Briga o sebi i vrhunski učinak u izazovnim vremenima

Predlozi za podsticanje ostvarivanja vrhunskih rezultata u izazovnim vremenima

Svi mi želimo da postignemo vrhunske rezultate u svakom aspektu našeg života, ali to može biti teško ostvariti kada se suočimo sa fizičkim, emotivnim, mentalnim i duhovnim izazovima. Mnogi od nas teško uspevaju da se izbore sa nepredviđenim izazovima, što je možda razlog zbog kog je u SAD industrija rada na sebi vredna 9.9 milijardi dolara. Pored toga, pojavilo se i tržište usluga zdravstvenog savetovanja čija je vrednost procenjena na 6 milijardi dolara. Mnogim Amerikancima je teško da ignorišu obećanja o postizanju optimalnog zdravlja i vrhunskih rezultata dok sami sebe podstiču na ostvarivanje ličnih i profesionalih ciljeva – poput gubitka težine, poboljšanja atletskih sposobnosti, podizanja nivoa samopouzdanja i vere u sopstvene mogućnosti.

Postoji sveprisutni mit da su vrhunski rezultati rezervisani isključivo za sportiste što može obeshrabriti obične ljude da primene ovaj koncept u svom životu. U stvarnosti, postizanje vrhunskih rezultata podrazumeva izvlačenje onog najboljeg iz sebe na svim životnim poljima – kako na polju međuljudskih odnosa i produktivnosti na radnom mestu, tako i na polju zdravog načina ishrane i brige o sveukupnom telesnom zdravlju.

Točak zdravlja

Obuka koja se zasniva na tzv. „točku zdravlja“ je odlična polazna tačka za razumevanje kako vaša okolina i različiti aspekti vašeg života mogu uticati na vašu svest. Oblast oko točka predstavlja vašu okolinu, uključujući profesionalnu negu poput terapija i obuke na polju zdravlja i rešavanja raznih životnih situacija. Unutar točka su različiti aspekti vašeg života kojih treba da budete svesni, kao što su ishrana i odnosi, dok se u samom centru točka nalazi vaša sveukupna svest. Točak zdravlja pokazuje kako potpunom svešću o onom svesnom i podsvesnom u vašem umu vi možete početi sa radom na postizanju što skladnijeg i produktivnijeg mentalnog stanja. Integrativni zdravstveni terapeut može vam biti od pomoći pri iznošenju vaših najdubljih snova na svetlo dana i prevazilaženju svakodnevnih negativnosti koje vas satiru, dok istovremeno ojačava vašu sposobnost da dosegnete vrhunski učinak uprkos napornim ili izazovnim vremenima.

Živimo u vremenu velikih političkih i društvenih previranja, u kome različite interesne grupe međusobno šire negativne poruke i prebacuju odgovornost, što može opustošiti kako svest, tako i podsvest pojedinaca. „Svesni um“, izveštava časopis Psihologija danas, „sadrži sve misli, osećanja, saznanja i sećanja, dok se nesvesno sastoji od dubljih mentalnih procesa koji nisu lako dostupni svesnom umu.“ Današnje okruženje neprestanih političkih prepucavanja, a često i širenja negativnih vesti i poruka putem društvenih mreža, može ophrvati vašu svest i otežati vam usredsređivanje na svakodnevne zadatke, kao što su: učenje, posao, provođenje vremena sa porodicom i prijateljima ili održavanje vašeg fizičkog zdravlja.

Briga o sebi

Spoljašnje okruženje može stvoriti barijere i prepreke za pristup vašem podsvesnom umu, a i otežati mu da isključi vaš um i aktivno iskoristi prednosti primene strategija za brigu o sebi. Medjutim, u ovakvim vremenima, važnije je nego ikada da odvojite vreme za negovanje svesnosti i brigu o sebi. Razmotrite sledeće savete za brigu o sebi kako biste ostvarili bolje rezultate i učinili da se teška vremena lakše podnesu:

  1. Posavetujte se sa integrativnim zdravstvenim terapeutom – Obuka za rad na sebi nije ograničena isključivo na fizičku spremnost. Terapeuti mogu biti širokog spektra specijanosti – od specijaliste za rasterećenje vašeg životnog prostora od suvišnih, nepotrebnih stvari do specijaliste za obučavanje u vođenju sopstvenog preduzeća, koji će vam podići samopouzdanje i podstaći vas da ostvarite životne ciljeve.
  2. Izbegavajte kasne, večernje vesti – Ako su te vesti poslednja stvar u vašem umu pred spavanje, vaša podsvest će nastaviti da razmišlja o tome i sprečiće vas da imate dubok, čvrst san i da se probudite prirodno osveženi. Umesto toga, pokušajte sa slušanjem umirujuće muzike.
  3. Poverite se prijateljima ili porodici – Ljudi oko vas se svakodnevno suočavaju sa istim spoljnim uticajima kao i vi. Zbog toga se i oni možda osećaju slično kao i vi i zato razgovor o vašim osećanjima sa prijateljem ili članom porodice, kada se za to ukaže zgodna prilika, može vam oboma olakšati teret.

Zapamtite da vaša sposobnost da vodite računa o mentalnom zdravlju i da zatražite pomoć kada je to potrebno može biti vaša velika prednost. To će vam pomoći da ostvarite bolje rezultate i da se spremno suočite sa preprekama koje vaše okruženje može staviti pred vas. Nikada ne oklevajte da upotrebite sve raspoložive resurse kako biste osigurali da vaš um, telo i duh nastave da funkcionišu optimalno.

Izvor: psychology today

(Visited 1.243 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *