Šest stvari koje blokiraju prijateljstvo i vode ka samoći

“Zato postoje dobri drugovi…” Ali zašto? U nedavnom istraživanju želelo se doći do saznanja zašto se odnosi izgrađuju tako da unutar njih imamo prijatelje, a u okviru toga se otkrilo i ono što sprečava da se u današnje vreme razvije novo prijateljstvo.

U današnje vreme prisiljeni smo da sa okolinom izgrađujemo čvrste odnose, jer oni doprinose našem preživljavanju, i tako prijateljstva postaju bitna stavka unutar okruženja.

Prijateljstvo se izgrađuje zato da bi postalo snažna veza za saradnju. U drugačijoj strukturi društva verovatno bi imalo različite funkcije.

Bitni faktori unutar prijateljstva su na primer ekstrovertnost i poverenje. Oni su manje bitni unutar manje grupe, gde svako svakog lično poznaje i provode dosta vremena zajedno.

Učeći o prirodi prijateljstva i razumevajući njegovu ulogu u društvu, u drugoj fazi istraživanja istraživači su mogli identifikovati šest faktora koji danas najčešće stoje na putu prijateljstva i vode u izolaciju. To su:

1. Introvertnost

Barem jedna osoba mora započeti razgovor. Ako je neko introvertan, njegove su šanse već opale za 50% jer ima indicija da neće napraviti prvi korak, a da ne spominjemo da održavanje veze može biti i veći izazov za njega ili nju.

2. Strah od odbacivanja

Ako se neko plaši da će biti odbijen, neće biti pokretač prijateljstva, ali strah od odbacivanja takođe može blokirati prijateljstva koja se već formiraju. Na primer, ako se neko neprestano brine o tome šta drugi misle o njemu, ako se ne usuđuje da pozitivno misli o sebi i ako se boji osude, to će ga brzo izolovati.

3. Praktični razlozi

Na primer, mentalni problem ili bolest koja otežava formiranje odnosa ili druženje, ali tu pripadaju i kulturne razlike ili lokalna izolacija.

4. Nedostatak sigurnosti

Bez obzira da li je nečija priroda ili samo prethodno loše iskustvo uticalo na osobu, ako od početka pristupi nepoverljivo i ne usuđuje se da bude otvoren prema drugima, prijateljstvo se neće ostvariti ili će ostati na nivou površnog poznanstva.

5. Nedostatak vremena

Dugo radno vreme mnogima je prepreka za sticanje novih prijatelja, ali istraživači su otkrili da čak i uobičajeni, ali i neuobičajeni rasporedi rada (poput noćnih smena) otežavaju formiranje odnosa, a iznenađujuće je mnogo onih koji su rekli da vreme koje utroše sa svojim partnerima ne ostavlja prostor i za prijatelje.

6. Izbor

Naravno, niko neće biti ljubazan prema svima koje sretne, i postoje određena razmatranja koja uzimamo u obzir pri izboru prijatelja, ali ako je neko previše izbirljiv, to može biti na štetu izgradnje prijateljstva.

Mnogi ispitanici navode nedostatak prijateljstva kao razlog što ne mogu naći nekoga s kim bi mogli uspostaviti dobro partnerstvo, ali i previše su lako odbacivali ljude koji bi im mogli biti prijatelji.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Posesivnost, pretnja lepom životu

Kada prijateljstvo postane težak zadatak

(Visited 793 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *