Mehanizmi odbrane od stresa

Svaka osoba na svetu, svakoga dana, doživljava određeni nivo stresa, a svako od nas drugačije izlazi na kraj sa tim. Međutim, kako hroničan stres može biti uzrok brojnih oboljenja, veoma je važno okrenuti ga u našu korist.  A evo i kako!

Pobedite stres

Nije svaki stres nužno loš po nas. Postoje različite vrste stresa, a svaki od njih ima neku svrhu. “Dobar stres” je stres koji doživljavamo kada se osećamo uzbuđeni. Ovakav stres može da nam bude pravi podsticaj.

Bez imalo stresa ne bismo bili motivisani niti produktivni. Zato, izgradite sopstveni sistem zaštite od prekomernog stresa. Bilo da je to trening, džogiranje, šetnja ili pauza na poslu, osmislite sistem pomoću kojeg ćete se osloboditi preterane napetosti.

Hroničan stres, kao što smo već napomenuli, može da dovede do mnogih oboljenja. Ukoliko ste pod konstantnim stresom, podelite to sa najbližima i nemojte takva osećanja držati u sebi. Konačno, možete potražiti i stručnu pomoć.

Svako od nas ima granicu do koje može da trpi. Prepoznajte je, definišite je i izbegavajte da je pređete. Nemojte dozvoliti ni okolini da vas dovede do “granice pucanja”. Prepoznajte stresnu situaciju na vreme, izbegavajte dodatni konflikt i jednostavno se ponekad povucite. Nemojte dozvoliti da vas iko ili išta izvede iz takta.

Shvatite da će se neke stvari dešavati van vaše kontrole i da ne možete baš uvek da držite sve konce u svojim rukama. U takvim situacijama se ne vredi nervirati, jer time nećete ništa postići.

I na kraju, svakoga dana pronađite povod za smeh, opuštanje i odmor. Na taj način ćete se lakše izboriti sa svakom vrstom stresa.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Upravljanje stresom

Kako se nositi sa stresom

(Visited 2.034 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *