Ljutite reči

Mnogo je nerazumevanja o tome kako bi hrišćani trebalo da se odnose prema pitanjima gneva. Najcitiraniji biblijski stih koji se bavi ovom temom nalazi se u Efescima poslanici, gde apostol Pavle kaže: “Gnevite se i ne grešite; sunce da ne zađe u gnevu vašemu.” (Efescima 4:26). Ovde Pavle objašnjava da osoba može da se naljuti i da je gnev prirodna emocija ili reakcija kada je neko:

  • Iznenađen neprijatnim vestima;
  • Uplašen, uvređen, posramljen ili razočaran.

Njegovo upozorenje je protiv mogućnosti da gnev postane okidač za grešno ponašanje poput:

  • Osvete, nasilja, neljubaznosti itd.

On kaže da ne dozvolimo da sunce zađe u našem gnevu. Mnogi to shvataju doslovno, smatrajući da to znači da bi trebalo da rešimo problem koji je izazvao gnev u nama istoga dana. Ali ova rečenica (Ne dozvoli suncu da zađe u tvom gnevu) znači da ne damo gnevu više vremena nego što je neophodno. Gnev je normalna reakcija, ali on ne sme da potraje predugo. A ako se to desi, onda se može desiti i da taj gnev podstakne osećanja i dela koja su grešna. Na primer, u 1. Mojsijevoj čitamo da je Kain bio gnevan i ogorčen, ali da se nije odmah suočio i izborio s tim negatvnim emocijama. Sotona je te njegove emocije pretvorio u ljubomorni bes koji je doveo do ubistva. Gnev je negativni emotivni naboj s kojim se treba izboriti što je pre moguće. Navešću nekoliko načina za to.

Suočite se sa svojim gnevom. Mi često idemo okolo osećajući se ljutito, ponekad čak i ne shvatajući da smo ljuti. U istom poglavlju Efescima poslanice, u 25 stihu, Pavle kaže da treba da govorimo istinu s ljubavlju. A to ponekad znači i biti isrkren prema sebi o tome kako se zaista osećamo.

Isterajte to na čistac. Potrudite se da definišete zašto ste ljuti, na koga ste ljuti i da li je vaša srdžba zaista opravdana. Možda nije uopšte vredno srditi se zbog nečega, a moža se ljutimo i bez pravog razloga. Lakše je izboriti se sa emocijama ako objektivno sagledamo stvari. To vas, možda, neće osloboditi tih emocija, ali će vam pojasniti razloge zašto se tako osećate.

Predajte to Bogu. Gnev je obično uzrokovan nekim vidom neljubaznosti ili nepravde. Međutim, isterivanje pravde ili osveta neće obavezno isceliti ranjeni ego ili slomljeno srce. Isceljenje koje nam je potrebno od goruće vatre gneva dolazi samo onda kada svesno predamo svoje breme gneva Bogu u molitvi i poniznosti.

Izvor: Bible talk

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Agresija

Reč je akcija

(Visited 394 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *