Pauci otporni na metke

“Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen pre svake tvari. Jer kroz njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na Zemlji, što se vidi i što se ne vidi, bili prestoli ili gospodstva, ili poglavarstva, ili vlasti: sve se kroza nj i za nj sazda.”

(Kološanima poslanica 1:15-16)

Svila koju proizvode pauci znatno se razlikuje od svile koju proizvode svilene bube. Dok je svila svilenih buba jaka, ali nije rastegljiva, pauci proizvode svilu koja je i jaka i rastegljiva. Oni takođe proizvode nekoliko različitih vrsta svile, svaku za strogo određenu namenu.

U stvari, paukova svila je jača od iste količine čelika, a uz to je i rastegljiva, što joj je dodatni plus. Paukova svila isključivo je napravljena od proteina. Ipak, naučnicima je predstavljalo veliku teškoću da detaljno izuče hemijsku strukturu paukove svile, jer se ona opirala svim njihovim pokušajima da je razlože na osnovna hemijska jedinjenja. Oni su se konačno okrenuli zagrejanim, koncentrovanim amino-kiselinama da bi razgradili paukovu svilu. Na taj način su uspeli da otkriju da je jedna vrsta paukove svile izgrađena od dugačkih lanaca izuzetno čvrsto povezanih amino-kiselina, razdvojenih kraćim segmentima spiralno uvijenih amino-kiselina. Sve zajedno, to doprinosi kako izuzetnoj čvrstini, tako i rastegljivosti paukove svile.

Ova izučavanja strukture i funkcije paukove svile navele su naučnike na ideju da upotrebe nove metode za stvaranje laganijih, a jačih veštačkih materijala za ljudsku upotrebu. Jedna od mogućih primena ovog otkrića bila bi stvaranje materijala koji je istovremeno i udoban i otporan na metke.

Bog je sve stvorio dobro i sa određenim ciljem i smislom. Činjenica da iz načina na koji je On stvarao mi možemo crpiti ideje za sopstvene poduhvate dokaz je u prilog inteligentnog nastanka naše planete i života na njoj, nasuprot nastanku na osnovu neverovatnog niza slučajnih događaja u ogromnim vremenskim intervalima. I ne samo to. Ima još mnogo toga što je Bog isplanirao za nas, a o čemu možemo saznati iz Svetog pisma.

“Otkrivanje biohemije paukove svile” (Science News, 6.10.2014)

(Visited 1.418 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *