Neurologija otkriva kako zahvalnost bukvalno premrežava vaš mozak i čini vas srećnijim

Često smo u prilici da slušamo o moći koju zahvalnost ima da nas prebaci u pozitivnije i zadovoljnije mentalno stanje. Ali, znate li da zahvalnost i doslovno transformiše vaš mozak?

Prema zaključcima Centra za istraživanje umnih sposobnosi sa UCLA univeziteta, redovno iskazivanje zahvalnosti doslovno menja molekularnu strukturu mozga, održavajući funkciju sive mase, i čineći nas zdravijim i srećnijim.

Kada se osećate srećnim, to utiče na vaš centralni nervni sistem. Spokojniji ste, mirnije odreagujete, a i manje ste odbojni. Zahvalnost je i veoma efikasna vežba za podsticanje osećanja sreće i zadovoljstva.

U ovom članku, podelićemo sa vama neke od zaključaka istraživanja, koji pokazuju da vas zahvalnost čini srećnijim, a onda vam ukazati i na neke praktične korake koje možete preduzeti da biste na pozitivan način promenili molekularnu strukturu vašeg mozga.

Studije potvrđuju da vas zahvalnost čini srećnijim

U jednoj studiji o zahvalnosti, koju su sproveli Robert A. Emons (Robert A. Emmons) sa Univerziteta Kalifornija i Majk Mek Kulog (Mike McCullough) sa Univerziteta u Majamiju, nasumično odabranim učesnicima zadata su tri zadatka. Učesnici su svake sedmice vodili dnevnik, s tim da su članovi prve grupe beležili stvari zbog kojih su bili zahvalni, članovi druge grupe beležili su one stvari koje su ih opterećivale, dok su članovi treće grupe vodili dnevnik o neutralnim događajima. Nakon deset sedmica, učesnici ispitivanja koji su zapisivali sve ono za šta su bili zahvalni osećali su se 25% bolje od članova ostale dve grupe, a i vežbali su u proseku jedan i po sat duže. 

U narednoj studiji, obavljenoj na sličan način, Emons je utvrdio da su učesnici studije iz grupe koja je svakodnevno zahvaljivala u tom periodu bili spremni da pruže jaču emotivnu podršku ljudima oko sebe nego učesnici iz ostalih grupa.

U još jednoj studiji o zahvalnosti praćene su odrasle osobe sa NMD sindromom – neurološko-muskulatornim poremećajem – koje su u većini slučajeve patile od post-polio sindroma. Učesnici koji su svakodnevno izražavali zahvalnost, u poređenju sa onima koji to nisu redovno činili, osećali su se znatno odmornije i svežije ujutru nakon buđenja. Takođe su osećali bliskiju povezanost sa drugima, u odnosu na učesnike iz grupe koja nije izražavala zahvalnost.

U četvrtom istraživanju nije vođen detaljan dnevnik o zahvalnosti, već se posmatrala količina zahvalnosti koju su učesnici studije svakodnevno pokazivali. U toj studiji, kineski istraživači su otkrili povezanost povećanog izražavanja zahvalnosti kako sa boljim snom, tako i sa nižom učestalošću pojave anksioznosti i depresije. 

Bolji san i manje anksioznosti i depresije – jako dobri razlozi da češće izražavamo zahvalnost!

Tri jednostavna koraka da budete zahvalniji

Ukoliko danas imate taman toliko vremena da izgovorite samo jednu molitvu, učinite to jednostavnim rečima: “Hvala ti”.

Dobro je ovo imati na umu dok obavljate svoje svakodnevne poslove.

Navešćemo tri praktična koraka koje možete preduzeti da biste u svom životu stekli naviku da se zahvaljujete:

1) Svakodnevno vodite dnevnik trudeći se da navedete bar tri stvari za koje ste zahvalni. To možete učiniti odmah ujutru ili neposredno pre odlaska na spavanje.

2) Potrudite se da steknete naviku da svog bračnog druga, partnera ili prijatelja svakoga dana pohvalite za nešto što kod njega cenite.

3) Dok perete zube, pogledajte se u ogledalo i prisetite se nečega dobrog što ste nedavno učinili ili nečega što vam se kod vas sviđa.

Izvor: ideapod.com

(Visited 1.823 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *