Psihološki aikido – kako debatovati bez svađe

Ako između dve osobe dođe do verbalnog duela, neizbežno je da će neko iz svađe izaći povređen, a osećaj će biti loš i kod onog koji bi na kraju sebe mogao nazvati pobedničkom stranom. Međutim, postoji metod, koji se zove psihološki aikido, koji vam omogućava da prevaziđete spor bez da uvredite drugu stranu ili da bilo kome nanesete bol.

Ne budite agresivni!

Kada dialog krene naopako, jedna strana obično podiže ton i počne da viče na drugu – tu počinje prava svađa iz koje niko od sagovornika ne može dobro da prođe. Ako uspete da ubedite drugu stranu da ste u pravu ili druga strana uspe da vas ubedi, u vama će se uskovitlati osećanja koja vam neće pomoći da rešite situaciju. Šta možete da uradite da do ovoga ne dođe? Jednostavno: koliko god da je teško, ne uzvraćajte i ne vređajte drugu osobu!

Pređite preko toga u tišini!

Važno je razumeti da kada neko viče, to obično čini iz frustracije i besa, a ne zato što želi da vas povredi. Jednostavno mu je ponestalo razuma i ne može da smisli bolje rešenje od podizanja tona, a time želi da potvrdi ono što ima da kaže. To nije usmereno prema vama, to je frustracija, i to se čini uglavnom nesvesno. Tokom svađe, biće vam lakše da ostanete mirni i da ne vičete – ovo je vaše prvo oružje sa kojim ćete lakše vladati samom situacijom.

Kako da ostanete mirni?

Recite sebi sledeće dve stvari: vikanje nije usmereno ka meni i previše sam pametan da bih dozvolio sebi da uzvratim na isti način. Na taj način jačate samokontrolu.

Zašto ćete proći bolje?

Ako mirno saslušate onoga koji samo nervozno besni, pre ili kasnije ćete postići da će se suprotna strana smiriti. U ogromnoj većini slučajeva, ako bes kod suprotne osobe prestane, on ili ona će shvatiti koliko je bilo nepotrebno reagovati na taj nači. Posle toga možete pokušati objasniti situaciju a sagovornik će konačno biti dovoljno smiren da sasluša vaše argumente.

Na ovaj način, psihološki savladavate situaciju, jer niste rekli ono što ne treba, a ta osoba, posle izliva besa, verovatno će postati prijemčivija za pomirenje, što je prava pobeda za obe strane.

 

Možda če vas zanimati emisije:

Voli i kada se svađaš

Komunikacija, ulje u motoru odnosa

(Visited 842 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *