12 stvari koje bi trebalo da prestanete da radite ujutro

Nekima je ustajanje ujutru veliko opterećenje, dok onima koji imaju zdrave jutarnje navike nema ništa lakše i brže od toga.

Navešćemo na koje bi se to pozitivne navike trebalo usredsrediti, a koje negativne bi trebalo izbegavati, jer nam one mogu uništiti dan, pokvariti raspoloženje, smanjiti energiju i utabati stazu za neproduktivnost.

Zapamtite sledeće: kvalitet navika određuje kvalitet života, a loše navike znače i loš život.

Potrebno je da gajite naviku iskorišćavanja prvih sat vremena nakon buđenja eliminisanjem nekih svesnih i nesvesnih navika koje loše utiču na vaše raspoloženje i vaša dostignuća.

Budite potpuno svesni kakve navike gajite. Rano jutro donosi zlatne prilike i zato nemojte propustiti šansu da nešto postignete.

Velika moć krije se iza dobrih jutarnjih navika, a obraćanje pažnje i menjanje loših navika podstaći će vašu produktivnost i podupreti vaša dostignuća.

Razvijanje pozitivnih jutarnjih navika je od kritične važnosti da biste mogli da svoj život uzmete u svoje ruke, uključujući i svesne i nesvesne navike. Ako to ne učinite, velike su šanse da nećete biti produktivni koliko bi trebalo, jer su vam vaše svakodnevne jutarnje navike neuravnotežene.

Navešćemo 12 navika koje vam mogu uništiti jutro, sniziti nivo produktivnosti i onemogućiti vas da postignete ono što bi trebalo i koje, stoga, morate promeniti.

1. Isključivanje alarma

Ponekad vas usred sna, dok ste u iskušenju da nakon stresnog i napornog dana što duže ostanete u “carstvu snova”, probudi alarm, a vi uopšte niste spremni da se suočite s novim danom, pa ste u velikom iskušenju da isključite alarm i nastavite da spavate, bar još malo.

Trebalo bi da se oduprete tome, jer to znači da odlažete svoje zadatke i aktivnosti za kasnije. A to, takođe, sa sobom nosi i smanjivanje nivoa vaše disciplinovanosti.

Na primer, vi se spremite tako da vam dan počne u pet ujutru, a kada se alarm oglasi vi pritisnete dugme „snooze“ da biste još malo ostali u krevetu i time snižavate nivo svoje disciplinovanosti i počinjete da gradite lošu naviku.

Ovo je ključni faktor u podsticanju odlaganja obavljanja poslova, skretanjem pažnje od onoga što zaista želite da postignete. Svaki put kada pritisnete to “snooze” dugme, vi zakoračujete na stazu odlaganja, a način na koji svoj um podesite ujutro odrediće i kako ćete provesti ostatak dana.

Možda vam to deluje kao sitnica, ali ta sitnica vrlo lako preraste u lošu naviku koja će predodrediti vaš um za neuspeh i umanjiti vašu produktivnost.

Ako je to navika koje želite da se oslobodite, promenite svoje večernje navike i rešite se onoga što vas ometa u pravovremenom odlasku na spavanje, jer će ono što ste radili pre spavanja i vreme koje ste proveli spavajući imati značajan uticaj na to kako ćete se osećati ujutru.

Ja sam nekada bila takva, a to mi je umanjilo produktivnost i dovelo do još više negativnih navika. Ipak, odvajanje vremena za pravljenje nekih kvalitetnih promena u mom životu pomoglo mi je da postignem više, a i vi možete učiniti isto.

2. Proveravanje mobilnog telefona i društvenih mreža

A ko može da kaže da nije kriv za ovo?!… Budimo iskreni. Čak i pre molitve i izražavanja zahvalnosti, proveravanje telefona je jedna stvar za koju prihvatam svu krivicu. Postoji zavisnost od, ili makar snažna, ubedljiva povezanost sa zavodljivim bljeskom ekrana kada se mobilni telefon uključi.

Taj nagon da odmah pregledate poruke, tvitove, slike i sl, taj snažni poriv da saznate šta se dešava koji vašu produktivnost može potpuno uništiti. Kada se probudite sa željom da postignete bolje rezultate, oduprite se iskušenju da najpre proverite svoj mobilni telefon.

Ovo nije neki nov savet, ali mnogi od nas prepoznaju ono što je očigledno pa ipak ne urade ništa povodom toga. Znanje se ne sastoji samo u spoznaji, već i u primeni. Ako znate da proveravanje vašeg mobilnog telefona odmah čim otvorite oči nije zdrava i produktivna navika, zašto biste to radili?

Želim da shvatite da ono što prvo uradite kada se probudite uslovljava vašu produktivnost.

“Tajna vaše budućnosti krije se u vašim svakodnevnim navikama.” – Majk Murdok

Prvih sat vremena nakon buđenja trebalo bi da pripada isključivo vama da se osvežite i pripremite svoje telo i um za uspešan dan.

Stoga, ako ste rob ove navike, umesto da se čim se probudite uhvatite za telefon, pomolite se, izrazite zahvalnost, popijte čašu vode, razmišljajte, vežbajte, pojedite nešto zdravo i kvalitetno da biste se spremili i nahranili pre nego što zaplovite u digitalne vode.

I zato, ako je svako jutro prvo što učinite proveravanje vašeg mobilnog telefona, odviknite se od toga. Možete da ostavite telefon negde van svog domašaja, dok se pripremate i radite na svom umu.

3. Preskakanje doručka ili nezdrav doručak

Morate da pazite šta jedete ujutru i da izbegnete da krenete u dan praznog stomaka.

Potrebni su vam odgovarajući hranljivi sastojci da biste bili sposobni da odgovorite na dnevne izazove, a preskakanje doručka, tog prvog dnevnog obroka, dovodi vas u nepovoljan položaj već u samom startu.

Pripazite i na to šta unosite u svoje telo ujutru. Ako unesete u sebe smeće, tako ćete se i osećati.

4. Donošenje nepromišljenih odluka

Glavni put uspeha u svemu što radimo je adekvatno planiranje. Kada planirate, pripremate se i određujete prioritete, vi sebi pružate priliku da postignete bolje rezultate nego što biste ih imali bez odgovarajuće analize i procene.

Kada donosite nagle odluke ujutru, vi terate svoje telo da obrađuje signale u vrlo kratkom vremenskom periodu, a to vas može dovesti u stanje mentalnog i fizičkog stresa.

Kada stvari radite naglo, vi nemate dovoljno vremena da dobro promislite šta vam je činiti, a to dovodi do loših rezultata. Ja svoj dan isplaniram prethodne večeri.

Da biste na pravi način isplanirali svoj dan potrebno je da učinite sledeće:

  • Nabavite rokovnik ili praznu svesku sa dovoljno prostora za pisanje;
  • Organizujte svoje aktivnosti za taj dan;
  • Odredite prioritete, tj. kojim redosledom bi trebalo da obavljate zadatke;
  • Navedite predviđeno vreme obavljanja svakog zadatka;
  • Dodajte tu i malo dodatnog vremena za svaki zadatak;
  • Počnite da radite;
  • Štriklirajte zadatke koje ste završili;
  • Nagradite sebe.

Adekvatno planiranje i pravljenje rasporeda je izuzetno korisno i potrebno da biste imali produktivan dan bez stresa. Stoga, ako još uvek nemate tu naviku dobrog i svakodnevnog planiranja, sada je pravi trenutak da je steknete. Prestanite da donosite nepromišljene odluke!

5. Nemanje produktivne jutarnje rutine

Onako kako dan započnete, takav će vam dan i biti. Ako se uključite u korisne i zdrave aktivnosti u ranim jutarnjim časovima, vaš dan će biti ispunjen pozitivnom energijom i visokom produktivnošću.

Ne mogu dovoljno jako da naglasim važnost razvijanja pozitivnih jutarnjih navika. One su od ključne važnosti. Nemati produktivne jutrarnje navike znači biti neopremljen i nezaštićen u svakodnevnoj borbi, a vojnik koji je nenaoružan i nezaštićen na bojnom polju isto je što i mrtav vojnik.

6. Započinjanje dana bez tuširanja

Nakon obavljanja uobičajenih jutarnjih rutina, neophodno je da se istuširate hladnom vodom pre nastavljanja svojih dnevnih aktivnosti. Taj mali, jednostavni čin tuširanja aktivira određene hormone u vašem telu, a to vas priprema za uspešan i produktivan dan. A i osećaćete se bolje.

Nemojte započeti nijedan dan bez tuširanja!

7. Prestanite da budete negativni

Način na koji istrenirate svoj um imaće ogroman uticaj na vaše dugoročne rezultate. A tu mislim na ono što konzumirate ujutru, na ono što slušate, gledate i čitate.

Ako ćete nešto konzumirati obezbedite da to bude nešto vredno i osnažujuće, poput slušanja korisnog podkasta, gledanja vrednog videa ili čitanja praktičnih članaka koji će vam podići sampouzdanje i unaprediti život.

Nemojte se baviti negativnim mislima ujutru, podstaknite i izoštrite svoje optimistične “oči” umesto da gunđate ili brinete o onome što nije pod vašom kontrolom. Preusmerite svoju energiju na ono što možete da uradite, budite pažljivi, zahvalni, pozitivni, iskreni i blagi.

8. Pustite sunčeve zrake unutra

Nakon buđenja, nemojte da ostavljate spuštene roletne i navučene zavese. Boravak u zamračenoj prostoriji neće vam pomoći da se razbudite i budete spremni za izazove dana koji su pred vama.

Dopuštanje sunčevim zracima da uđu u vašu sobu ujutru sjajan je način da se razbudite i razmrdate.

Ako odlučite da se spremate u mraku, vaš organizam može biti zbunjen misleći da je noć, ostavljajući vas pospane u ostatku dana.

9. Nedovoljna hidriranost

Mnogi od nas zaborave da popiju vode nakon buđenja i odmah užurbano krećemo u svoje aktivnosti. Nakon buđenja, vaš organizam zahteva hidrataciju, jer ste proveli dugu noć bez vode i potrebno je da osvežite svoje telo.

Pijenje vode reguliše vaš metabolizam, usmeravajući ga u pravom smeru. Ako vam je teško da popijete običnu vodu, možete joj dodati malo limuna ili limete.

Pijenje vode na prazan stomak ujutru pomaže regulisanju telesne težine, pojačava rad imunog sistema, čisti vas iznutra, čuva zdrav izgled vaše kože, pomaže izgradnju novih krvnih ćelija, hrani vaše telo itd. Ako do sada niste imali običaj da hidrirate svoje telo ujutru, trebalo bi da počnete.

10. Ostavljanje nespremljenog kreveta

Nameštanje kreveta odmah nakon ustajanja pomoći će vam da budete organizovaniji. Ja volim da namestim krevet i pripremim prostoriju čim ustanem, pre nego što se istuširam. Volim kada nakon tuširanja uđem u čisto i sređeno okruženje koje mi daje prostora da lakše obavim sve što treba.

Kada je moj krevet namešten, soba sređena i prašina izbrisana, ja osećam da sve mogu. Stručnjaci navode da nameštanje kreveta odmah nakon buđenja podstiče vašu opštu organizovanost, a to je osnovni preduslov za postizanje uspeha.

11. Buđenje u različito vreme

Ništa nije efikasnije od doslednosti u svemu što radite. Kada razvijate ili gajite uspešne jutarnje navike, preporučuje se da to budu neke dosledne rutine, poput buđenja uvek u isto vreme. To vašem telu daje signale da vaš mozak može lako da se prilagodi tome i da deluje po tom principu.

Ako se budite u različito vreme, vi svom telu šaljete negativne signale i remetite ritmove, čime loše utičete na obrasce spavanja kao i na sam kvalitet sna.

12. Gunđanje

Mnogi vole da čim ustanu počnu da gunđaju – gunđaju kako je rano, kako moraju na posao, kako se umorno osećaju…

I ja sam nekada bila takva, a problem je u tome što negativne reči koje koristite u tim trenucima šalju negativne signale vašem telu, što vam može pokvariti čitav dan.

To ima i značajan uticaj na nivo vaše motivisanosti, pa zato umesto da ustajete gunđajući, počnite da razmišljate o stvarima zbog kojih bi trebalo da budete zahvalni i pozitivni.

Imajte na umu da odricanje od loših navika vodi pozitivnim promenama u životu, a jedini način da pobedite stare loše navike je da ih zamenite novim, dobrim.

Izvor: afamuche

 

Možda će vas zanimati emisije:

Organizacija vremena

Snaga volje

(Visited 1.202 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *