Jesen i zima uz radost i toplinu

Jesen i zima nose mnoge tmurne dane i prirodno se javlja osećaj mrzovolje na samu pomisao o nedostatku blistave sunčeve svetlosti, hladnom sivilu tokom dana i mračnim jutrima i večerima. Ako vam ovo zvuči poznato, potrebno je da znate kako da “hygge”.

Danska reč “hygge” (izgovara se “hu-ga”) nema ekvivalentnu reč u drugim jezicima, ali predstavlja čitavu kulturu udobnosti i dobrobiti, koja verovatno leži u osnovi onoga što Dance čini zvanično najsrećnijom nacijom na planeti.

Potrebno je vratiti se nekim jednostavnim stvarima koje su bile i ostale provereni recept za ravnotežu, zajedništvo i zdravlje.

Šta je “hygge”?

To se ponekad naziva i umetnošću stvaranja intime. Ta reč ima koren u norveškoj reči za “dobrobit”, kao i u reči “zagrljaj” (“hug”).

Ako vam jesenji i zimski dani teško padaju, moguće je da ćete imati koristi od veće doze danskog “hygge” u vašem životu. Ovo je 20 načina da uživate neke od blagodati “hygge” koncepta:

Postarajte se oko odgovarajućeg osvetljenja

“Hygge” osvetljenje podrazumeva prijatniju i topliju svetlost koja vam daje osećaj ugodnosti i ušuškanosti umesto blistavosti. Ukrasite svoj prostor lampama (koje ne moraju biti skupe) i toplim belim sijalicama. Ako želite da odete i korak dalje, koristite svetlost sveća ili kamina, koji se nalazi na mojoj listi prioriteta za ugradnju u mom domu.

Napravite “hygge” kutak

“Hygge” kutak je mesto u vašem domu u kome se osećate savršeno ušuškano i ugodno. To može biti mesto sa mekanim jastučićima, vunenim ćebadima, prigušenim osvetljenjem i svim onim što ga čini prijatnim. Koristite to mesto za opuštanje, čitanje, vođenje dnevnika ili maštanje.

Napravite listu čitanja za jesen/zimu

Čitanje knjiga dok ste ušuškani u vašem “hygge” kutku je savršena “hygge” aktivnost koja će vam doneti dobar osećaj. Napravite listu čitanja i utvrdite koliko od toga ćete uspeti da pročitate.

Pozovite prijatelje i članove familije na zajedničko okupljanje

Društvene interakcije manjeg i prijatnog obima zauzimaju centralno mesto u “hygge” konceptu. Danci ne praktikuju česte izlaske u zimskim mesecima, pa se druže po kućama. Međutim, tu se ne radi o velikim i fensi žurkama na koje dolazite da biste bili viđeni, već o okupljanjima u manjim grupama i u uživanju u dobroj hrani, u čijem pripremanju često i sami gosti učestvuju.

Zasladite se

Kolači, peciva i slatkiši su značajan faktor u “hygge” konceptu. Da biste izbegli osećaj krivice, potrudite se da ne preterujete i da se prepustite užitku umerenog konzumiranja ukusne hrane.

Pridružite se pokretu sporog kuvanja

Odvajanje čitavog popodneva da lagano krčkate hranu ili da nešto sami zamesite je veoma “hygge”. Kuvanje može biti jako opuštajuće, a lagano spremana hrana veoma ukusna i hranljiva. Stoga, potražite recepte za sporo kuvanje ili pokušajte da sami umesite hleb.

Pristavite omiljeni topli napitak

Danci naročito uživaju u ovome. Mnogi čvrsto veruju da su topli napici sposobni da vam zagreju i telo i dušu, pa su u tom smislu veoma “hygge” i slobodno se prepustite uživanju u njima.

Ušuškajte se u mekanom nameštaju

Kupite novo ćebe ili nove jastučiće od prirodnih materijala, poput vune. Udobno i prijatno okruženje ima jak “hygge” efekat.

Osmislite neku novu tradiciju sa svojom porodicom ili prijateljima

Još jedan način da gajite tu društvenu povezanost je stvaranjem tradicija. To može biti okupljanje prijatelja jednom mesečno i prisustvovanje vatrometu ili sedmično okupljanje radi igranja društvenih igara. Samo učinite nešto što će vašu porodicu i prijatelje dodatno zbližiti i stvoriti lepe uspomene.

Povežite se s prirodom

Kada smo u prirodi, nismo toliko preokupirani tehnologijom i obično smo u smirenijem i opuštenijem stanju. Zašto ne biste isplanirali odlazak do lokalnog šumarka ili obale reke ili mora, koji u ovo doba godine izuzetno lepo izgledaju.

Ušuškajte se u vunenu odeću

Vunene čarape, šeširi i šalovi su veoma “hygge”. Opremite se dobro, prijatelji moji!

Napravite rolnice s cimetom

Rolnice s cimetom izgleda da su ovaploćenje “hygge” peciva. Stoga, ispecite ih sebi! Mogu se pronaći i recepti za zdrave rolnice s cimetom.

Počnite da vodite dnevnik zahvalnosti

Uzmite najlepšu svesku koju imate, sklupčajte se u svom “hygge” kutku i zapišite sve one lepe stvari za koje ste zahvalni.

Razmislite o skladu između rada i života

Danci imaju najbolje radno vreme na svetu, pri čemu većina radi maksimalno 30-35 sati sedmično. A kakav je slučaj po tom pitanju u vašem životu – koliko su vaši radni sati u koliziji s vremenom za ostale važne stvari u životu. Sada je sjajan trenutak da zastanete i razmislite da li možete nešto da promenite kada se radi o stilu života koji vodite.

Kuvajte zajedno

Deo “hygge” tradicije predstavlja i zajedničko učestvovanje u kuvanju. Ovo je savršen period godine da provedete vreme sa onima koji volite i da zajedno kuvate, a naročito je dobro kada su i deca uključena u to. Nema boljeg načina da provedete kišovito nedeljno posle podne zajedno!

Idite na kampovanje

Iako provođenje vremena u šatoru kada je napolju sveže može delovati kao nešto poslednje što biste poželeli, to će vam ponuditi neke “hygge” prednosti, uključujući i bliskost i povezanost sa ostalim kamperima, uživanje u prirodnim lepotama i, naravno, mogućnost da uživate kraj logorske vatre! Da biste minimizirali probleme s vremenom, postarajte se da imate odgovarajuću opremu.

Bavite se nekim hobijem zajedno

I opet, u duhu razvijanja bliskijih odnosa sa ljudima, zašto ne biste isplanirali zajedničko bavljenje nekim hobijem u popodnevnim satima? Ovo bi moglo biti savršeno u vreme kada se bliže novogodišnji i božićni praznici i kada biste mogli zajedno gledati prigodne filmove ili praviti čestitke i ukrase za praznike.

Učinite svoje fizičke vežbe ugodnim

Umesto da vežbate u teretani, vežbajte u toplijoj i intimnijoj atmosferi sopstvenog doma uz prigušeno osvetljenje. Trčanje ili hodanje napolju po hladnom i lošem vremenu može imati veoma jak “hygge” efekat, jer će vam ta šolja ili činija nečeg toplog po povratku u kuću pružiti izuzetno lep osećaj.

Odvojite svakodnevno jedno određeno vreme koje ćete provesti bez ikakve tehnologije

Kada sedimo za svojim laptopom ili sa mobilnim telefonom u ruci, mi nimalo ne doprinosimo zajedništvu i bliskosti. Stoga, zašto ne bismo pokušali da odvojimo određeno vreme kada ćemo svi isključiti i skloniti naše mobilne telefone, tablete i lapotope?

Koristite mirise koje volite

Ja volim neke od mirisa koji se povezuju s ovim periodom godine. Cimet i karanfilić su mi definitivno omiljeni, kao i miris kedrovine. Korišćenje eteričnih ulja u osveživaču vazduha neće samo doprineti širenju prelepog mirisa vašom kućom i uvećanju faktora ugodnosti, već će vam dodatno pomoći da se opustite i oraspoložite.

Mnoge od ovih stvari mogu vam delovati pomalo trivijalno kada se radi o sezonskom neraspoloženju, jer svakako ne tvrdimo da je depresija nešto što će proći uz šoljicu čaja i paljenje sveća. Međutim, u suštini svih navedenih predloga nalazi se uživanje u jednostavnim zadovoljstvima i zahvalnost, kao i povezanost s prirodom i s onima do kojih nam je stalo. To su sve moćne stvari koje mogu da naprave ogromnu razliku u načinu na koji se osećate.

Značaj društvenih veza za doborobit svake osobe se često previđa. U današnje vreme nije tako lako oformiti bliska prijateljstva kada ste već odrasla osoba, ali je izuzetno vredno truda, pa čak i nekih manjih žrtvi i odricanja.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Depresija

Kampovanje

(Visited 216 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *