Saveti za period nezaposlenosti

Kada ne možemo da dignemo glavu od posla, nije neuobičajeno da poželimo da odemo u penziju i više ne moramo da radimo. Međutim, ako se desi da postanemo nezaposleni, to znači potpuno novo iskustvo, i tada izgubljeni posao ostavlja za sobom veliku prazninu.

Vredi posmatrati period nezaposlenosti kao posao sa punim radnim vremenom: pronaći posao je takođe ozbiljan posao!

Rad je mnogo više od izvora novca; kada razmislimo o tome, većinu vremena provodimo na poslu, a izbori u karijeri određuju ceo naš život. Mnogi ljudi zaista osećaju šta im znači posao kada ga izgube. Period bez posla na sve utiče drugačije, ima onih koji lakše prebole situaciju, a ima i onih koji se razbole psihički, pa i fizički. Što se tiče simptoma određenih bolesti, na to utiče i koliko dugo traje stanje nezaposlenosti.

Uočeno je da, ako je neko pola godine nezaposlen, takvo stanje se može tolerisati bez ozbiljnih posledica, ali posle godinu dana mogu se razviti razne psihosomatske bolesti. Ovo stanje može biti povezano sa stresom izazvanim kriznom situacijom. Međutim, važno je primetiti, da ono što se može doživeti kao stres, razlikuje se od pojedinca do pojedinca. Iz toga proizlazi da svako može imati drugačiju granicu posle koje nesigurnost i neuspeh mogu dovesti do anksioznosti, depresije ili drugih fizičkih i mentalnih bolesti.

Fizički simptomi mogu biti različiti, stručnjaci savetuju da obavezno posetite lekara ako primetite kod sebe bilo koji navedeni simtom. Slobodno tokom pregleda ispričajte sve promene koje uočavate u svom životu, jer će to pomoći lekaru da odredi pravu terapiju.

Gubitak posla je pre svega narušavanje finansijske sigurnosti, ali to je daleko od jedine promene koja se doživljava kao gubitak.

Kriznu situaciju svako doživljava drugačije. Pored gubitka prihoda, može nastati osećaj neuspeha, kao i negativna reakcija porodice, prijatelja i poznanika. Radno mesto takođe pruža društvene veze, od kojih moramo da se oprostimo kada izgubimo posao; što je takođe gubitak.

Jasno je da gubitak posla može doneti neočekivanu promenu u nekoliko područja života odjednom, a nositi se sa novonastalom situacijom je ozbiljna stvar. Postavlja se pitanje, kako preživeti ovaj težak period, a da se ne pretrpi psihička šteta i zatvaranje u sebe, a da se zadrži aktivnost, pozitivan stav, duhovna snaga, i pronađe novi posao?

Saveti za period nezaposlenosti

„Vredi posmatrati period nezaposlenosti kao posao sa punim radnim vremenom: pronaći posao je takođe ozbiljan posao! Ovaj stav vam može pomoći da planirate period pred vama. Preporučuje se da se i u državnom sistemu registrujete kao osoba koja traga za novim poslom: na taj način možete dobiti određene novčane naknade, usluge socijalnog osiguranja, obuke, mogućnosti prijave, savetovanje o karijeri, korisna znanja“, preporuka je psihologa.

Preporučljivo je da se  vodi evidencija izabranih poslova kao i prijave na iste, kako biste tačno znali gde, kada, sa kojom biografijom i sa kojim rezultatima ste se prijavili. Takođe obratite pažnju i na fizičke aktivnosti, vežbanje i odmor, kao i mogućnost profesionalnog „redizajniranja“:

„Period nezaposlenosti daje priliku da razmislite kako dalje. Da li tražiti isti posao na kojem ste do sada radili, ili ste spremni da pokušate nešto sasvim novo? Ili promeniti profesiju? Često je vredno raditi u nekoliko pravaca – oni mogu stvoriti nove situacije iz kojih možete razviti ili otkriti nove veštine. Ako se osećate da ste u bezizlaznoj situaciji, možda bi bilo dobro da razmislite o tome da zatražite pomoć stručnjaka: lično savetovanje o karijeri i psihološko savetovanje mogu da pomognu u situaciji i načinu na koji se možete nositi sa novonastalom situacijom.”

 

Možda će vas zanimati emisije:

Odliv mozgova

Ko želi da radi, ne boji se gladi

(Visited 472 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *