Pozitivni unutrašnji govor: kako je razgovor sa samim sobom dobra stvar

Ako naučite kako da sebi govorite dobre stvari i da uvek budete pozitivni, život vam se može značajno promeniti nabolje.

Unutrašnji govor je vaš unutrašnji dijalog. On je pod uticajem vaše podsvesti i otkriva vaše misli, verovanja, pitanja i ideje. Unutrašnji govor može biti i pozitivan i negativan. Može biti ohrabrujuć ili uznemirujuć. Kakav će vaš unutrašnji govor biti najviše zavisi od vaše ličnosti. Ako ste optimista, vaš unutrašnji govor će biti više ohrabrujuć i pozitivan. Uglavnom važi i suprotno ukoliko ste pretežno pesimista.

Pozitivno razmišljanje i optimizam mogu biti efikasna sredstva za upravljanje stresom. Zaista, ako imate pozitivnije poglede na život, steći ćete i neke zdravstvene koristi. Na primer, jedna studija iz 2010. godine pokazuje da optimisti imaju bolji kvalitet života.

Ako smatrate da je vaš unutrašnji govor previše negativan ili želite da osnažite pozitivan govor, možete naučiti kako da preusmerite ili promenite svoj unutrašnji dijalog. To će vam pomoći da budete pozitivnija osoba i poboljšati vam zdravlje.

Zašto je to dobro za vas?

Unutrašnji govor može poboljšati vaše radne karakteristike i opštu dobrobit. Na primer, istraživanje pokazuje da pozitivan unutrašnji govor može pomoći sportistima u postizanju njihovih ciljeva. On može da im pomogne da istraju u naporima, kao i da prikupe mentalnu snagu za teške treninge.

Osim toga, pozitivan unutrašnji govor i optimističniji pristup mogu imati i druge zdravstvene koristi, kao na primer:

  • Povećanu vitalnost
  • Veće zadovoljstvo životom
  • Poboljšanu imunološku funkciju
  • Smanjen bol
  • Bolje kardiovaskularno zdravlje
  • Bolje fizičko blagostanje
  • Smanjen rizik od smrti
  • Manje stresa i neprilika

Nije sasvim jasno zašto optimisti i pojedinci sa pozitivnijim unutrašnjim govorom doživljavaju sve ove prednosti. Medjutim, istraživanja sugerišu da ljudi sa pozitivnim unutrašnjim govorom poseduju mentalne veštine koje im omogućavaju da lakše rešavaju probleme, da razmišljaju drugačije i da budu efikasniji u suočavanju sa teškoćama i izazovima, a to može smanjiti štetne efekte stresa i anksioznosti.

Kako to funkcioniše?

Pre nego što naučite da vežbate pozitivan unutrašnji govor, prvo morate da prepoznate negativne misli. Ova vrsta razmišljanja i unutrašnjeg govora uglavnom spada u jednu od sledeće četiri kategorije:

  • Personalizacija. Krivite sebe za sve.
  • Preuveličavanje. Usredsređujete se isključivo na negativne aspekte situacije, ignorišući neke ili sve pozitivne.
  • Katastrofizacija. Uvek očekujete ono najgore i retko dozvoljavate logici i razumu da vas ubede u suprotno.
  • Polarizacija. Imate crno-belu sliku sveta – sve vam je uvek samo dobro ili samo loše. Za vas ne postoji ništa izmedju i ništa u sredini pri obradi i kategorizaciji životnih dogadjaja.

Kada počnete da prepoznajete negativne vidove svog razmišljanja, možete početi i da radite na njihovom pretvaranju u pozitivne. Taj zadatak zahteva vežbu i vreme i ne završava se preko noći. Dobra vest je da se to može naučiti. Studija iz 2012. godine pokazuje da čak i mala deca mogu naučiti da ispravljaju negativan unutrašnji govor.

Praktični primeri pretvaranja negativnog u pozitivan unutrašnji govor

Navešćemo neke primere kada i kako možete promeniti negativan unutrašnji govor u pozitivan unutrašnji govor. I ponovo, to zahteva uvežbavanje. Prepoznavanje sopstvenog negativnog unutrašnjeg govora u ovim primerima može vam pomoći da razvijete veštine za promenu misli kada vam se to dogodi.

Negativno: Razočaraću sve ako se predomislim.

Pozitivno: Imam moć da se predomislim. Drugi će razumeti.

Negativno: Pogrešio sam i osramotio sam sam sebe.

Pozitivno: Ponosan sam na sebe makar i za trud koji sam uložio. I za to je potrebna hrabrost.

Negativno: Debeo sam i nisam u formi. Bolje da se više i ne trudim.

Pozitivno: Ja sam sposoban i jak i želim da postanem zdraviji za svoje dobro.

Negativno: Izneverio sam svoje saigrače kada nisam postigao gol.

Pozitivno: Ovo je timski sport. Mi zajedno i gubimo i pobeđujemo.

Negativno: Nikada ranije to nisam radio i sigurno ću biti loš u tome.

Pozitivno: Ovo je izvanredna prilika za mene da učim od drugih i da napredujem.

Negativno: Nema šanse da će ovo uspeti.

Pozitivno: Ja to mogu i daću sve od sebe da uspem u tome.

Kako koristite ovo na dnevnoj bazi?

Pozitivan unutrašnji govor zahteva vežbanje ukoliko vam to nije urođeno. Ako ste kao osoba pesimističniji, možete naučiti da preusmerite svoj unutrašnji govor da bude više ohrabrujuć i podsticajan.

Međutim, stvaranje nove navike zahteva vreme i trud. Vremenom se vaše misli mogu promeniti. Pozitan unutrašnji govor može postati vaša norma. Ovi saveti vam mogu pomoći:

  • Prepoznajte zamke negativnog unutrašnjeg govora.Odredjene situacije mogu uvećati vašu unutrašnju sumnju i dovesti do još izraženijeg negativnog unutrašnjeg govora. Na primer, doživljaji na radnom mestu mogu biti naročito teški. Prepoznavanje situacija koje vas obično podstiču na najnegativniji unutrašnji govor može vam pomoći da ih ubuduće lakše predvidite i spremite se za njih.
  • Preispitajte svoja osećanja.U toku loših dana ili dogadjaja, zastanite i izvršite procenu svog unutrašnjeg govora. Da li on postaje negativan? Kako biste mogli da ga promenite?
  • Okrenite se humoru.Smeh vam može pomoći u oslobadjanju od stresa i napetosti. Kada vam zatreba podsticaj za pozitivan unutrašnji govor, pronadjite način da se nasmejete. Na primer, pogledajte neke smešne video-klipove sa životinjama ili neku dobru komediju.
  • Okružite se pozitivnim ljudima.Bez obzira da li to primećujete ili ne, vi možete poprimiti izgled i osećati se slično ljudima koji vas okružuju. To podrazumeva i pozitivne i negativne emocije. Stoga, birajte pozitivne ljude kada god to možete.
  • Pružajte sebi pozitivne podsticaje.Ponekad, videti pozitivne reči ili inspirativne slike može biti dovoljno da vam se misli preusmere. Postavite male podsetnike u svojoj kancelariji, kući ili bilo gde gde provodite dosta vremena.

Kada bismo trebali da potražimo podršku?

Pozitivan unutrašnji govor vam može pomoći da pozitivnije pristupate životu. Takodje, možete steći trajne zdravstvene koristi, kao i veće blagostanje i bolji kvalitet života. Medjutim, unutrašnji govor je navika koja se gradi čitavog života.

Ako ste skloni negativnom unutrašnjem govoru i pesimizmu, možete naučiti kako da to promenite. Istina, potrebno je uložiti vreme i trud, ali ohrabrujuć i pozitivan unutrašnji govor je moguće izgraditi.

Ako smatrate da samostalno ne možete uspeti, porazgovarajte sa terapeutom. Stručnjaci za mentalno zdravlje mogu vam ukazati na izvore negativnog unutrašnjeg govora i pomoći vam da naučite kako da okrenete prekidač. Zamolite svog izabranog lekara da vas uputi odgovarajućem terapeutu ili pitajte za savet prijatelja ili člana porodice.

Izvor: Healthline.com

(Visited 2.287 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *