Jezički problemi

Da li ste primetili koliko vas često vaš jezik uvali u problem? Mislim da je ovaj vid slabosti bio Isusu na umu kada je izabrao Petra da mu bude učenik. Klasičan događaj koji ističe ovaj problem zapisan je u Mateju 26,35 gde se Petar prvi zaklinje Isusu: “I da znam da ću umreti s tobom, neću te se odreći.”

Naravno, mi znamo da je Petar, nedugo po Isusovom hapšenju, zajedno sa ostalim učenicima, ne samo pobegao, već i kada je bio upitan da li je on jedan od Isusovih učenika, odrekao ga se i zaklinjao se da nikada nije ni sreo Isusa. U ovoj tužnoj priči mi učimo nekoliko važnih lekcija o suočavanju sa našim problematičnim jezicima:

Ispeci, pa reci. Ne dozvolite da vam jezik trči ispred mozga.

Da je Petar samo na trenutak zastao i razmislio, shvatio bi da Isus nije od njega tražito da strada i umre sa Njim. Sve što je Isus tražio od Petra bilo je da veruje da će On nakon svoje smrti vaskrsnuti.

Ne obećavajte ono što ne možete ispuniti.

Ponekad moramo da se posvetimo ostvarenju određenog cilja. Ali mudra osoba neće obećati ono što nije u njenoj moći da ispuni. Bolje priznati da smo slabi nego se “šepuriti”, a onda na delu pokazati svoju slabost i nerazumnost.

Neka vam Gospod bude “na vrh jezika” uvek.

Da je Petar rekao: “Tvojom silom, Gospode, neću te se odreći” ili “Ako je volja tvoja, Gospode, slediću te u tome”, Matej bi napisao potpuno drugačiji izveštaj.

Srećom, problemi sa jezikom nisu nerešivi. Petar je na kraju objavljivao Isusovo vaskrsenje i odneo jevanđelje neznabošcima. I mi se možemo utešiti činjenicom da, kao i u Petrovom slučaju, Gospod može ukrotiti i naš jezik ukoliko ga, kao i sve ostalo u svom životu, predamo Njemu u službu.

Izvor: bibletalk.tv

 

Možda će vas zanimati emisije:

Isus učitelj

Dah promene

(Visited 184 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *