u dan. Ja se još uvek nisam usavršila u svom roditeljstvu, čak ni nakon rađanja šestog deteta.

Nemojte očekivati trenutne rezultate nakon što ste se posvetili radu na određenom području, jer vaše dete nije ni postalo razmaženo preko noći. Samo nemojte odustati bez obzira koliko ste umorni od svega. Nagrada će biti dete koje će vas voleti i poštovati u godinama koje slede. Moram priznati da ja još uvek čekam te godine kod neke od moje dece, ali ja nisam pozvana da im budem najbolja drugarica, već da im budem roditelj. To ponekad boli. Ja upravo prolazim kroz to sa jednim svojim detetom. Znate kako je to – tinejdžeri sve znaju nabolje!

I kao što je to jednom prilikom Abraham Linkoln rekao: “Mi danas vaspitavamo naše buduće vladare!”

Izvor: blessed beyond the doubt 

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Rezervoar emocija

Emotivno zdravlje i dobrobit

(Visited 981 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *