20 načina da održite motivaciju u teškim trenucima

Druga polovina motivacije jeste mogućnost da nastavite dalje iako ne osećate ono isto uzbuđenje kao na početku. Možda su se okolnosti promenile, i vaš stari cilj više nije prioritet. Možda ste preskočili dan ili dva i povratak na stazu se čini preteškim. Možda ste negde zabrljali i sada ste obeshrabreni.

Ako uspete da se ponovo uzbudite, i nastavite, stići ćete do kraja. Ali ako odustanete, nećete. To je vaš izbor – ostvarićete cilj ili ćete odustati. Pred vama su saveti koji će vam pomoći da ne odustanete i završite ono što ste započeli.

1. Uzdržite se

Kada počinjem sa novim trening programom, ili krećem ka bilo kom cilju generalno, spreman sam da krenem punom parom. Pun sam uzbuđenja i moj entuzijazam ne poznaje granice, niti osećaj samoograničenja. Mislim da mogu da uradim bilo šta. Ali ne prođe drugo pre nego što shvatim da ipak nisam od čelika, i moj entuzijazam počinje da slabi. Kada imate toliko energije na početku programa, i želite da date sve od sebe – uzdržite se. Ne dozvolite sebi da uradite sve ono što želite. 50-75% onoga što mislite da možete će biti više nego dovoljno. Krenite polako i onda povećavajte tokom vremena. Istrčali ste 5 km, osećaj je bio super, ali sada ste se ohladili i nemate pojma da li ćete sutra opet izdržati toliki napor? Sutra istrčite 2.5km (što ćete uraditi bez problema ako ste danas istrčali 5), i bićete srećni i motivisani da preksutra istrčite 2.6 km.

2. Samo počnite

Ima dana kada vam se zaista ne trči, ne uči niti radi išta korisno. Pa, umesto da razmišljate o tome kako je to teško, i koliko dugo će trajati, jednostavno počnite. Pravilo da obujete patike i izađete napolje čini čuda! Uradite to i sve ostalo će doći prirodno. Kada sedite u kući i razmišljate o naporu i umoru, sve izgleda teško. Ali počnite, i videćete da nije tako teško kako vam se činilo (ovaj savet zaista čini čuda sa motivacijom, obavezno isprobati!).

3. Budite odgovorni

Ako ste se obavezali javno, bilo putem bloga, svojim prijateljima ili porodici, budite odgovorni prema tim ljudima. Obavežite se da ćete ih dnevno izveštavati i držite se toga.

4. Zgnječite negativne misli i zamenite ih pozitivnim

Ovo je jedna od najvažnijih motivacionih veština, i predlažem vam da je praktikujete svakodnevno. Važno je da počnete sa praćenjem vašeg toka misli, i detektovanjem negativnih razgovora. Samo se potrudite da detektujete svaku negativnu misao koja vam prođe kroz glavu. Zatim, nakon nekoliko dana, pređite na sledeći korak – gnječenje. “Ovo je suviše teško”, pljas, “Ja to mogu!”. Ako onaj šonja može, mogu i ja! Zvuči otrcano, ali radi. Zaista.

5. Razmišljajte o prednostima

Razmišljanje o tome koliko je nešto teško, problem je većine ljudi. Rano ustajanje zvuči tako teško! Samo razmišljanje o tome ih čini umornim i pospanim. Ali, umesto razmišljanja o tome koliko je teško, razmišljajte o prednostima. Umesto razmišljanja o tome da li imate dovoljno snage da sutra ustajete ranije, razmišljajte o tome kako ćete završiti ranije i imati više slobodnog vremena.

6. Opet se uzbudite!

Razmislite o razlozima koji su vam isisali uzbuđenje, a onda razmislite zašto ste se uopšte uzbudili na prvom mestu. Možete li da to ponovite? Šta vas je navelo da krenete ka cilju? Zašto ste bili strastveni prema njemu? Pokušajte da to izgradite ponovo, preusmerite se i napunite baterije.

7. Pročitajte o tome

Kada izgubim motivaciju, samo pročitam knjigu ili neki tekst sa bloga koji se bavi dostizanjem mog cilja. To me inspiriše i uzdiže iz pepela. Iz nekog razloga, čitanje pomaže da se fokusirate i motivišete. Dakle, čitajte o vašem cilju svakoga dana ako je to moguće, pogotovu kada niste motivisani.

8. Pronađite prijatelje istomišljenike

Ostati motivisani kada ste sami je zaista teško. Ali, ako pronađete nekoga sa istim ciljem kao što je vaš (trčanje, finansije, dijeta) biće vam neuporedivo lakše. Učlanite se u atletski klub, ako imate dovoljno novca engleski naučite na kursu a ne samostalno itd.

9. Čitajte inspirativne priče

Inspiracija, meni, dolazi od drugih koji su postigli ono što ja želim da postignem, ili koji to trenutno rade. Čitao sam druge blogove, knjige, časopise, forume… Jednostavno odem na google, i tražim priče o uspehu u toj delatnosti. Volim, volim, volim da čitam priče o uspehu.

10. Izgradite se na vašim uspesima

Svaki mali korak na vašem putu je uspeh – slavite činjenicu da ste uopšte počeli. Proslavite svaki mali korak. A onda ponešeni tim osećajem krenite sa sledećim malim korakom. Svakim korakom ćete se osećati sve uspešnije. Učinite svaki korak malim, zaista malim. Nakon nekoliko meseci, ti koraci će sačiniti veliki napredak i puno uspeha!

11. Jednostavno ignorišite loše momente

Motivacija nije konstantna stvar koja će uvek biti tu za vas. Ona dolazi i odlazi, i ponovo dolazi i odlazi, poput plime i oseke. Ali uvek kada ode, imajte na umu da to nije trajno. Motivacija će se ponovo vratiti. U međuvremenu, pročitajte o svom cilju, zatražite pomoć i radite na ostalim savetima iz ovog teksta dok se ne vrati.

12. Potražite pomoć

Teško je nešto postići sam. Pronađite svoju mrežu podrške, bilo u stvarnom svetu, na internetu, ili oboje.

13. Pratite napredak

Jednostavno je poput obeležavanja dana u kalendaru ili vođenja dnevnika. Ali, jako je korisno baciti pogled s vremena na vreme i videti koliko ste već izdržali i šta ste sve postigli za to vreme.

14. Često se nagrađujte

Proslavite svaki mali korak na svom putu, i dajte sebi nagradu. Naravno, budite skromni- ne nagrađujte se letovanjem na Havajima za jedan istrčani kilometar, ili činijom sladoleda ako ste izdržali jedan dan na dijeti. To je pogubno.

15. Jurite male ciljeve

Veliki i dugoročni ciljevi najčešće nisu pravi izbor. Posle nekoliko nedelja možete da izgubite motivaciju kada shvatite da  su vam do ostvarenja cilja potrebni meseci, ili čak godine. Teško je održavati motivaciju za jedan cilj toliko dugo. Rešenje: Ispresecajte put ka cilju sa više manjih ciljeva. Diplomu fakulteta podelite na godine, a godine na ispite.

16. Nabavite trenera ili pohađajte časove

To će vam dati dovoljno motivacije da se makar pojavite i uradite nešto, a primenljivo je na svaki cilj. To je jedan od skupljih načina motivisanja sebe, ali radi. A ako uložite malo više vremena u istraživanje, možda naletite na nešto povoljno, ili nekog prijatelja koji će vam izaći u susret i obezbediti obuku ili savetovanje besplatno.

17. Nikada ne preskačite dva dana zaredom

Ovo pravilo uzima u obzir našu tendenciju da preskočimo dan ponekad. Nismo savršeni. Dakle, propustili ste jedan dan… sada je drugi dan pred vama i osećate se lenjo… recite sebi NE! Nećete propustiti dva dana zaredom.

18. Koristite metodu vizuelizacije

Zamislite svoj uspešan ishod veoma detaljno. Zatvorite oči, i razmislite o tome kako će tačno vaš uspeh izgledati. Gde se nalazite u trenutku uspeha? Kako izgledate? Šta nosite na sebi? Kako miriše cveće u kancelariji? Koje je boje vaza? Kako se ponaša tepih pod vašim cipelama? Formirajtu najjasniju moguću sliku. Ovde je ključ: radite to svaki dan! Potrošite makar par minuta svakoga dana. Ovo je možda i jedini način da zadržite motivaciju tokom dužeg vremenskog perioda.

19. Budite svesni vaših poriva da odustanete, i prevaziđite ih

Svi imamo porive da odustanemo, ali su mahom na podsvesnom nivou. Jedna od najmoćnijih metoda koje možete da upotrebite jeste da ih postanete svesni. Uzmite malo parče papira, i udarite recku svaki put kada osetite tu potrebu. To će vas učiniti svesnim poziva na odustajanje, i osakatiti ih.

20. Ponovo pronađite zadovoljstvo

Niko nije dovoljno sposoban da se drži nečega mesecima bez ikakvog zadovoljstva u tome. To mora biti nešto zabavno, nešto što nas čini zadovoljnim i nešto u čemu pronalazimo radost. U suprotnom, nećete želeti da to uradite. Pronađite one prijatne stvari – poput lepe jutarnje vožnje, zadovoljstva u izveštavanju nadređenih da ste završili još jedan korak na putu, ili savršenog ukusa zdrave hrane.

(Visited 1.189 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *