Neželjeni efekti preskakanja doručka

Od loših veština upravljanja vremenom do povremenog posta, postoji mnogo razloga zbog kojih biste mogli preskočiti doručak. I ne, kafa se ne računa – pogotovo ako je to jedan od ovih napitaka od kafe prepunih šećera. Bez obzira na uzrok, možda biste želeli da počnete da pravite mesto za jutarnji obrok. Zašto? Doručak daje ton ostatku dana.

“Uravnotežen doručak pomaže vam da se osećate energično, mentalno oštri i poboljšava vaše šanse za zdraviji izbor hrane tokom dana”, kaže Meri Stjuart osnivačica stranice Cultivate Nutrition.

Kada ne doručkujete, gubite vitalne hranljive materije, koje smanjuju šećer u krvi i stvaraju efekat talasa. Jedan od najvećih neželjenih efekata je taj što usporava metabolizam. Tako je. Istraživanje je otkrilo da ljudi koji doručkuju sagorevaju dvostruko više kalorija.

Usporavanje metabolizma

Preskakanje doručka znači preskakanje goriva za vaš metabolizam.

“Doručak doslovno znači “prekid noćnog posta”, pokretanje i ubrzanje unutrašnjeg motora i metabolizma”, kaže Lora Burak, autorka knjige Smršajte uz smutije. Ako svom motoru ne date gorivo koje mu je potrebno za rad, biće teško da ide daleko.

To gorivo uključuje „vaše dnevne potrebe za vlaknima i proteinima, koji su ključni za optimizaciju vašeg zdravlja“, kaže Stjuart. “Unos vlakana je obrnuto povezan sa telesnom težinom i sastavom.”

Čak i ako doručkujete, verovatno nećete dobiti dovoljno vlakana; procenjuje se da 95% odraslih Amerikanaca ne ispunjava preporučeni unos vlakana dnevno.

Proteini su „neophodni za pravilnu mišićnu masu i imaju najveći termički efekat hrane – što znači da će pomoći u ubrzanju metabolizma i pomoći u gubitku težine“, objašnjava Stjuart.

Kada ne dobijete tu jutarnju hranu, to može izazvati „usporavanje metabolizma i pad šećera u krvi“, kaže Stjuart. “U stvari, jedna nedavna studija zaključila je da je mogućnost abnormalnih metaboličkih rezultata (opseg abdomena, krvni pritisak, glukoza, trigliceridi i HDL) veća među onima koji nisu redovno konzumirali doručak.”

Pad šećera u krvi

Preskakanje doručka kasnije bi moglo dovesti do jače želje za hranom.

Kada vam šećer u krvi počne da pada, završava sa prekomernom nadoknadom i „[nadoknađivanjem] kalorija kasnije tokom dana, što obično rezultira napadom na ostavu popodne kada vaše telo i um signaliziraju da morate da jedete kako biste vratili šećer u krvi”, kaže Burak.

Poznat vam je osećaj gladi? To „jednostavno vaše telo radi svoj posao“, kaže Burak. „Ako jedete obilniji doručak i ručak sa dosta zasitnih proteina, održavate stabilan šećer u krvi, sprečavate želju i čestu glad i pomažete u kontroli telesne težine“, kaže Burak.

Da li je važno kada doručkujete?

Za vreme predviđeno za doručak nije potrebno strogo pravilo, ali Stjuart kaže da se preporučuje 12 do 14 sati između večere i doručka sledećeg jutra, jer je to prirodniji post, što vašem telu daje odmor od hrane i omogućava vam da „doživite zdravstvene prednosti posta bez potencijalnih negativnih efekata produženog posta“.

Izvor: eatthis.com

 

Možda će vas zanimati emisije:

Uravnotežena ishrana

Vreme, rutina i organizacija

(Visited 1.679 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *