Sve što je potrebno znati o pismima preporuke

Insajderski uvid u to kako da izvučete maksimum iz svojih preporuka.

Autori: dr Džonatan Golding (Jonathan Golding, PhD)

i dr En Lipert (Anne Lippert, PhD)

Jedna od najvažnijih stvari prilikom konkurisanja za prijem na postdiplomske studije ili na specijalizaciju je pismo preporuke. U tom pismu, onaj koji piše opisuje različite aspekte vaše ličnosti – vaše veštine, vaše odlike, radne navike, dostignuća itd. Iako su ova pisma izuzetno važna za one koji nastavljaju školovanje, ona su od ključnog značaja i za one koji konkurišu za posao, stipendiju i sl. Ja (Džonatan) bih voleo da vam ponudim neke savete u pogledu ovih pisama, zasnovane na mom 30-godišnjem iskustvu rada u odborima za prijem, kao i na bezbrojnim razgovorima sa profesorima i savetnicima za izbor zanimanja.

Koja vrsta pisma vam je potrebna?

Vaše preporuke moraju da daju pravu sliku o vama. Oni koji donose odluku uvek mogu da u priloženim dokumentima utvrde kakve ste ocene imali tokom ranijeg školovanja i saznaju osnovne podatke o vašem životu iz vašeg rezimea.

Međutim, preporuka bi trebalo da onome ko je čita da potpuniji i realniji uvid u to ko vi zaista jeste. U tom smislu, svaka preporuka treba da obuhvati kako vaše lične kvalitete (vaše jake strane, pozitivne odlike vaše ličnosti, vaše liderske sposobnosti i interesovanja), tako i vaše akademske sposobnosti. Smatram da bi svaka preporuka trebala da bude dugačka i detaljna, kao i veoma pozitivna. Dugo pismo, puno detalja, pokazuje da vas onaj ko ga je napisao zaista dobro poznaje. Što se tiče pozitivnosti svake preporuke, možda se pitate zašto pismo koje vas opisuje ne bi trebalo da sadrži i vaše “propuste”. Moj odgovor je jednostavan – da ne bi umanjilo vaše šanse za uspeh. Imajte na umu da je konkurencija nemilosrdna.

Morate imati preporuke koje će vas izdvojiti iz gomile. Video sam primedbe poput “on je ponekad povučen” koje su negativno uticale na onoga ko donosi odluku. Jedini način da vas onaj ko piše preporuku detaljno predstavi u pozitivnom svetlu je da vas zaista dobro poznaje. Zato je izuzetno važno da gradite dobre poslovne odnose sa svima koji će vam u budućnosti pisati preporuke.

Onakvu preporuku kakva vam je potrebna nikada nećete dobiti od onog profesora koji vam je predavao, ali sa kojim nikada niste razgovarali. Međutim, ako ste pomagali tom profesoru u laboratoriji ili ste više puta s njim razgovarali o temama vezanim za njegov predmet, mnogo je verovatnije da ćete dobiti smisleniju i lepšu preporuku.

Koga biste trebali da zamolite?

Imajte na umu da će vam obično biti potrebne tri preporuke od tri različite osobe. To znači da morate biti sigurni da će onaj koga ste zamolili da vam napiše preporuku to zaista i učiniti. Velika je mana ako vašoj prijavi nedostaju pisma preporuke. Oni koji donose odluku pitaće se zašto neko, koga ste naveli da vam daje preporuku, na kraju ipak nije poslao pismo.

Oni koji konkurišu za postdiplomske studije ili  specijalizaciju naročito treba da obrate pažnju na sledeće:

  1. Veoma je čudno (i biće prihvaćeno sa negodovanjem) ako nemate makar jedno pismo preporuke od profesora nekog od glavnih predmeta iz vaše struke.
  2. Trebalo bi da se potrudite da dobijete preporuku od bar jednog redovnog profesora (koji je i predavač i istraživač). Takvi profesori se doživljavaju kao reprezentativni predstavnici u vašoj oblasti i njihove preporuke donosioci odluke više cene. Ako možete obezbediti da dobijete snažnu preporuku od “velikog imena” na vašem fakultetu, to će vam biti veliki plus.
  3. Možete priložiti pisma preporuke i od osoba koje nisu sa vašeg fakulteta (vaš sveštenik, poslodavac, trener i sl), ali te preporuke treba da shvatite kao drugorazredne, jer će ih tako prihvatiti i oni koji donose odluku o vama.

Na koji način tražiti preporuku?

Dobro razmislite o ovome, jer od načina na koji tražite preporuku zavisi da li ćete je i dobiti. Evo nekih opštih pravila kojih biste se trebali pridržavati:

  1. Smatram da je bolje lično zatražiti preporuku, ali razumem da bi slanje imejla moglo biti efikasnije. To je naročito tačno ukoliko je teško ostvariti lični kontakt sa izuzetno zauzetim potencijalnim piscem preporuke. Vrlo je moguće da će vaš prvi kontakt dovesti do toga da vam davalac preporuke zatraži rezime i zakaže sastanak na kome biste popričali o vašoj prijavi (npr. za koju poziciju konkurišete). Uvek imajte na umu da ta osoba nije u obavezi da vam napiše preporuku. Ona može biti prezauzeta ili smatrati da vas ne poznaje dovoljno dobro da bi vam napisala preporuku. Spremite se i za negativan odgovor i shvatite da vam on ili ona čini veliku uslugu ukoliko prihvati da vam napiše preporuku.
  2. Mene su učili da bi preporuku trebalo tražiti sledećim rečima: “Da li biste mogli da mi napišete pozitivnu preporuku?” Ovo “pozitivnu” bi trebalo da vas zaštiti. Na taj način jasno je da će, ukoliko se osoba složi da vam napiše preporuku, ta preporuka biti u vašu korist. Dalje, tražeći preporuku na ovaj način, vi dopuštate potencijalnom davaocu preporuke i da vas odbije ukoliko bi možda imao nešto negativno da napiše o vama.

Da li biste se trebali odreći prava da pročitate pismo?

Moje je mišljenje da biste uvek trebali da se odreknete prava da vidite pismo preporuke. To će vam biti prednost, jer neki potencijalni davaoci preporuke neće je napisati ako znaju da ćete je vi pročitati. Dalje, ako se ne odreknete tog prava, neki članovi komisije za prijem mogu pomisliti da vaša preporuka nije istinita. To jest, oni mogu pomisliti da je pisac preporuke izostavio nešto negativno o vama, jer je znao da ćete vi imati uvid u pismo.

Kada biste trebali da tražite preporuku?

Bolje je tražiti prerano nego prekasno. Moje opšte pravilo je da biste trebali zamoliti za pismo nekih mesec dana pre roka podnošenja prijave. To će piscu preporuke dati dovoljno vremena da popriča sa vama i da zaista i napiše to pismo. Tek da znate, pisac preporuke ima zahtevniji zadatak od samog pisanja pisma. Sve preporuke se obično podnose onlajn kao deo dužeg obrasca koji se popunjava. Taj obrazac uključuje razna pitanja o vama na koja pisac preporuke mora da odgovori, uključujući i pitanja o karakteristikama vaše ličnosti, radnim navikama i iskustvima.

Šta vam je činiti nakon što je preporuka napisana?

Čvrsto verujem da treba da se zahvalite davaocu preporuke. Ne govorim o kratkom “Hvala vam” dok napuštate njegovu kancelariju. Smatram da je potrebno da davaocu preporuke pokažete da cenite njegov trud i utrošeno vreme time što ćete mu se zahvaliti u svojeručno napisanoj zahvalnici. Znam da je verovatno prošlo mnogo vremena otkad ste zadnji put napisali nešto drugo osim imejl poruke, ali smatram da je piscu preporuke potrebno ponuditi opipljiviji vid zahvalnosti i priznanja. Dodao bih i da biste trebali izvestiti davaoca preporuke o ishodu vaše prijave. Ovi davaoci preporuke su se potrudili da vam pomognu, jer su verovali u vas i, stoga, svakako žele da znaju kako se sve to završilo.

 

(Visited 1.452 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Jelena 24/03/2019 at 12:22 pm

    Vi ste super

    Reply

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *