Gubitak težine od samo pet procenata već čini mnogo dobrog za zdravlje

Ne morate da očajavate što više ne možete da stanete u svoje srednjoškolske farmerke, jer možete postići ozbiljne rezultate i gubitkom nekoliko kilograma. Gubitak 5 procenata vaše telesne mase – što je 3,2 kg za osobu od 65 kg – može poboljšati zdravlje i učiniti da se osećate bolje.

Gubitak od 5 procenata težine može imati sledeće prednosti:

Oslobađa se opterećenje na srce i zglobove

Čak i 5 kilograma viška značajno povećava opterećenje skočnih zglobova i kolena. Prekomerna težina takođe može izazvati upalu. Zato gubitak težine smanjuje šanse za razvoj artritisa (zapaljenja zglobova).

Međutim, nisu samo zglobovi ugroženi: masne ćelije koje se talože oko abdomena oslobađaju hemikalije koje kasnije mogu igrati ulogu u razvoju srčanih bolesti, infarkta ili moždanog udara.

Pomaže u prevenciji raka

Prema jednoj studiji, žene koje su izgubile najmanje 5 procenata svoje telesne težine smanjile su rizik od razvoja raka dojke za 12%.

Još nema tako opsežnog istraživanja o drugim vrstama raka, ali je verovatno da će gubitak težine, odnosno približavanje idealnoj telesnoj težini, obezbediti zaštitu od ove bolesti. Ovo je zbog činjenice da gubitak težine dovodi do nižih nivoa estrogena i insulina.

Sprečava razvoj insulinske rezistencije i dijabetesa

Višak stomačne masti sprečava telo da reaguje na insulin, koji pomaže u održavanju šećera u krvi. Zbog toga pankreas radi jače i proizvodi još više insulina, ali će nivo šećera u krvi i dalje biti previsok. Gubitak težine će pomoći u sprečavanju ove situacije.

A ako već imate dijabetes, gubitak težine može pomoći u smanjenju količine lekova i pomoći da ne dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja.

Rezultira mirnijim snom i sprečava nastanak depresije

Gubitak u telesnoj masi, ne samo da smanjuje visok krvni pritisak, već čini san mnogo kvalitetnijim.

Kratkoća daha noću uzrokuje niz bolesti – posebno sa izuzetno lošim efektima na srce – tako da nije preterivanje reći da gubitak nekoliko kilograma može da spasi život. Opuštajući san takođe izuzetno dobro utiče na opšte stanje tela, a gubitak kilograma povećava samopouzdanje, koje pak pomaže da poboljšamo sliku o sebi.

Jedna studija je proučavala depresivne ljude koji su učestvovali u potrošačkom programu. Učesnici koji su izgubili u proseku 8% telesne težine osećali su se mnogo bolje jer su bili zadovoljniji svojim izgledom i povećalo im se samopouzdanje. Kod onih koji su  zadržali težinu, dobro raspoloženje im je ostalo i dve godine nakon istraživanja.

Više intimnosti

Pokazalo se da ljudi sa viškom kilograma imaju manju želju za intimnošću od svojih vitkih vršnjaka.

S jedne strane, zato što se zbog viška kilograma teže kreću i brže se guše, ali glavni razlog je to što nisu zadovoljne svojim izgledom.

Gubeći nekoliko kilograma, dovoljno je da primetite promenu u svom izgledu i prihvatite svoje telo. To vam daje samopouzdanja koje će imati primetan pozitivan efekat i na vaš libido.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Gojaznost

Fizička aktivnost

(Visited 271 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *